atalanta klimop - primair

Klimop fantastische voedselbron voor insecten

De Vlinderstichting
7-OKT-2019 - Er zijn mensen die een hekel hebben aan klimop en vinden dat deze veel te veel wordt gebruikt in tuinen en openbaar groen. Insecten zijn er echter groot fan van, want zo laat in het jaar is er niet veel nectar en stuifmeel te vinden. Wil je nu dan ook vlinders, zweefvliegen en bijen zien, dan moet je bij de klimop zijn.

Gehakkelde aurelia op klimopUiteraard gaat het voor die insecten vooral om de bloeiende klimop. Vanaf september tot ver in de winter, soms zelfs tot aan de kerst, bloeit de klimop in de fraaie bolvormige bloeiwijze. Als deze in de zon staat is het een gezoem en gefladder van jewelste. Voor vlinders als dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos, die als vlinder de winter doorbrengen, is het een kwestie van nog even zoveel mogelijk reserves binnenkrijgen om die winter ook te kunnen overleven. Voor atalanta en distelvlinder geldt dat ze nog naar het zuiden gaan, dat betekent dat ze over brandstof moeten beschikken, en dat is nectar voor vlinders. Vlinders met nog een generatie in de nazomer gebruiken de nectar om zich nog voort te planten. Hoe meer nectar een bont zandoogje binnenkrijgt, hoe meer deze kan vliegen. Mannetjes kunnen, als ze voldoende voedsel hebben, veel vrouwtjes bevruchten en vrouwtjes kunnen, bij voldoende vlieguren, meer eitjes afzetten. Kortom, er zullen meer vlinders zijn in de volgende generatie na de winter.

Vlinder op klimop, v.l.n.r. boven: windevedermot, buxusmot, volgeling & kadeni-stofuil; midden: zwartvlekwinteruil, taxusspikkelspanner, agaatvlinder & bruine herfstuil; onder: kleine vuurvlinder, bont zandoogje, atalanta & dagpauwoog

Klimopbij, een specialist van klimopDat dagvlinders gebruik maken van klimop is wel bekend, maar ook ’s nachts kun je er, bij de juiste omstandigheden, heel wat vlinders op aantreffen. Veel nachtvlinders, met name uit de familie van de uilen, hebben een grote nectarbehoefte. De kadeni-stofuil, waar vorige week een natuurbericht over verscheen, wordt ook wel op klimop gezien, en er zijn veel meer voorbeelden. De in de herfst actieve nachtvlinders, zoals de bruine herfstuil, de zwartstipvlinder en de zwartvlekwinteruil, kun je er regelmatig op aantreffen. De algemene agaatvlinder en het roesje halen nectar uit klimopbloemen. De invasieve exoot, de buxusmot, is regelmatig op de klimop te zien. Maar ook voor andere insecten is klimop belangrijk. Als het nu een zonnige dag is, hoor je op meters afstand de bloeiende klimop zoemen. Veel zweefvliegen maken er gebruik van, en honingbijen gebruiken deze laatste dagen om er stuifmeel en nectar te verzamelen. De klimopbij is een solitaire wilde bij die is gespecialiseerd op klimop. Deze soort verzamelt vrijwel uitsluitend daarop stuifmeel. Kortom, bloeiende klimop is een must! En nu hebben we het nog niet eens gehad over de functie als waardplant voor het boomblauwtje.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: atalanta op klimop)