Nature Today

Natuurberichten

Pagina 1 van 742 - 7412 Resultaten

Bijna negen op de tien bijenvolken in ons land hebben de winter overleefd. Jaarlijks worden bij het begin van de lente tellingen gedaan onder imkers. De uitkomst van het onderzoek na de winter van 2016-2017 is met een..


Lees verder 28 april 2017   1 dag oud

Wintervoedselveldjes zijn een maatregel om zaadetende akkervogels de winter door te helpen. Maar waar halen muizenetende roofvogels ’s winters hun voedsel? In braakvegetaties wemelt het van de muizen. Echter, verrassend genoeg..


Lees verder 28 april 2017   1 dag oud

Het is zo gek nog niet om als excursieleider eerst een verkenningstocht door het excursiegebied te maken alvorens aan de excursie te beginnen. Vooral bij paddenstoelenexcursies is dit zogenaamde 'voorlopen' geen overbodige luxe...


Lees verder 27 april 2017   2 dgn oud

Met de ontdekking van een boommarter in het Geuzenbos komt de boommarter nu in heel Amsterdam voor. Vooral wildcamera’s van onderzoekers en nieuwsgierige Amsterdammers brachten de kolonisatie van Amsterdam in beeld. Verder lijkt..


Lees verder 27 april 2017   2 dgn oud

Op 14 april 2017 werden in Valkenburg de vraatsporen van de rupsen van een nieuwe nachtvlinder gevonden. Deze micro, die nog geen Nederlandse naam heeft, hoort tot de familie van de purpermotten. De wetenschappelijke naam,..


Lees verder 27 april 2017   2 dgn oud

Het RIVM heeft voor Nederland de maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bepaald. De ziekte blijkt jaarlijks bijna 20 miljoen euro te kosten. Ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van Lyme veroorzaken..


Lees verder 26 april 2017   3 dgn oud

Het aantal scholeksters in Nederland neemt al meer dan een kwart eeuw in razend tempo af. Daarom is een nieuw onderzoeksproject over de scholekster opgestart: CHIRP. Dat staat voor 'Cumulative Human Impact on biRd Populations'...


Lees verder 26 april 2017   3 dgn oud

De herintroductie van de beekprik in de Brabantse Reusel lijkt geslaagd, want onlangs zijn de eerste in de Reusel geboren priklarven aangetroffen. Het lijkt erop dat de uitgezette beekprikken zich succesvol voortplanten...


Lees verder 26 april 2017   3 dgn oud

‘Onze eigen’ gele kwikstaarten komen nu Nederland binnen en zorgen voor meer kleur op de akkers. Tegelijk trekken andere ‘gele kwikken’ door, op weg naar broedgebieden elders in Europa. Je kunt gemengde groepjes kwikstaarten van..


Lees verder 25 april 2017   4 dgn oud

Al in maart waren er flink wat waarnemingen van de winterjuffers, Dat is logisch, want deze overwinteren als imago, als ‘volwassen’ libel. Van de andere, die als ei of larve overwinteren, is de vuurjuffer er altijd in het voorjaar..


Lees verder 24 april 2017   5 dgn oud

Archief