Bodemdierendagen 2018

27-sep-2018 - 4-okt-2018

Welke 'bodemschatjes' leven er allemaal onder onze voeten? Ook in 2018 gaan we weer op zoek, en wel van 27 september tot en met 4 oktober. Zoeken kan in je tuin, op je balkon of op het schoolplein.

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! En dus niet voldoende te eten voor ons, geen gezuiverd water om te drinken en geen kleren om aan te trekken bijvoorbeeld.

Miljoenpoten, loopkevers of regenwormen: zij zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval, zoals herfstbladeren, wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten. Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Meestal lopen we letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen onze onbekende buren de aandacht die ze verdienen.

Al gevonden

Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen drie jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag, en zo zijn er samen al ruim 18.000 'bodemschatjes' gescoord.

De top 3 van Nederlandse bodemdieren was tot vorig jaar​: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Maar in 2017 ging de top 3 op z'n kop en grepen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen. Wat zal 2018 met die superdroge zomer laten zien?

Meer weten?

Kijk hier voor alle informatie over de afgelopen jaren, inclusief de laatste versie van de speciale Bodemdierenzoekkaart.

Een nieuwe zoekkaart volgt de komende tijd, samen met andere updates zoals activiteiten waar je aan kunt deelnemen en nog veel meer!

Op www.bodemdierendagen.nl kun je straks ook jouw bodemdieren doorgeven! Je krijgt dan meteen te zien hoe ‘bodemdiervriendelijk’ jouw tuin is...


Meer agenda