Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 4 van 38 - 378 Resultaten

werkster aardhommel-complex

Als overwegend koudeminnende soortgroep zijn hommels gevoelig voor de opwarming van het klimaat. Wat gebeurt er met onze hommels als het klimaat verder opwarmt?..


Lees verder 14 augustus 2023   8 mnd oud
vliegend hert

Het vliegend hert is de meest iconische kever van Nederland. Met hun 'gewei' lijken de mannetjes op een hert. En ja, op broeierige zomerdagen kun je ze daadwerkelijk zien vliegen! Het seizoen is bijna afgelopen, vliegende herten..


Lees verder 31 juli 2023   9 mnd oud
Zoekkaart zweefvliegen lead

Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De..


Lees verder 17 juli 2023   9 mnd oud
Rode schorpioenmier

Het aantal soorten exotische mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken overlast in woonwijken of zijn een potentiële bedreiging voor de natuur. Recent zijn een risicoscan en een beleidsadvies gepubliceerd over dit..


Lees verder 3 juli 2023   10 mnd oud
huidje rivierrombout - primair

De rivierrombout is een vrij zeldzame libellensoort die voorkomt in alle grote rivieren in Nederland. De soort wordt echter niet vaak gezien. Libellenwaarnemers gaan liever kijken op plekken waar veel soorten bij elkaar te vinden..


Lees verder 26 juni 2023   10 mnd oud
Rood kalkkrieltje

Nee, dit gaat niet over kleine aardappeltjes, maar over zweefvliegen. Klein zijn ze wel: ze meten tussen de 4 en 7 millimeter. Toch zijn het heel aantrekkelijke diertjes met mooie kleurpatronen. Er komt steeds meer gelegenheid om..


Lees verder 19 juni 2023   10 mnd oud
De plaagmier

Het aantal soorten uitheemse mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken (veel) overlast. Hoe komen die mieren hier? En wat is ertegen te doen? ..


Lees verder 12 juni 2023   10 mnd oud

Het vliegend hert komt momenteel voor in vier verschillende leefgebieden in Nederland. Vroeger was dat wel anders en kwam ze wijder verspreid voor. Maar er gloort hoop. Niet alleen lijkt het vliegend hert zich de laatste tijd uit..


Lees verder 22 mei 2023   11 mnd oud
Veenmol

De veenmol is met 4 tot 5 centimeter een van de grootste insecten van ons land. Toch zul je hem niet zo snel tegenkomen. Ze leven in een gangenstelsel onder de grond, vooral in West-Nederland. Ze worden vooral gezien door tuiniers..


Lees verder 7 mei 2023   11 mnd oud
Bijenkasten op een heideterrein

Het plaatsen van honingbijkasten op heidevelden heeft een negatief effect op het voorkomen van wilde bijen en andere bestuivende insecten op heide. Dit blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten van de afgelopen jaren op..


Lees verder 24 april 2023   1 jaar oud

Archief