Visarend nest (eenmalig gebruik)

Jonge visarend vliegt bijna uit

Sovon Vogelonderzoek Nederland
29-JUL-2016 - Sommige vogelaars worden al wat onrustig. Want wanneer vliegt de jonge visarend van het nest in de Biesbosch af? De vogel is weliswaar volgroeid, maar neemt alle tijd om zijn vleugels te trainen. Het is vol spanning wachten op de ‘maiden flight’ van de eerste jonge visarend van Nederlandse bodem.

Af en toe richt de jonge visarend zich op en flapt dan even stevig met de vleugels. De beelden die RTL uitzond laten dat moment zien. Na zo’n oefening kan de vogel weer tijden rustig liggen en wachten tot er een vis wordt gebracht. Afgelopen weekend stonden vogelaars al klaar met hun camera’s, hopend op de eerste vlucht van de jonge vogel. Die neemt echter alle tijd.

Vliegen is durven

John Wright van het Rutland Osprey Project kijkt jaarlijks honderden uren naar visarenden en vertelt wat we kunnen verwachten van de eerste vliegpogingen (vrij vertaald): ‘Vliegen is vooral een kwestie van durven. Het jong zal eerst proberen om tot een paar meter boven het nest te komen en weer landen. De tweede stap is dat het een paar minuten rondvliegt binnen pakweg 300 meter van het nest en in de buurt probeert te landen. Na zo’n vlucht komt het jong wel weer op het nest terug. In de dagen erna maakt het veelal korte vluchten nabij het nest.’ Hopelijk krijgen vogelaars de kans om deze vliegpogingen goed te zien.

Vogelaars staan klaar voor de eerste vlucht van het jong

Op naar meer?

De geslaagde broedpoging van de visarenden is vanaf het moment dat het nest dit voorjaar werd afgebouwd bijna van dag tot dag gevolgd. Even leek het dat er twee jongen uit het ei waren gekomen, maar uiteindelijk groeide één jong groot. Het nest bevindt zich op veilige afstand van de openbare weg, maar is door de telescoop goed te zien. Het bevindt zich in het uitgestrekte krekenstelsel van de Noordwaard, met ondiepe en visrijke wateren. Een perfect broedgebied voor de visarend. Maar in dat opzicht niet uniek; er zijn veel meer natuurgebieden met zowel geschikte nestplekken als visrijk water. De verwachting is dat de soort ons land vlot kan gaan koloniseren. Vestigingen in het buitenland lieten al zien dat zoiets heel snel kan gaan.

Tekst: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland

Foto's: Hans Gebuis