Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 53 van 55 - 543 Resultaten

Boorvlieg Rhagoletis cerasi

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin, de grondlegger van de moderne evolutietheorie werd geboren. Dit jaar is ook een onderzoek gestart dat mogelijk kan laten zien dat evolutie ook heel dichtbij plaatsvindt, in de..


Lees verder 28 januari 2009   15 jaar oud
Hulst in de winter

Hulst is - als enige groenblijvende loofboom in Nederland - dé winterboom bij uitstek. Met zijn sierlijke stekelige altijdgroene bladen en fel rode vruchten siert hulst de bladloze bossen in de winter. Hulst neemt sterk toe, maar..


Lees verder 26 januari 2009   15 jaar oud
Maretak met bessen

Kramsvogel en maretak profiteren van elkaar. De vogel eet de bessen en zorgt voor de verspreiding van de plant...


Lees verder 23 januari 2009   15 jaar oud
Bijenorchis in bloei

Bijenorchis is de afgelopen 15 jaar in Nederland sterk aan het toenemen en wordt ook steeds noordelijker gevonden. Dit wordt aan de afgelopen warme winters geweten, want bijenorchis schijnt niet goed bestand te zijn tegen vorst...


Lees verder 18 januari 2009   15 jaar oud
Bessen Gelderse roos

De bessen van Gelderse roos zien er lekker uit, maar smaken erg bitter. Het lijkt wel of zelfs de vogels ze niet lusten...


Lees verder 13 januari 2009   15 jaar oud
Kroos in de zomer

Planten hebben het moeilijk in deze koude periode, of valt dat wel mee? Hoe gaan planten om met vorst en hoe voorkomen ze dat ze bevriezen? Kroos bijvoorbeeld zakt in de late herfst naar de bodem van de sloot. ..


Lees verder 9 januari 2009   15 jaar oud
Vogelnestje
Foto: C.A.J.Kreutz

Vogelnestje is één van de meest bijzondere orchideeën van Nederland. De plant bloeit in mei maar er zijn maar weinig plekken waar hij in Nederland te bewonderen is. Meer kans heb je in de kalkrijke bossen in Duitsland, België of..


Lees verder 18 mei 2008   16 jaar oud
Pinksterbloem

De laatste pinksterbloemen doen hun naam nog eer aan. Ondanks de vroege Pinksteren dit jaar zijn de meeste al weer uitgebloeid op de dag dat je ze juist zou verwachten. ..


Lees verder 11 mei 2008   16 jaar oud
Paardenbloem

De paardenbloem is misschien wel de meest bekende plantensoort in ons land. Ze staan in deze tijd van het jaar overal volop te bloeien. Binnenkort veranderen de gele weilanden in een pluizige witte massa. ..


Lees verder 8 mei 2008   16 jaar oud
Kranssalomonszegel
Foto Ruud van der Meijden

Door klimaatverandering krijgen steeds meer warmteminnende soorten de kans om zich in Nederland uit te breiden. In Nederland groeien echter ook soorten die vooral voorkomen in Noord-Europa en in berggebieden. Het is de vraag of..


Lees verder 5 mei 2008   16 jaar oud

Archief