groot dikkopje primair

Junidip voor vlinders nu echt voorbij

De Vlinderstichting
24-JUN-2016 - Juni is meestal niet de beste maand om vlinders te zien. De voorjaarsvlinders zijn uitgevlogen en de zomervlinders zijn er nog niet. Dit noemen we de junidip. Vooral de algemene soorten als klein koolwitje en klein geaderd witje waren nauwelijks te zien de afgelopen weken, maar nu is die dip echt voorbij.

Bruin zandoogje is nu en komende weken veel te zienDe voorjaarsvlinders met maar één generatie, zoals aardbeivlinder en oranjetipje, zijn in de loop van mei over hun hoogtepunt heen en af en toe wordt er nog een laat vlindertje gezien in juni. Ze hebben eitjes afgezet, die ontwikkelen zich gedurende het jaar en in het volgend voorjaar komen ze uit de pop. Veel van de voorjaarsvlinders, zoals boomblauwtje, de koolwitjes, bont zandoogje en kleine vuurvlinder hebben meerdere generaties per jaar. In mei en juni zijn de nakomelingen van die voorjaarsvlinders als rups actief. In de loop van juni verschijnen de verse vlinders van de tweede generatie. Sommige soorten hebben een derde of zelfs nog een vierde generatie.

Deze vlinders komen nu tevoorschijn uit de pop, maar ook de zomervlinders met maar één generatie per jaar zijn nu volop aan het vliegen. Juli is een topmaand voor vlinders. Veel soorten zijn dan actief en een aantal daarvan zijn ook talrijk, zodat de trefkans groot is en als je de soort hebt gevonden zie je er vaak meer, zelfs soms tientallen.

Koevinkje is met name op de zandgronden een talrijke vlinderNaast de drie koolwitjes: klein koolwitje, klein geaderd witje en groot koolwitje, zijn ook groot dikkopje en bruin zandoogje volop aan het vliegen. Ook andere zandoogjes, als koevinkje en bont zandoogje, beginnen nu. Dat zijn algemene soorten. Bont zandoogje komt inmiddels vrijwel overal in Nederland voor, als er maar een boom of struik staat. Koevinkjes zijn vooral in het binnenland op de zandgronden te zien en plaatselijk in de duinen. Het leuke van zandoogjes zoals koevinkje, bruin en over een poosje ook oranje zandoogje is dat ze met tientallen bijeen kunnen worden gevonden. Als er nectar aanwezig is, bijvoorbeeld bloeiende braam of akkerdistel, dan verzamelen de vlinders zich daar en dat kan een spectaculair beeld opleveren. Geniet ervan de komende weken. Heeft u moeite om vlinders op naam te brengen, dan kunnen herkenningskaarten helpen. Die zijn gratis te downloaden op de site van De Vlinderstichting. Er zijn kaarten van witjes, blauwtjes en zandoogjes.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting