Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Pagina 3 van 8 - 77 Resultaten

Kerstvakantietip: wandel door het historische landschap van Zeeland via de Virtual Reality route ’Wemeldinge 1150 AD.’ De VR-route is te bekijken op je mobiel tijdens een wandeling bij Wemeldinge of binnen vanachter je computer...


Lees verder 19 december 2023   5 mnd oud
Rosse Grutto's arriveren op de toendra broedgebieden rond de tijd van het smelten van de sneeuw.

Door het veranderende klimaat dreigt het verschil tussen twee ondersoorten van de rosse grutto langzaam te verdwijnen. Die waarschuwing uiten trekvogelonderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee..


Lees verder 13 december 2023   5 mnd oud
Shelters within preference chamber (uniek eenmalig WUR)

Voor koudbloedige soorten bepaalt temperatuur hun activiteit en stofwisseling. Als het warm genoeg is, worden ze actief en als het te koud wordt, houden ze zich gedeisd. Maar behalve op temperatuur reageren vissen op meer..


Lees verder 29 november 2023   5 mnd oud
Cockles that were collected at a sampling station.

Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. Dat blijkt uit een publicatie die deze week is verschenen in het Journal of Applied Ecology van NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Het wadzand wordt steeds fijner,..


Lees verder 28 november 2023   5 mnd oud
Foram baby of 07/10 at 21 degrees Celcius (Amphistegina lessonii)

De fossiele kalkskeletjes van eencellige foraminiferen zijn prachtige geschiedenisboeken, bijvoorbeeld om de CO2-gehalten in de oceanen uit het verre verleden mee te reconstrueren. “Maar om die geschiedenis écht te begrijpen, moet..


Lees verder 24 november 2023   5 mnd oud
Figure 1: A schematic tree of life with the primary domains, the Archaea and Bacteria shown in purple and blue, respectively and the secondary domain, Eukaryotes in green. The figure highlights key nodes in the tree of life that have been calibrated against absolute time scales of Earth history. Estimates are given in Ga referring to billions of year (or giga annum).

LUCA, de 'last universal common ancestor', ofwel de universele voorouder van al het leven op aarde, leefde 4,32 tot hooguit 4,52 miljard jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van NIOZ-biologen Tara Mahendrarajah en Anja..


Lees verder 22 november 2023   5 mnd oud
Emma Penning sampling the mudflat for shrimp and crab, the skyline of Griend on the background.

Tegen de trend van veel vogels in, doet de drieteenstrandloper het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel van deze vogeltjes: de garnalen op het wad. Dat is..


Lees verder 21 november 2023   5 mnd oud
Breaking glass spheres which generates sounds at a level that marine mammals use at great depth, which are then recorded from tens to hundreds of kilometers away.

Door het veranderende klimaat, wordt de wereld onder water steeds lawaaiiger. Dat blijkt uit een onderzoek van NIOZ-oceanograaf Luca Possenti en collega's. “Op sommige plaatsen zal het geluid van bijvoorbeeld schepen aan het eind..


Lees verder 16 oktober 2023   7 mnd oud
Cold water coral reef in de deep sea. The deep sea is all water deeper than 200 meters. Sunlight cannot penetrate to these depths.

Voor het eerst is het bewijs boven water gekomen dat zelfs koudwaterkoraalriffen die in de koude en donkere diepzee leven, groeien in zelforganiserende patronen. Dergelijke patroonvorming is een 'truc' die de veerkracht van..


Lees verder 15 oktober 2023   7 mnd oud
Nederlandse en Indonesische onderzoekers aan het werk in een eroderend en zinkend mangrovenbos

Langs de Aziatische kusten zijn er veel gebieden waar plattelandsgemeenschappen te maken hebben met een alarmerende stijging van de zeespiegel door bodemdaling tot wel tien centimeter per jaar. Dit zorgt voor enorme uitdagingen..


Lees verder 3 oktober 2023   7 mnd oud

Archief