Araschnia levana. Landkaartje (lente)

Natuurjournaal 17 mei 2021

Nature Today
17-MEI-2021 - Lente-landkaartje vliegt, zwaluwtrio is compleet.

Het landkaartje is een vlinder met een bijzondere eigenschap. De soort overwintert als pop, en inmiddels zijn de eerste vlinders al verschenen. Deze leggen eieren waar in de zomer rupsen uit kruipen, die in de late zomer vlinders worden. Veel vlinders hebben zo'n levenscyclus. Het bijzondere van het landkaartje is dat de voorjaars-landkaartjes helemaal niet lijken op de zomer-landkaartjes. De bovenvleugels van de landkaartjes die nu vliegen zijn oranje-zwart gevlekt. De zomer-landkaartjes hebben donkere bovenvleugels. Het verschil komt waarschijnlijk doordat de voorjaarsvlinders langer pop zijn geweest en koude temperaturen hebben doorgemaakt. Als ze met dichte vleugels zitten, kun je toch zien dat het om dezelfde soort gaat. Beide versies hebben namelijk het typische landkaartpatroon op de onderzijde van hun vleugels.

Huiszwaluw, let op de witte stuit

De huiszwaluw is de laatste Nederlandse zwaluwsoort die terugkeert uit Afrika. De boerenzwaluw en oeverzwaluw zijn al wat langer in Nederland. Inmiddels is ook de huiszwaluw weer volop te zien en is ons zwaluwtrio compleet. Boerenzwaluwen hebben een lange gevorkte staart en een roodbruine keel. Huiszwaluwen hebben een kortere staart en een opvallend witte stuit die je goed kunt zien als ze vliegen. Oeverzwaluwen zijn lichter gekleurd dan huiszwaluwen en hebben een bruine borstband, die de huiszwaluw niet heeft. Zo kun je vanaf nu oefenen op het uit elkaar houden van de bekendste Nederlandse zwaluwsoorten!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga