Clethrionomys glareolus. Rosse woelmuis

Natuurjournaal 14 februari 2021

Nature Today
14-FEB-2021 - Paartijd rosse woelmuis is aangebroken; toverhazelaar bloeit.

Geen winterslaap voor de rosse woelmuis; binnenkort komen de eerste sprietjes groen weer tussen de dorre bladeren door, en daar eet hij graag van. Hij kan de energie wel gebruiken, want de paartijd is begonnen. In deze tijd zoeken vrouwtjes hun eigen territorium, dat ze verdedigen tegen andere vrouwtjes. Mannetjes bewegen zich tussen de territoria door, op zoek naar een partner. De paartijd van de rosse woelmuis loopt nog door tot in de herfst, dus daar hebben ze ruim de tijd voor!

Toverhazelaar in bloei

De hamamelis of toverhazelaar is in de winter één van de eerste bloeiers, vaak al in december. De bloei vindt plaats op de bladloze takken. De bloemen zijn geel tot soms donkerrood en ze ruiken heerlijk. In het Engels heet de struik een ‘witch-hazel’: een heksenhazelaar. Dat komt waarschijnlijk doordat de struik goed is voor de genezing van talrijke kwalen. Ja, en wie hielden zich vroeger bezig met heilzame kruiden? Heksen natuurlijk! Als het gesneeuwd heeft en de bloemen en takken zijn getooid met een laagje sneeuw, is hij op zijn ‘paasbest’.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN