Kinderen planten bomen tijdens Nationale boomfeestdag

Nationale Boomfeestdagbomen met GrowApp onderzoeken

De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen University
13-MRT-2018 - Op woensdag 14 maart wordt de 62-ste editie van de Boomfeestdag gehouden. Naar verwachting doen 100 duizend kinderen mee in ruim 290 Nederlandse gemeenten. Samen planten zij zo’n 200 duizend bomen en struiken. Er zijn diverse lesbrieven beschikbaar waaronder een over de GrowApp. Kinderen kunnen dan na het planten de seizoenverandering en groei van hun boom of struik vastleggen en onderzoeken.

Het wordt voor veel gemeenten een spannende periode: worden de Klimaatdoelen-2020 gehaald? Naar verwachting staan duurzaamheid en klimaat hoog in de diverse verkiezingsprogramma’s. Gemeenten realiseren zich vaak onvoldoende dat de aanplant van bomen en bossen helpt bij het halen van deze gemeentelijke Klimaatdoelen. Als de aanplant wordt gedaan met kinderen, werkt het twee kanten op:

  1. kinderen helpen de gemeente bij het halen van haar Klimaatdoelen en
  2. De gemeente leert kinderen de waarde en het belang van bomen en bossen voor een gezond klimaat in te zien.

Dus…..tijd voor Operatie Boomfeestdag!

Kinderen leggen de seizoenverandering en groei vast met de GrowApp

Screenshot van de GrowApp lesbrief die voor de Boomfeestdag gemaakt isHet planten van bomen en struiken is een leuke maar vaak eenmalige actie. Voor de boom begint het dan pas op de nieuwe plek: groeien! Na het planten is het leuk en leerzaam om de spectaculaire veranderingen die bomen en struiken gedurende de seizoenen ondergaan te volgen: bladontplooiing, bloei, vruchtvorming, bladverkleuring en bladval. Om kinderen deze seizoenveranderingen bewuster te laten meemaken en te onderzoeken hebben we vanuit GLOBE Nederland met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds een GrowApp lesbrief ontwikkeld voor de Boomfeestdag. Voor leerkrachten is er een docentenhandleiding. We vragen kinderen om na het planten van hun boom of struik een foto met de GrowApp te maken en bij de foto in het opmerkingenveld #BFD2018 en #mijnboomfeestdag te typen. Alle Boomfeestdag GrowApp foto’s en time-lapse video’s kunnen dan bij elkaar getoond worden.

Helpt u ook een handje?

Woont u in de buurt van een plantlocatie van de Boomfeestdag dan is het misschien leuk om de kinderen te helpen met het vastleggen van de groei door ook regelmatig een foto van de Boomfeestdagboom met de GrowApp te maken. U kunt aan iedere bestaande foto of time-lapse video uw eigen foto toevoegen of natuurlijk uw eigen reeks beginnen. Gebruik de GrowApp om te kijken of er al fotolocaties in de buurt zijn en van waar precies de foto of time-lapse video gemaakt is. Natuurlijk kunt u ook als u zelf een boom of struik plant, geplant heeft of gaat planten de GrowApp gebruiken en #mijnboomfeestdag aan de foto toevoegen. Het is niet moeilijk. Lees voor de heldere instructies de GrowApp lesbrief.

Lesbrieven over de es en essentaksterfte

Dode essen als gevolg van essentaksterfteStaatsbosbeheer – de moeder van de Boomfeestdag – speelt ook een grote rol in Operatie Boomfeestdag: ze roept de hulp in van kinderen om op Boomfeestdag-2018 in al haar boswachterijen bomen te planten. Na andere boomziektes wordt nu ook de es bedreigd en wel door de essentaksterfte. Bossen verdwijnen op grote schaal. Staatsbosbeheer roept hierbij de hulp in van kinderen en Boomfeestdag om zoveel mogelijk bomen te planten.

Omdat de essentaksterfte dit jaar zo’n prominente rol krijgt zijn er naast de GrowApp diverse lesbrieven beschikbaar die gaan over de es en essentaksterfte. Bekijk hier al het beschikbare lesmateriaal. Wilt u meer informatie over de essentaksterfte en hoe die te herkennen? Kijk dan op Essentaksterfte.nu.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University; Matthijs Begheyn, GLOBE Nederland; Frank Nooijens, Nationale Boomfeestdag
Foto’s: Nationale Boomfeestdag (lead: kinderen planten bomen tijdens de Nationale Boomfeestdag in 2017); GLOBE Nederland; Jitze Kopinga