Culex pipiens, Huissteekmug

Weersomstandigheden ideaal voor ontwikkeling van steekmuggen; meld mate van muggenoverlast

Muggenradar, Wageningen University
29-JUN-2016 - De weersomstandigheden de afgelopen weken waren ideaal voor steekmuggen. Door de overvloedige neerslag zijn veel kraamkamers gevuld met water waar steekmuggen hun eieren in leggen en de muggenlarven zich ontwikkelen. Muggenradar.nl van Wageningen University en Buienradar.nl slaan de handen ineen om continu de mate van muggenoverlast te voorspellen en te meten met behulp van het publiek.

Hoe staat het met de muggenoverlast? Komt er een muggenplaag? Meld op Muggenradar.nl in welke mate u muggenoverlast ervaartDit zijn vragen die deze tijd van het jaar vaak gesteld worden aan de muggenkenners van Wageningen University. Helaas zijn deze vragen lastig te beantwoorden omdat er geen continu landelijk meetnet van muggenoverlast bestaat. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Via Muggenradar.nl kan het publiek doorgeven in welke mate ze muggenoverlast ervaren variërend van: Geen overlast, Een beetje overlast, Veel overlast tot Zeer veel overlast. De actuele situatie wordt direct in een kaart en grafiek weergegeven.

Muggenverwachting op Buienradar.nl

Buienradar.nl lanceerde deze maand een eerste versie van haar 5-daagse muggenactiviteitsverwachting voor Nederland (www.buienradar.nl/muggen). De vliegactiviteit van steekmuggen wordt in belangrijke mate bepaald door de actuele weersomstandigheden. Buienradar combineert de actuele weergegevens en weersverwachtingen met verwachte muggenactiviteit om tot een betrouwbare 5-daagse verwachting te komen. Met de overlastmeldingen van gebruikers wordt het mogelijk om het model in de komende maanden verder te verbeteren.

Regionale en lokale verschillen in overlast verwacht

Kraamkamer voor muggenDe uiteindelijke mate van overlast is naast de vliegomstandigheden sterk afhankelijk van het aantal muggen dat er is. De afgelopen weken lag de temperatuur ruim boven het gemiddelde en is vooral in het zuiden van het land veel neerslag gevallen. Ideale weersomstandigheden voor steekmuggen. Omdat een huis al gauw meerdere kraamkamers heeft (denk daarbij aan een regenton, vijver, emmer, gieter, verstopte dakgoot) die bij neerslag gevuld worden met water, zijn er momenteel veel plaatsen waar muggenlarven ongestoord zich via het popstadium tot muggen kunnen ontwikkelen. Overigens blijkt uit een eerdere studie dat bij zware neerslag vrijwel alle poppen uit de kraamkamers kunnen wegspoelen waardoor het aantal muggen drastisch kan afnemen.

Met de grote regionale verschillen in neerslag verwachten we ook grote regionale verschillen in muggenoverlast. Daarbij geldt ook dat de variatie in overlast van huis tot huis of van straat tot straat sterk kan verschillen. Een kruipruimte vol met water, wel of geen gebruik van horren of een klamboe en een groot aantal andere factoren bepalen of er overlast ontstaat. Via de meldingen van de mate van muggenoverlast op Muggenradar.nl verwachten we beter inzicht te krijgen in hoe groot de variatie in ruimte en tijd is en waar die variatie door verklaard wordt. Met deze kennis willen we bijdragen aan het verminderen van muggenoverlast.

Ontmoet de muggenonderzoekers op 4 juli

Op maandagavond 4 juli organiseert het Muggenradar team van Wageningen University een interactief publiekscollege in de megabioscoop CineMec, in Ede. Muggenonderzoekers Sander Koenraadt en Arnold van Vliet nemen het publiek mee in de wereld van de mug en het muggenonderzoek, testen de muggenkennis van het publiek en peilen de ervaringen bij verschillende methoden om overlast te voorkomen. Waarom wordt de ene persoon lek gestoken terwijl de ander geen last lijkt te hebben? Wat is de rol van weer en klimaat en de overlast die wij van muggen ervaren? Ze bespreken de feiten en fabels rond de risico’s van ziekte-overdracht via muggen. Tijdens de pauze en na het college staat het publiek oog in oog met honderden steekmuggen en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de wetenschappers. Kaartjes zijn te verkrijgen via Cinemec.nl.

Tekst: Arnold van Vliet, Sander Koenraadt, Chantal Vogels, Wageningen University, Niels de Kind, Buienradar.nl

Foto's: Ad Koenraadt, Leadfoto van huissteekmug: Hans Smid Bugsinthepicture.com