Iedereen wordt Groenkijker met de nieuwe documentaire van Sanne Rovers

SoortenNL
18-APR-2024 - Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Daarover gaat de documentaire Groenkijkers, een co-productie van NTR en Docmakers. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met mensen die de teloorgang van 'hun' stukje natuur proberen tegen te houden. Groenkijkers is te zien op donderdag 18 april om 22:20 uur op NPO 2.

Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Sanne Rovers: "Ik zag gewoon gras, maar hij zag wel tientallen soorten. Nu ik me steeds meer zorgen maak over de staat van de natuur in Nederland, kan ik de blik van mijn vader beter op waarde schatten. Als we beter naar de natuur gaan kijken, gaan we er beter voor zorgen."

Een persoonlijke dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques vormt de kern van de film Groenkijkers. Zij bespreken samen liefde voor de natuur, zorgen over de stikstofcrisis, de afname van de biodiversiteit en hoop voor de toekomst. Naast de vader van Sanne, die als districtscoördinator van Floron letterlijk de wilde planten van Breda en Tilburg op de kaart zet, zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied. Wat drijft Nicky Castricum bijvoorbeeld, die midden in Amsterdam-Noord de vlindertuin Mot in Mokum is begonnen? En hoe ervaren de insectentellers Henk Spijkers, Paul van Wielink en Guido Stooker, die al tientallen jaren hun onderzoeksresultaten leveren aan verschillende universiteiten, dat ze ieder jaar minder insecten tellen? Groenkijkers inspireert door te tonen hoe groots de invloed van kleinschalige natuurbeschermingsinitiatieven kan zijn.

Een persoonlijke dialoog tussen Sanne en haar vader Jacques vormt de kern van de film Groenkijkers

Misschien wekken de vogelaars met hun verrekijkers in het begin nog gegrinnik op, maar naarmate de film vordert gaat dit over in bewondering. Later ontstaat er een gevoel van urgentie om de plantjes tussen de stoeptegels te gaan herkennen. Tot slot dringt het door: het feit dat er steeds meer mensen zijn die hun liefde voor de natuur omzetten in actie, geeft hoop voor de toekomst. Zorg voor de natuur start immers met goed kijken.

Campagne 'Iedereen wordt Groenkijker'

Om die boodschap uit de film kracht bij te zetten, is de impactcampagne 'Iedereen wordt Groenkijker' ontwikkeld door Impact Makers, samen met SoortenNL en Docmakers. De campagne omvat speciale vertoningen (er staan er inmiddels al meer dan veertig op de agenda) en verdiepende randprogramma’s, te vinden op de website van SoortenNL. Iedereen is welkom om een eigen vertoning te organiseren in hun buurthuis, voetbalclub of groene vereniging. In samenwerking met theatergezelschap Gouden Haas is een handleiding gemaakt met alle tools om zelf een nagesprek vorm te geven, gebaseerd op hun installatie 'De Groene Kliniek'. In deze installatie formuleren ze, in samenwerking met klimaatwetenschappers, diagnoses die voorkomen in tijden van de klimaatcrisis en creëren ze daardoor taal om het te hebben over bijvoorbeeld landschapspijn of natuurrouw.

Groenkijkers zijn mensen met passie voor natuur, zoals deze vogelaars

Om een jonger publiek te enthousiasmeren om hun relatie met hun omgeving te verstevigen, is de podcast en bijbehorende sociale mediacampagne Frisse Blik opgezet (in samenwerking met Lijm Amsterdam). In de podcast gaat het Stratenmakers Audiocollectief iedere aflevering op pad met een nieuwe gast, waarvoor ook buiten de westerse en wetenschappelijke blik is gekeken: van natuurfotografie (Raven Aluvihare) tot plantmedicatie (Dave Achula), en van een voedselbos in Curaçao (Klarvin van Kunuku Kitchen) tot een liefde voor reptielen (Sterrin Smalbrugge).

Meer informatie 

  • Groenkijkers is op donderdag 18 april om 22:20 uur te zien bij de NTR op NPO 2. De eerste aflevering van de podcast is gelanceerd op 12 april en is te beluisteren op Spotify.
  • Dit programma is een co-productie van de NTR en Docmakers, met steun van AFK en CoBO en ontwikkeld met steun van het NPO-fonds. De campagne is ontwikkeld met steun van Fred Foundation en Het Cultuurfonds.
  • Benieuwd naar overige activiteiten in de natuur? Kijk op de website van SoortenNL. Wil je gelijk aan de slag met monitoring? Check Netwerk Ecologische Monitoring.

Tekst: GroenkijkersSoortenNL
Foto's: Groenkijkers