Snoeien voor biodiversiteit
De VlinderstichtingSnoeien leidt bij tuinbezitters soms tot twijfel. Wanneer moet ik eigenlijk snoeien? Hoeveel mag ik zonder problemen weghalen? Wat haal ik eraf en wat moet ik juist laten zitten? Wat is het beste gereedschap? Overleeft deze boom of struik een snoeibeurt wel? Goed en tijdig snoeiwerk, op het juiste moment, levert mooiere en rijkbloeiende struiken en bomen op. Zowel een uitbundige bloei als een hoge vrucht- of zaadopbrengst aan dezelfde boom of struik in één- en hetzelfde jaar is mogelijk. Het is niet eng en er kan eigenlijk helemaal niet veel fout gaan als u weet waar u op moet letten.
In de cursus Snoeien voor biodiversiteit wordt onder andere uitgelegd hoe bomen en struiken zodanig gesnoeid kunnen worden dat deze lang gezond blijven en een natuurlijke uitstraling hebben. Kennis over snoeien zorgt ervoor dat de angst ervoor overwonnen kan worden en maakt dat je aan de plant zelf kunt zien hoe deze gesnoeid moet worden.
Diervriendelijk snoeien
Tijdens de cursus wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de vlinders en bijen die van uw tuin gebruik maken, hoe die leven en wat ze nodig hebben. Insecten gedijen bij een uitbundige bloei en voldoende nestelplaatsen in de nabije omgeving. Je kunt zo snoeien dat er meer natuurlijke nestelgelegenheid ontstaat, ter vervanging van of aanvulling op een bijenhotel. Door een natuurlijker evenwicht in de tuin krijgen plagen minder kans. Door een goede manier van snoeien ziet het er natuurlijker uit, is het beter voor plant en dier en dus ecologisch interessanter. En gaat het goed met de insecten in je tuin, dan krijg je een verscheidenheid aan andere dieren, zoals vogels, egels en amfibieën cadeau.
De cursus Snoeien voor biodiversiteit wordt gegeven door Tinka Chabot van S-Kwadraat en Wankja Ferguson van Vlinder er Bij. Bekijk de data waarop de cursussen gegeven worden.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: S-Kwadraat