Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 6 van 55 - 543 Resultaten

Alsemambrosia bovenaanzicht

Alsemambrosia is een hooikoortsplant die het hooikoortsseizoen verlengt. Het aantal plaatsen waar de plant voorkomt neemt toe. Een enkele plant kan lokaal al veel overlast geven door het grote aantal pollen dat de plant..


Lees verder 5 juli 2022   1 jaar oud
Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw is een invasieve exoot die nu in bloei staat, en is daardoor extra goed te herkennen. De soort is schadelijk voor de biodiversiteit en kan bovendien gezondheidsschade bij mensen veroorzaken. Help je mee met deze..


Lees verder 29 juni 2022   1 jaar oud
Juncus marginatus

Bij een planteninventarisatie in een natuurontwikkelingsgebied op de Stratumse Heide bij Eindhoven vond Geert Peeters een onbekende rus. Op het forum op Waarneming.nl kwam al snel het verlossende antwoord op de vraag welke rus..


Lees verder 28 juni 2022   1 jaar oud
Moeraswespenorchis

Overal in Nederland kun je nu orchideeën zien bloeien. Ze zijn te bewonderen in natuurgebieden en in goed beheerde bermen en langs sloten. De bloeitijd van orchideeën is een feest voor natuurliefhebbers. Maar argeloze wildplukkers..


Lees verder 13 juni 2022   1 jaar oud
Fluitenkruid

Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten. De hoeveelheid stikstof die lokaal beschikbaar is heeft een groot effect op de planten die je tegenkomt. De hogere zandgronden, zoals in het noordoosten van Nederland, zijn..


Lees verder 10 mei 2022   2 jaar oud
Grootbloemig vetblad

In Friesland zijn afgelopen jaar drie in natuurgebieden aangeplante populaties gevonden van de West-Europese look-a-like van het zeldzame Vetblad, met grotere bloemen. Hoewel deze soort vooralsnog geen problemen veroorzaakt in..


Lees verder 4 mei 2022   2 jaar oud
Sleutelbloemen (i)

Sleutelbloemen vertellen ons hoe de natuur in graslanden ervoor staat. Daarvoor hoef je alleen maar in de bloemen te kijken. Vorig jaar zijn er in heel Europa bijna 400.000 bloemen gecheckt. Ook dit voorjaar kunnen..


Lees verder 4 mei 2022   2 jaar oud
Bermen workshop

In mei 2022 kan je meedoen met één van de vier workshops over ecologisch bermbeheer in de provincie Noord-Brabant. In de workshops laten experts van verschillende kennisorganisaties praktijkvoorbeelden zien van verschillende types..


Lees verder 29 april 2022   2 jaar oud
Veelkleurig vergeet-mij-nietje

Twee Veelkleurige vergeet-mij-nietjes? Dankzij een recent onderzoek door Gerard Dirkse, Leni Duistermaat en Ben Zonneveld weten we dat ‘ons’ Veelkleurig vergeet-mij-nietje niet uit één, maar twee (onder)soorten bestaat. De..


Lees verder 27 april 2022   2 jaar oud
Mosbloempje

Klimaatverandering staat aan de wieg van vele veranderingen in de Nederlandse natuur. Zoals planten die op natuurlijke wijze hun leefgebied uitbreiden in noordelijke richting. Soms zijn het soorten die allang in Nederland..


Lees verder 19 april 2022   2 jaar oud

Archief