Walnootboorvlieg op walnoot

Steeds meer walnoten aangetast door walnootboorvlieg

EIS Kenniscentrum Insecten
16-OKT-2017 - De waarnemingen blijven maar binnen komen, vooral uit Noord-Brabant en Limburg. De walnootboorvlieg lijkt daar goed gevestigd. Op sommige locaties nam de afgelopen jaren de aantasting toe. Zo werden in Helden dit jaar voor het eerst volwassen vliegen waargenomen. Eerst tussen het gras, op de grond, later werd er ook een exemplaar hoog in de boom aangetroffen op een noot.

Dat de walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) gevestigd is in Nederland mag blijken uit de toename van het aantal meldingen. Een veel terugkerende vraag is hoe de vlieg te bestrijden is. Dat lijkt bijzonder lastig. Chemische middelen zijn niet toegestaan en als de larven eenmaal in de bolster zitten is bestrijding over het algemeen niet meer mogelijk. Enkele lapmiddelen zijn: het vernietigen van afgevallen en aangetaste noten en het plaatsen van kippen onder de bomen. Zodra de larven volgroeid zijn, verlaten ze de bolster om te verpoppen in de grond, op dat moment zijn ze een niet te versmaden hapje voor kippen. Ook wanneer de volwassen vliegen het volgend seizoen uit de pop kruipen, zijn ze een makkelijke prooi: ze moeten eerst hun vleugels nog oppompen en uitharden voor ze kunnen vliegen. Dat kippen een infectie niet voorkomen, bleek uit een melding van aantasting uit Berkel-Enschot, waar de betreffende boom in een kippenren staat.

Meldingen van aantasting door de walnootboorvlieg: rode stippen uit 2017, blauwe uit voorgaande jaren

Overigens worden de noten zelf niet aangetast door de walnootboorvlieg, die zijn vaak nog prima te eten als ze eenmaal uit de bolsters zijn gehaald. Echter, een vroege infectie verhoogt wel de kans dat andere aantastingen plaatsvinden die ook de noot aantasten, bijvoorbeeld door schimmels. Het is dus zaak uit te zoeken wanneer de infectie precies plaatsvindt. Daarvoor is het zaak te weten wanneer de volwassen dieren tevoorschijn komen.

Walnootboorvlieg

Mocht u aangetaste noten tegen komen met larven in de bolster (voor herkenning zie dit bericht) dan houd ik mij aanbevolen voor een melding, het liefst voorzien van een foto van de larven en een adres van de locatie van de boom. Waarnemingen kunt u sturen naar eis@naturalis.nl of invoeren op Waarneming.nl.

Meer informatie

Tekst: John Smit EIS Kenniscentrum Insecten
Beelden: Peter Jansen; Roy kleukers