Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 3 van 22 - 214 Resultaten

Kruipende boterbloem

Ineens zie je in de stroken gras langs de stoep, in de berm en naast de snelweg de goudgele kuipjes van de boterbloem. Boterbloemen zijn er in allerlei soorten en maten. Allemaal zijn ze licht giftig. Bekijk deze gouden..


Lees verder 14 mei 2023   1 jaar oud
De met berken beplante 'Os en Paardenlaan' in Leiden, een voorbeeld van een straat met zeer sterk allergene bomen.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud

'Een meesterwerk', zo noemde hoogleraar Menno Schilthuizen van Universiteit Leiden en Naturalis het boek ‘Duinen en mensen - Voorne’ bij de boekpresentatie in Oostvoorne dit voorjaar. "Het ziet er niet alleen prachtig uit, je..


Lees verder 3 mei 2023   1 jaar oud
niet gemaaid gazon - primair

MaaiMeiNiet is een publiekscampagne om in mei gazons niet te maaien en zo biodiversiteit te stimuleren. Een sympathieke en goedbedoelde actie, die meer kleur in eentonige groene gazons kan brengen. Maar als vervolgens in juni de..


Lees verder 28 april 2023   1 jaar oud
Zemelig donsvoetje

Het Gewoon donsvoetje is een soort die je vrijwel het hele jaar rond kan tegenkomen. De afgelopen dagen vonden we ook het Zemelig donsvoetje met een opvallend groot aantal exemplaren. Het Zemelig donsvoetje komt ook algemeen..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
Pretpakket inzaai

In het vroege voorjaar vliegen de inzaaiacties je om de oren. Meer bloemen voor onze bijen! Heel goed bedoeld en superfijn dat zoveel mensen zich willen inzetten voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar het inzaaien van bloemen in..


Lees verder 19 april 2023   1 jaar oud
dijkhelling met fietser - primair

Bermen en groenstroken beslaan een enorme oppervlakte in ons land. En terwijl veel gebieden een productiefunctie hebben en daarom intensief worden beheerd, zijn er in bermen en groenstroken veel meer kansen om planten, dieren en..


Lees verder 14 april 2023   1 jaar oud
Geaderde kluifzwam (Helvella fusca) lead

Het aanblijvende ideale weer voor paddenstoelen was voor Piet Brouwer de aanleiding om weer eens te gaan kijken in de berm van de A8. En inderdaad, dit jaar werd het wederom een groot succes. Prachtige Nonnenkappen, Geaderde..


Lees verder 12 april 2023   1 jaar oud
Berk in bloei

De berken en essen komen in bloei waardoor miljoenen mensen hooikoorts krijgen. Deze en andere boomsoorten die allergeen pollen produceren, worden vaak in grote aantallen in de leefomgeving aangeplant. Vanaf vandaag is een..


Lees verder 29 maart 2023   1 jaar oud
Harige manteltruffel

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie in natuurgebied het Roderveld te Rossum (OV) werden de volgende nieuwe paddenstoelsoorten voor Nederland gevonden: Pezoloma cilliiferum en Pachyphlodes melanoxanthus. Daarnaast werden er in..


Lees verder 9 februari 2023   1 jaar oud

Archief