Oranjetipje

Natuurjournaal 5 mei 2020

Nature Today
5-MEI-2020 - Eitjes van het oranjetipje en de oeverzwaluw.

Met Koningsdag achter ons heeft het oranjetipje veel van haar eitjes gelegd. Op de bloemen tussen het gras ontwikkelen de eitjes van deze mooie vlinder zich tot rups. Vaak legt het oranjetipje haar eieren op de pinksterbloem; één ei per pinksterbloem om precies te zijn. Met één plant per rups is er genoeg te eten. Na een paar weken kruipt de rups een boom of struik in, weg van het gevaar van de aankomende grasmaaier. Wacht dus nog even met maaien tot begin juni, dan heb je volgend jaar voor elke bloem wellicht een extra vlinder in de tuin!

Een oeverzwaluw voor de ingang van het nest

Enkele vogelsoorten in ons land kiezen ervoor om hun nest onder de grond te maken. De koningin van dit graafwerk is de oeverzwaluw. Hele zandwanden worden door de oeverzwaluw met gaten doorboord. Op veel plekken in Nederland zijn speciaal wanden aangelegd waar de oeverzwaluw in kan nestelen. Een mooie plek om deze vogels goed van dichtbij te kunnen zien! In elke gang zit nu een paartje overzwaluwen en de meeste oeverzwaluwen hebben hun eerste ei al gelegd. Over twee weken zullen ze druk af en aan vliegen om de jongen te voeren.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: Het oranjetipje (man) drinkt ook graag nectar van de pinksterbloem); Piet Munsterman, Saxifraga