ijshaar

Natuurjournaal 6 februari 2021

Nature Today
6-FEB-2021 - Kans op ijshaar, winterakoniet bloeit.

Het vreemde verschijnsel op de foto kan je nu af en toe in de bossen aantreffen, als de temperatuur rond het vriespunt ligt of er net iets onder. Maar wat is het precies? Het heet ijshaar, en groeit vooral op dood eikenhout. In dat hout moet voldoende vocht zitten én er moet een schimmel in groeien. Door de activiteit van de schimmel is de temperatuur in het hout iets hoger dan erbuiten. Daardoor wordt het vocht naar buiten geperst en als het net een beetje vriest, dan bevriest het water zodra het buiten het hout komt. IJshaar groeit dan ook van onderaf aan en kan wel tien centimeter lang worden. Je moet er snel bij zijn, want als de temperatuur even stijgt, dan is het verschijnsel weg. Een van deze dagen kan het bij een beetje vorst weer optreden. Houd het in de gaten!

Winterakoniet en sneeuwklokje

Sommige planten bloeien nu, of bloeien nog steeds, omdat het gemiddeld warm is voor de tijd van het jaar. De winterakoniet is echter een plant die altijd vroeg in het jaar begint met bloeien. Het is vaak een van de eerste bloeiende plantsoorten. Winterakoniet heeft gele bloemen die direct opvallen in verder nog kale loofbossen. Het is een verwilderde soort die ooit is geïntroduceerd als tuinplant. Winterakoniet komt vooral voor in de buurt van oude landgoederen. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Ed Stikvoort, Saxifraga