Sick and dying sea urchins

Stekelige zee-egels: geen probleem maar in de problemen

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
6-JUL-2022 - Sinds februari 2022 zijn er berichten over het afsterven van de zee-egels op een aantal eilanden in het Caribisch gebied, waaronder St. Eustatius, St. Maarten, Saba en Curaçao. Er wordt gevreesd voor een grote sterfte van de zee-egel die hier voorkomt.

Deze zee-egel met lange stekels hoort bij het geslacht van Diadema zee-egels en heet Diadema antillarum. De autoriteiten van beschermde zeegebieden binnen het Nederlands Caribisch gebied zijn bang dat dit een weerspiegeling kan zijn van de massale sterfte die plaatsvond in de jaren tachtig. De populaties van de Diadema zee-egels in het Caribisch gebied werden toen bijna volledig weggevaagd.

Belang voor koraalriffen

Diadema zee-egels spelen een cruciale rol bij het in stand houden van gezonde koraalriffen. Die zijn essentieel voor kustbescherming en zijn als toeristische trekpleister een cruciale inkomstenbron in het Nederlands Caribisch gebied. Diadema zee-egels helpen de delicate balans binnen het rif in stand te houden. Ze grazen namelijk op algen, waarvan een overvloed het koraal kan beschadigen.

Zee-egelziekte in Caribisch gebied

Halverwege de jaren tachtig van de negentiende eeuw raasde een ziekte door het Caribisch gebied, die bijna de hele zee-egelpopulatie vernietigde. In februari 2022 kwamen er berichten over nieuwe omvangrijke sterfgevallen in de Caraïben. Op 14 maart was er een eerste melding uit het Nederlands Caribisch vanaf het eiland St. Eustatius. Berichten van de overige Nederlandse benedenwindse eilanden Saba en St. Maarten volgden snel. De eerste waarnemingen van zieke zee-egels op Curaçao werden gedaan in juni. Twee weken later was meer dan negentig procent van de onderzochte populaties verdwenen.

Stervende Diadema zee-egel

Diadema workshop

In april organiseerde DCNA, samen met de University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, een workshop over het herstel van de zee-egels. Deze workshop voor onderzoekers en parkbeheerders gaf een uitgebreid beeld van de algehele situatie van de Diadema zee-egel in het Caribisch gebied. Ook was er informatie over de huidige sterfte en hersteltechnieken.

U kunt helpen

Burgers en toeristen kunnen ook helpen. Door waarnemingen van gezonde, zieke of dode zee-egels door te geven kan de gezondheid van de zee-egels in het Caribisch gebied worden gevolgd. Dit helpt parkbeheerders en onderzoekers om de oorzaken te achterhalen en te werken aan herstelbenaderingen. U kunt uw waarnemingen melden op de AGRRA-website of door contact op te nemen met uw plaatselijke parkbeheerorganisatie.

Ander advies om verspreiding van de ziekte te voorkomen:

  • Was duikuitrusting in veel zoet water en laat het in de zon drogen
  • Duik op niet-geïnfecteerde plekken voordat u duikt op plekken waarvan bekend is dat ze geïnfecteerd zijn
  • Stap niet op zee-egels en verplaats ze niet – levend of dood 

Meer informatie

Lees meer over Diadema zee-egels in de nieuwsbrief Bionews van DCNA. Hier staat informatie in over de huidige staat van de populaties en wat er wordt gedaan om ze te herstellen.

DCNA’s nieuwsbrief BioNews wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De activiteiten van DCNA worden mede mogelijk door de Nationale Postcode Loterij.

Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Alwin Hylkema