Natuurberichten

Categorie: Insecten
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.

Pagina 4 van 11 - 106 Resultaten

Machine learning, vaak 'AI' genoemd, maakt het mogelijk om de mysterieuze wereld van de communicatie van dieren bloot te leggen door hun geluiden, die zoveel informatie overbrengen, te analyseren. Een nieuw project genaamd..


Lees verder 9 september 2023   1 jaar oud
Enkele opgepinde muggen uit de Bonne-Wepster collectie.

Na vele jaren noeste arbeid is het eindelijk zover: de steekmuggenverzameling én de aantekeningen van Johanna Bonne-Wepster (1892-1978) zijn digitaal ontsloten. De dataset is nu wereldwijd beschikbaar voor onderzoekers en..


Lees verder 30 juli 2023   1 jaar oud
Zoekkaart zweefvliegen lead

Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De..


Lees verder 17 juli 2023   2 jaar oud
Isabel Kersten en Teun van der Sterren aan het werk in de LiveScience-zaal van Naturalis Biodiversity Center

Als scholier onderzocht Menno Schilthuizen, nu onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar aan Universiteit Leiden, in 1982 de aaskevers van landgoed Lichtenbeek bij Arnhem. Veertig jaar later doen scholieren..


Lees verder 15 juli 2023   2 jaar oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   2 jaar oud
Vangen van kevers (Pitnus longicornus) <1 mm

Tijdens veldwerk op Bonaire heeft een team van amateur-experts meer dan 500 soorten gevonden die nog niet eerder op het eiland waren aangetroffen. Ze vonden ook soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Komend jaar gaan STINAPA..


Lees verder 13 mei 2023   2 jaar oud
Appelbloesem in bloei

Naturalis doet onderzoek naar de bestuivingskracht van bijen bij appelbomen door heel Nederland. Bijenexperts hopen er met het Fruitige Bijtjes Onderzoek achter te komen of er wel voldoende bijen aanwezig zijn om al onze..


Lees verder 6 mei 2023   2 jaar oud
Hommel

Afgelopen week hebben bijna 3500 Nederlanders meegeteld tijdens de zesde editie van de Nationale Bijentelling. Helaas was het dit jaar over het algemeen koud met af en toe wat zon. Hierdoor was het voor zowel tellers als bijen..


Lees verder 24 april 2023   2 jaar oud
vijver in de tuin, biodiversiteitssafari in eigen tuin

In de tuin loopt, kruipt en vliegt van alles rond. Maar hoe weet je nu wat je allemaal tegenkomt zonder de hulp van boeken, dure fotoapparatuur en microscopen? Bioloog Justin Jansen vertelt hoe hij dit deed. Hij gebruikte de app..


Lees verder 22 april 2023   2 jaar oud
Gewone sachembij

De zesde editie van de Nationale Bijentelling wordt de langst durende ooit! Door de lage temperaturen waren er afgelopen weekend weinig bijen te zien. Hierdoor hebben de bijenonderzoekers geen goed beeld gekregen van het aantal..


Lees verder 19 april 2023   2 jaar oud

Archief