Vleermuisonderzoek bij het Binnenhof

Ecologisch onderzoek beschermde flora en fauna van het Binnenhof

Zoogdiervereniging
7-JUN-2018 - Vanaf medio 2020 wordt het Binnenhof gerenoveerd. Voor de renovatie van start kan gaan, moeten veel zaken onderzocht worden. Zo ook de aanwezigheid van beschermde flora en fauna. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft De Zoogdiervereniging de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de beschermde flora en fauna van het Binnenhof. Bijvoorbeeld vleermuizen maken dankbaar gebruik van historische gebouwen.

Onderzoek met batdetector

De Zoogdiervereniging zet zich onder meer in voor onderzoek naar en behoud van vleermuizen in historische gebouwen zoals veel monumentale panden en forten. Dit zijn doorgaans complexe objecten qua bouwwijze die door hun ouderdom vaak vele spleten en kieren bevatten en in gebruik zijn genomen door vleermuizen. Mede daarom zijn het vaak belangrijke objecten voor vleermuizen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft De Zoogdiervereniging gevraagd om voorafgaand aan de renovatie van het Binnenhof het wettelijk benodigde onderzoek te doen naar deze en andere soortgroepen.

Vleermuisonderzoek is nachtwerk

Bij het onderzoek naar vleermuizen heeft de Zoogdiervereniging een flinke groep specialistische vleermuisonderzoekers aan het werk gezet. Gedurende bijna een heel jaar observeren zij op verschillende momenten of, waar, wanneer en welke vleermuizen op het Binnenhof verblijven. Op basis van deze informatie adviseren zij het Rijksvastgoedbedrijf hoe de functie van het complex behouden blijft voor vleermuizen,  en welke maatregelen nodig zijn om deze beschermde dieren zo min mogelijk te verstoren tijdens bijvoorbeeld hun kraamseizoen of winterslaap.

Na het onderzoek worden de benodigde notities gemaaktOnderzoek naar vleermuizen is niet het makkelijkste werk. Niet alleen vanwege de nachtelijke werktijden tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar ook omdat vleermuizen voor ons mensen een behoorlijk verborgen leven leiden. Vleermuizen stoten geluid uit om met het terugkerende geluid een beeld te vormen van hun omgeving. Deze sonar is niet hoorbaar voor het menselijke oor. Met speciale apparaten (batdetectoren) kunnen de vleermuisgeluiden wel voor ons hoorbaar  gemaakt worden. Opeens blijkt een vleermuis dan een mooie melodie als roepje naar zijn soortgenoten te hebben. Voorzien van handmatige en automatische batdetectoren gaan de onderzoekers verschillende nachten in de zomer en het najaar op zoek naar vleermuizen in en nabij het Binnenhof.

Ook voor andere beschermde soorten die op het Binnenhof kunnen voorkomen zoals vogels, vissen, amfibiën en planten wordt het benodigde onderzoek verricht.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto’s: Bas Kijzers, Rijksvastgoedbedrijf