Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 5 van 45 - 447 Resultaten

Gentiana campestris ssp campestris 1, Veldgentiaan,

“Bloemenpannetjes aan de zee”. “Inval van kruipwilgen”. “Alleen reeds om die gentianen moeten we de duinpannetjes in eere houden”. Het zijn een paar stukjes uit de column van Jac. P. Thijsse in de Amsterdammer precies 100 jaar..


Lees verder 2 september 2022   1 jaar oud
Pimpelmees met rupsje paardenkastanjemineermot

Op veel plaatsen verkleuren de bladeren van de witte paardenkastanje al. Dit kan komen door de droogte, maar waarschijnlijker wordt de herfstkleuring bepaald door de rupsen van de paardenkastanjemineermot. Koolmezen en pimpelmezen..


Lees verder 30 augustus 2022   1 jaar oud
Wespen op zoetigheid

De verwachting dat het een goed wespenjaar zou worden komt uit. Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen. Om de fascinerende sociale wespen wat beter te leren kennen staan in..


Lees verder 5 augustus 2022   1 jaar oud
Gevangen teken in epje tijdens Tuintekentelling

De afgelopen weken hebben dertig tuintekentelteams verspreid over Nederland teken gevangen in hun tuin. Gemiddeld zijn er zestien teken per honderd vierkante meter gevangen. Opvallend is dat ook veelvuldig teken werden gevangen op..


Lees verder 9 juli 2022   1 jaar oud
Alsemambrosia bovenaanzicht

Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..


Lees verder 5 juli 2022   1 jaar oud
Wesp op vlaai

De weersomstandigheden zijn dit jaar tot nu toe zeer gunstig voor wespen geweest. Zeer warm, droog en veel zon. Het lijkt erop dat veel wespenkoninginnen erin geslaagd zijn om een nest te vormen. Met veel meldingen bij..


Lees verder 5 juli 2022   1 jaar oud
De vangst: serpeling, roofblei, winde en blankvoorn

Om de biodiversiteit van riviervis te herstellen moeten uiterwaarden onder meer veel verschillende typen vishabitats bevatten. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Wageningen University & Research in samenwerking met..


Lees verder 24 juni 2022   1 jaar oud
Sleufkouterbemester

Op 10 juni presenteerde Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof haar startnotitie “Nationaal Programma Landelijk Gebied” met daarin zogenaamde “richtinggevende emissiereductiedoelstellingen” voor ammoniak per..


Lees verder 16 juni 2022   1 jaar oud
Appel bloei en sneeuw

Door de vroege bloei van appelbomen zorgde de nachtvorst begin april van dit jaar voor nachtvorstschade. Dit fenomeen noemen we een valse lente. Uit analyse van bloeiwaarnemingen en klimaatdata sinds 1951, blijkt dat de kans op..


Lees verder 2 juni 2022   1 jaar oud
Willd zwijn in Denemarken

Een populatie van geïsoleerde wilde zwijnen in Denemarken die afkomstig is van slechts vier voorouders lijkt verrassend fit en gezond. En dat is opmerkelijk, omdat inteelt wordt gezien als slecht. Dat blijkt uit een studie van..


Lees verder 1 juni 2022   1 jaar oud

Archief