Veldhommel mannetje

Eerste bijenveldgids voor Nederland en Vlaanderen

EIS Kenniscentrum Insecten
27-MEI-2017 - Afgelopen week is de eerste uitgebreide Nederlandse veldgids voor wilde bijen gepubliceerd. De gids is een vertaling van de Engelse gids 'Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland'. Experts van Naturalis, EIS kenniscentrum insecten en Natuurpunt hebben deze vertaling verzorgd en informatie over 30 soorten toegevoegd die niet in Groot-Brittannië voorkomen maar wel in Nederland.

Naast de honingbij komen in Nederland en Vlaanderen nog ongeveer 360 verschillende soorten wilde bijen voor, zoals metselbijen, behangersbijen, maskerbijen en pluimvoetbijen. Samen zorgen al deze soorten voor de bestuiving van planten in natuur en landbouw. Belangrijke beestjes dus, maar hoe herken je al die verschillende soorten? Tot nu toe moest je daarvoor zoeken in specialistische buitenlandse literatuur. Nu is er voor het eerst een Nederlandstalig boek waarmee een groot deel van de Nederlandse soorten op naam te brengen is. Eindelijk kan iedereen er achter komen welke bijen er in de tuin vliegen: zijn het vosjes, roodgatjes, sachembijen of slobkousbijen?Omslag van de bijenveldgids

Gemakkelijke herkenning

De gids is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over het herkennen van verschillende bijensoorten. Of je nu scholier bent, student, doorgewinterde insectenkenner of ‘gewoon’ natuurliefhebber, iedereen met belangstelling voor het op naam brengen van bijen kan deze gids gebruiken. De gids bevat een uitgebreide inleiding over de leefwijze van wilde bijen. Ook vind je er gedetailleerde informatie van 275 soorten over hun specifieke kenmerken, verspreiding en habitat. Door de in totaal ruim 700 kleurenfoto’s en meer dan 1000 tekeningen zijn veel soorten goed te herkennen. Maar je moet niet bang zijn om een loep te gebruiken, want veel soorten kunnen alleen met kleine kenmerken uit elkaar gehouden worden. “Eindelijk is er nu een Nederlandstalige veldgids om wilde bijen mee op naam te brengen.” zegt Menno Reemer, onderzoeker van Naturalis en EIS. “Hopelijk leidt dit tot de belangstelling die ze verdienen, zodat we ze beter kunnen beschermen!”

Tekst: Vincent Kalkman: EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Menno Reemer (leadfoto: mannetje veldhommel); EIS Kenniscentrum Insecten