Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 58 van 72 - 716 Resultaten

Teek

Tot en met 31 mei werden er dit jaar 368 tekenbeten doorgegeven aan de Natuurkalender; de meesten in april en mei. Dit is iets minder dan voorgaande jaren; wellicht doordat het het afgelopen voorjaar gemiddeld iets droger was dan..


Lees verder 2 juni 2009   14 jaar oud
Graspollen verwachtingskaartje 28 mei 2009

Het graspollenhoofdseizoen is begonnen. Allergieradar.nl voorspelde twee weken geleden al dat een groot deel van de grassen rond 24 mei zou gaan bloeien. En inderdaad stromen sindsdien de meldingen van hooikoortsklachten binnen..


Lees verder 29 mei 2009   14 jaar oud
Kolgans Oscar, neergeschoten

Berichtten we u op 25 april nog dat kolgans Marco, een van de drie kolganzen die we al geruime tijd volgen, het rustiger aan deed – een dag later werd hij neergeschoten in de nabijheid van Moskou. ..


Lees verder 24 mei 2009   14 jaar oud
pallas eekhoorn

Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur..


Lees verder 22 mei 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups 16 05 2009

Op diverse plaatsen in het land hebben de eikenprocessierupsen zich voor de derde keer verveld en bereiken daarmee hun vierde larvale stadium. Dit is het moment dat ze de vervelende microscopisch kleine brandharen ontwikkelen en..


Lees verder 17 mei 2009   14 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het hoofdseizoen van graspollen in de lucht start op 24 mei in het zuidoosten van Nederland. In het uiterste noorden van het land begint het hoofdseizoen pas op 14 juni. Dit is de verwachting van de pollenplanner, een van de..


Lees verder 13 mei 2009   14 jaar oud
Wikipedia, publiek domein

De eerste struiken van de gewone vlier staan in bloei. We verwachten de piek van de eerste vlier bloeiwaarnemingen komende week. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar en twee weken later dan in 2007. Vroeger bloeide de vlier pas..


Lees verder 10 mei 2009   14 jaar oud
EPR derde larvale stadium close up

De eikenprocessierupsen vervellen zich momenteel voor de tweede keer nadat ze rond 10 april uit het ei zijn gekomen. Ze bereiken daarmee hun derde larvale stadium. Na de volgende vervelling krijgen ze de vervelende brandharen en..


Lees verder 8 mei 2009   14 jaar oud
Bonte vliegenvanger

Langzaam maar zeker keren de bonte vliegenvangers terug uit hun overwinteringsgebieden in West Afrika. Het gros lijkt iets later te zijn dan voorgaande jaren, terwijl de rupsenpiek vroeg is dit voorjaar. Zelfs wanneer de bonte..


Lees verder 5 mei 2009   14 jaar oud
Kleine wintervlinder

Momenteel vindt in de Nederlandse bossen de rupsenpiek plaats. De rupsen komen in zo’n grote dichtheid voor en eten zoveel van het nog jonge en dus malse blad van vooral eiken dat het vallen van de uitwerpselen op de bosbodem..


Lees verder 3 mei 2009   14 jaar oud