Natuurberichten

Uitgever: Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.

Pagina 3 van 15 - 141 Resultaten

Sinds 2019 worden in Drenthe elk jaar wulpenkuikens uitgerust met radiozenders om inzicht te krijgen in overleving, sterfteoorzaken en habitatgebruik. De eerste resultaten zijn nu gepubliceerd in het themanummer van Limosa over de..


Lees verder 27 juli 2021   2 jaar oud

In het oosten van de provincie Groningen ligt Blauwestad, een gebiedsontwikkelingsproject met woonkavels rond het kunstmatig aangelegde Oldambtmeer. Bouwgebieden zijn gebieden in transitie en geregeld liggen er percelen onbepaalde..


Lees verder 13 juli 2021   2 jaar oud

In steeds meer akkerbouwgebieden zijn de kleurrijke stroken langs de akkers niet meer weg te denken. Akkerranden die worden ingezet om de biodiversiteit in het landbouwgebied te stimuleren en waar vogels in het broedseizoen en in..


Lees verder 31 maart 2021   2 jaar oud
Gewone oliekever, Meloe proscarabeus

Oliekevers zijn in ons land sterk achteruitgegaan. Het resterende verspreidingsgebied en de oorzaken van de afname zijn onvoldoende bekend. Na positieve reacties op onze oproep van vorig jaar willen we u opnieuw vragen om te..


Lees verder 22 maart 2021   3 jaar oud

In 2019 en 2020 zijn 21 Nederlandse nestjonge rode wouwen uitgerust met GPS-GSM-zenders om kennis over verspreiding en overleving van de nog kleine Nederlandse broedpopulatie te krijgen. Hoge-resolutie data wordt gebruikt om het..


Lees verder 3 maart 2021   3 jaar oud
Bloemrijkdom op een begraasde dijk in Zeeland

De Hollandse dijken staan van oudsher bekend om hun waarde voor onder andere vaatplanten en paddenstoelen. Het project ‘Rijke Dijken van de Delta’ wijst uit dat sommige dijken ook veel te bieden hebben op het gebied van insecten,..


Lees verder 23 januari 2021   3 jaar oud

Rijd je op een winterdag door uitgestrekte akkerbouwgebieden, dan kun je hem tegenkomen: de ruigpootbuizerd. Net een slagje groter dan de buizerd, met langere vleugels en meer arendachtig met zijn bevederde poten. Een wintergast..


Lees verder 16 december 2020   3 jaar oud

Het aantal broedparen van de blauwe kiekendief in Nederland is sinds de jaren 90 dramatisch afgenomen. Een mogelijke verklaring voor deze afname is een te lage overleving van jonge vogels. Het lot van de Nederlandse jonge blauwe..


Lees verder 6 oktober 2020   3 jaar oud

GPS-data van jonge rode wouwen uit Nederland laat na het eerste jaar van de studie zien dat de vogels in het broedseizoen vooral de geboorteregio’s gebruiken. Daarnaast bezoeken ze gebieden in buurlanden, waaronder Duitsland en..


Lees verder 23 september 2020   3 jaar oud

In 2011 was het laatste broedgeval van grauwe kiekendieven in Overijssel. Nu, bijna tien jaar later, heeft er weer een paartje succesvol gebroed, nabij het Overijsselse stadje Ootmarsum. De grauwe kiekendieven kozen daar voor een..


Lees verder 28 augustus 2020   3 jaar oud

Archief