Hazelmuis

Quiz: (her)ken jij alle muizen? Ook muizen die eigenlijk geen muizen zijn?

Zoogdiervereniging
8-OKT-2020 - Na het grote succes van de quiz over het herkennen van roofdieren lanceert de Zoogdiervereniging nu een quiz over het herkennen van muizen. Eigenlijk gaat deze niet alleen muizen, want wat mensen in de volksmond ‘muizen’ noemen, zijn feitelijk vier (!) groepen kleine zoogdieren. Hoeveel kan jij er goed herkennen? Doe snel de quiz!

Wil je nu al naar de quiz? Klik dan op deze link voor de muizenquiz en deze link voor de roofdierenquiz

Ware muizen

De verschillende soorten ‘muizen’ zijn te onderscheiden aan vorm, oren en de vachtkleur. De ‘ware muizen’ lijken het meest op een typische muis: grote oren, kraaloogjes en een lange staart (denk aan Mickey Mouse!). Hieronder vallen de huismuis, bosmuis, grote bosmuis, dwergmuis, maar ook de bruine en zwarte rat.

Woelmuizen

Minder bekend is de groep woelmuizen met hun stompe kop, korte staart en hun in de vacht verborgen oren. Het zijn haast een soort van ‘wandelende kroketjes’. Voor de natuur is de belangrijkste woelmuis in Nederland de veldmuis, die het stapelvoedsel vormt van tal van roofdieren en roofvogels. Andere woelmuizen zijn de noordse woelmuis (waarvan de ondersoort ‘arenicola' alleen in Nederland voorkomt), de aardmuis, ondergrondse woelmuis, woelrat en de rosse woelmuis. De rosse woelmuis is bovendien dag-actief en veel in bossen te vinden en wordt daardoor vaak voor een ‘bosmuis’ aangezien.

Slaapmuizen

De derde groep zijn de ‘slaapmuizen’, die zo worden genoemd omdat deze soorten een winterslaap houden. De hazelmuis (het ‘aapje van het zuiden’) en de eikelmuis leven in Zuid-Limburg en zijn beiden ernstig bedreigd. De Zoogdiervereniging doet er alles aan om deze soorten te behouden voor Nederland.

Hazelmuis

Spitsmuizen

De laatste groep bestaat uit de spitsmuizen: kleine watervlugge ‘mini-egeltjes’ die met hun scherpe tandjes vrijwel continu op jacht zijn naar eetbare andere diertjes. De kleinste soort is de dwergspitsmuis, die nauwelijks meer dan vier gram weegt. Algemener is de bosspitsmuis (Sorex araneus/coronatus). Het zijn feitelijk twee soorten, maar die kunnen enkel door experts of door een DNA-analyse onderscheiden worden. De grootste spitsmuis is de waterspitsmuis, die zijn voedsel in en langs het water zoekt. Meest bekend is de huisspitsmuis, de ‘muis’ die het meest door de kat wordt gevangen, maar niet opgegeten vanwege de sterke stank. Het minst bekend is de veldspitsmuis die voorkomt in Zeeuws-Vlaanderen en delen van Drenthe en Twente.

Doe de quiz!

Kortom, mocht iemand ooit nog vragen of je bang bent voor muizen, dan kan je met een gerust hart antwoorden: geen idee, welk klein zoogdier bedoel je precies? En heb je de smaak te pakken, test dan nu je kennis over kleine zoogdieren met behulp van deze quiz. Krijg je er geen genoeg van? Probeer dan ook eens de quiz Herken het roofdier!

Tekst: Maurice La Haye en Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging
Foto: Maurice Tijm
Quiz: Glenn Lelieveld en Merijn van den Hoogenhoff