Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 1 van 63 - 627 Resultaten

Een grote natuurbrand in 2022 legde tientallen hectares natuur in de as op de Sallandse Heuvelrug. Een drie jaar durend onderzoek naar brandplekpaddenstoelen heeft een groot aantal soorten opgeleverd, en ook een nieuwe..


Lees verder 23 april 2025   6 dgn oud
Water in de omgeving van Lemele

Na een winter die iets droger was dan normaal, zet het extreem droge voorjaar het Nederlandse watersysteem onder druk. De grondwaterstanden zijn op veel plekken gezakt tot ver onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 18 april 2025   1 week oud
dagpauwoog voorjaar - primair

Tot nu toe zijn er dit voorjaar meer dagvlinders gezien dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het mooie, zonnige weer heeft daar zeker aan bijgedragen, maar ook de omstandigheden in 2024 lijken voor een aantal vlindersoorten..


Lees verder 17 april 2025   1 week oud
Eikenprocessierupsjes net uit het ei

Op 31 maart 2025 zijn de eerste eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen in Zuid-Holland. Inmiddels komen in het hele land de eikenprocessierupsen uit het ei. Rond deze tijd komen ook de eerste eiken in blad, waardoor – mede..


Lees verder 3 april 2025   3 wkn oud
Vrouwtjesteek op blad

Nederlanders verwijderen teken sneller dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van Tekenradar.nl. In 2024 werd de helft van de teken binnen elf uur verwijderd. In 2014 was dit nog binnen veertien uur. Het is belangrijk dat..


Lees verder 31 maart 2025   4 wkn oud
Arnold van Vliet

Wat zijn de kosten en impact van klimaatverandering op Nederland? Hierover voerden tien experts een rondetafelgesprek met de Vaste commissie voor Klimaat en Groene Groei. Op basis van de kennis van nu schetste ik waarmee we in een..


Lees verder 27 maart 2025   1 maand oud
Blauwalgen en drijfhout

Iedere zomer is het zover: de blauwalgen zijn er weer. Waarom zorgen ze voor overlast, wordt dat erger door klimaatverandering en wat kunnen we ertegen doen? Op dat soort vragen zoekt het Nederlands Instituut voor Ecologie de..


Lees verder 26 maart 2025   1 maand oud
Verschil in ontwikkeling van een rij sierkersen in Ede tussen 19 maart 2024 en 19 maart 2025

Vandaag begint de lente formeel. Het verschil met vorig jaar – het vroegste voorjaar ooit – blijft ondanks de paar warme dagen op bijna drie weken staan. GrowApp-beelden tonen dit verschil mooi. De ontwikkeling in de natuur is wel..


Lees verder 20 maart 2025   1 maand oud
De vorming van jonge duinen op het strand langs de Noordzeekust

Duinen zijn belangrijk voor onze kustbescherming. In Nederland, met een derde van het land onder zeeniveau, moeten we dus goed begrijpen hoe duinvorming werkt. Zand speelt natuurlijk een rol, maar hoe zit dat met planten? Een team..


Lees verder 11 maart 2025   1 maand oud
Eerste auteur Swan Sow, op weg om zeewatermonsters te nemen van de Long-Term Ecological Monitoring site van de British Antarctic Survey in Rothera.

Bacteriën en andere eencellige micro-organismen in de zeeën rond Antarctica worden sterk beïnvloed door de watertemperatuur en de hoeveelheid zee-ijs. Dat blijkt uit internationaal onderzoek voor de kust van het Antarctisch..


Lees verder 11 maart 2025   1 maand oud

Archief