Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 37 van 38 - 378 Resultaten

Tuinwolfspin (Pardosa ammentata)

Wie denkt dat koudbloedige insecten en andere ongewervelden alleen actief zijn als de temperatuur wat oploopt, en de winter als ei of in een rustfase doorbrengen, heeft het mis. Ga je tuin maar eens in, en ontdek dat het leven..


Lees verder 26 januari 2012   12 jaar oud
Pauwvlieg

In 2011 is de pauwvlieg voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ben Hamers maakte een foto van het vliegje op de Kunderberg in Zuid-Limburg. De pauwvlieg is afkomstig uit Noord-Amerika en geïntroduceerd in Europa. De pauwvlieg..


Lees verder 29 december 2011   12 jaar oud
Getijgerde lijmspuiter

Er zullen maar weinig mensen zijn die zich iets bij een getijgerde lijmspuiter kunnen voorstellen. Toch bevindt deze soort zich in de directe nabijheid van veel mensen. Het betreft een alleraardigst spinnetje van zo’n drie tot zes..


Lees verder 24 november 2011   12 jaar oud
De eerste geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft voor Flevoland: op een fietspad in Dronten.

Het regende de afgelopen maanden meldingen van exotische rivierkreeften. De bulk van de waarnemingen werd gedaan in gebieden die inmiddels ‘gebruikelijke locaties’ genoemd zouden kunnen worden. Onverwacht waren de meldingen van..


Lees verder 27 oktober 2011   12 jaar oud
aaskever Nicrophorus interruptus thumbnail

De nieuwe aaskeverwerkgroep van EIS-Nederland, die sinds 2010 bestaat, heeft dit seizoen al een aantal leuke waarnemingen gedaan. Vorige maand bijvoorbeeld, werd in Zuid-Limburg de zeer zeldzame Nicrophorus interruptus..


Lees verder 29 september 2011   12 jaar oud
Een DNA barcode weergegeven als streepjescode

NCB Naturalis in Leiden is onlangs gestart met het project DNA-barcoding. Binnen dit project wordt van een groot aantal soorten een stukje DNA geanalyseerd. Hierbij ligt de nadruk op de Nederlandse soorten. Diverse PGO’s, zoals de..


Lees verder 26 augustus 2011   12 jaar oud
Camponotus ligniperda, werkster

Wie op vakantie is geweest naar Zuid-Europa is het misschien wel eens opgevallen dat daar flink grote zwarte mieren rondlopen. Dat zouden zomaar eens reuzenmieren kunnen zijn geweest. Deze mieren lijken oppervlakkig wel wat op..


Lees verder 28 juli 2011   12 jaar oud
Wrattenbijter, Hoge Veluwe, 5 juni 2011

De beste tijd om sprinkhanen te onderzoeken is van half juni tot eind september. De meeste dieren zijn dan volwassen; ze vallen op doordat ze geluid maken. Door het extreem droge en warme weer in het voorjaar hebben de jonkies..


Lees verder 30 juni 2011   12 jaar oud
Bosdoorntje

In mei werd voor het eerst sinds 1975 het bosdoorntje weer in Nederland waargenomen. Deze soort is overal in Noordwest-Europa sterk achteruitgegaan en stond in Nederland als uitgestorven op de rode lijst. Sinds 2000 zijn er 47..


Lees verder 28 mei 2011   12 jaar oud
De stofluis Philotarsus parviceps.
Foto voor thumbnail

Met zo’n kleine 20.000 bekende soorten zijn de insecten de soortenrijkste groep in Nederland. Over enkele groepen is veel bekend, zoals dagvlinders, libellen, loopkevers en sprinkhanen. Veel andere groepen moeten het doen met..


Lees verder 30 april 2011   13 jaar oud

Archief