Natuurberichten

Pagina 1 van 1448 - 14477 Resultaten

Egel

Heel Nederland heeft zich afgelopen weekend ingezet om de egel op de kaart te zetten. De Egeltelling is hét moment om het stekelige en nuttige dier in de schijnwerpers te zetten, maar ook om erachter te komen waar de egel precies..


Lees verder 21 september 2023   1 uur oud
bloedrode heidelibel - primair

De nazomer is een tijd waarin er veel libellen te zien zijn. Vooral de grotere ‘echte’ libellen zijn er volop. Veel van de glazenmakers en heidelibellen lijken op elkaar, maar als je weet waar je op moet letten dan kun je ze vaak..


Lees verder 21 september 2023   6 uur oud
klimop

Bloeiende klimop is zoemend buffet en graspiepers komen eraan. ..


Lees verder 21 september 2023   6 uur oud
Polder Bijleveld is een van de drie kalkmoerassen van Nederland: een bijzonder vegetatietype.

Er komt nog net geen nagelschaartje aan te pas, maar het beheer van kwetsbare natuurgebieden zoals veenweides, trilveen en natte graslanden luistert nauw. In de Utrechtse polder Bijleveld heeft Staatsbosbeheer lichtere machines..


Lees verder 20 september 2023   1 dag oud
Beschrijvingen van ‘slangen’, Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, Adversaria van Dr. Ernst Brinck, inv. nr. 2058, f. 141 v. en Tekening van een pad, twee hagedissen en een rups door de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel (1542-1601). Prent 51 van Animalia Quadrupedia et Reptilia (Washington D.C., National Gallery of Art, 1987.20.6.52).

"Addertongen zijn hard en steenachtig en slangen drinken graag melk", aldus Dr. Ernst Brinck, burgermeester van Harderwijk, aan het begin van de zeventiende eeuw. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON onder andere een..


Lees verder 20 september 2023   1 dag oud
gentiaanblauwtje - primair

De levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje staat onder druk. Een stikstof- en droogtegevoelige habitat, een zeldzame waardplant en waardmieren waarover nog veel onbekend is, zorgen voor veel vragen over de beste route naar..


Lees verder 20 september 2023   1 dag oud
Kleine vuurvlinder op boerenwormkruid

Kleine vuurvlinder is late vlieger en rode ganzenvoet een laatbloeier...


Lees verder 20 september 2023   1 dag oud
Wilde kardinaalsmuts

Met de felgekleurde vruchten is de Wilde kardinaalsmuts een ware snackbar voor vogels en insecten. Het is een bijzondere en veelzijdige struik. Ondanks zijn opvallende kleuren in het najaar wordt hij de rest van het jaar vaak over..


Lees verder 19 september 2023   2 dgn oud
Kanoeten en andere wadvogels boven de Waddenzee

Het blijven boren onder de Waddenzee kan Nederland duur komen te staan. De VN-organisatie UNESCO dreigt daardoor om de status van het enige Nederlandse natuurgebied dat Werelderfgoed is, in te trekken...


Lees verder 19 september 2023   2 dgn oud
Klein schorrenkruid

Klein schorrenkruid kleurt kwelders rood en zeldzame schorzijdebij zoekt zand...


Lees verder 19 september 2023   2 dgn oud

Archief