Houtpantserjuffer - primair

Nog dagelijks veel soorten najaarslibellen gemeld

De Vlinderstichting
20-SEP-2018 - Met het prachtige weer dat nog steeds aanhoudt worden er nog dagelijks veel soorten libellen gemeld op de invoerportalen Waarneming en Telmee, maar ook bij de Jaarrond Tuintelling, soms wel 30 soorten op een dag. De meest talrijke zijn paardenbijter, heidelibellen en de houtpantserjuffer. Tot de eerste echte vorstperiode zijn deze nog wel te vinden, ook in uw tuin.

Een rustende paardenbijterZelfs als je geen vijver hebt kom, je die libellen tegen. Tenminste als je tuin beschutting heeft, en zon, bloemen en insecten. Libellen brengen namelijk een groot deel van hun leven door weg van het water. Bij het water komen ze met name om zich voort te planten, maar om rustig volwassen te worden en te eten zoeken ze juist plekken (ver) weg van het water, waar ze niet worden lastiggevallen door oversekste soortgenoten. De meest gemelde libel van dit moment is de paardenbijter. Dit is een forse ‘helikopter’ met een slank achterlijf, die je meestal op een paar meter hoogte ziet jagen. Vaak is dit op bospaden en langs bosranden, maar ook in de tuin zijn deze waar te nemen. Alle libellen zijn oogjagers en zijn zeer behendige vliegers, waardoor ze kleine en ook grotere insecten in de lucht grijpen. Ook de blauwe glazenmaker kun je in je tuin zien jagen. Die is iets groter en zwaarder gebouwd dan de paardenbijter. Opvallend is dat deze oogjager soms tot ver na zonsondergang, als het al flink donker begint te worden, nog actief is. Ook houtpantserjuffers zijn er nog volop. Dit zijn juffertjes met een prachtig metallic groen tot bruine kleur. De vleugels worden in rust langs het dunne achterlijf gehouden.

Vrouwtjes van de twee meest talrijke heidelibellen: links een bruinrode en rechts een steenrode heidelibel

De heidelibellen zijn een stuk kleiner dan de glazenmakers, maar hebben wel hun vleugels gespreid staan als ze ergens zitten. De mannetjes worden rood als ze geslachtsrijp worden, maar daarvoor zijn ze overwegend bruinig zoals ook de vrouwtjes zijn. De meest voorkomende soort is de bruinrode heidelibel, maar ook de steenrode heidelibel is in september en oktober nog op veel plekken aan te treffen. De herkenning van deze twee heidelibellen is niet moeilijk, maar je moet wel weten waar je op moet letten. In een eerder natuurbericht is hier meer over te vinden. Aan het begin van deze week was er trouwens spectaculair nieuws over heidelibellen die met duizenden langs de kust van Walcheren trokken. Het was een buitengewoon imposant gezicht. Het gaat hierbij waarschijnlijk om bruinrode heidelibellen die in ons land zijn uitgeslopen, maar vast en zeker aangevuld met dieren vanuit noordelijke streken. Ziet u ook heidelibellen geef ze dan door via Waarneming.nl, Telmee of de Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: houtpantserjuffer)