Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 1 van 45 - 448 Resultaten

De laatste decennia neemt de fraaie Roodgerande houtzwam sterk toe, ondanks de lange zomerse droogteperiodes van de laatste jaren. In 1989 stond deze soort nog als bedreigd op de Rode Lijst, nu is het een algemeen voorkomende..


Lees verder 8 maart 2023   1 week oud
kleine vos voorjaar - primair

Het is inmiddels maart en meestal zijn er dan al wel een of meer topvlinderdagen geweest. De laatste weken waren echter koud en heel veel mensen hebben nog geen enkele dagvlinder gezien dit jaar. De laatste dagen is het wel zonnig..


Lees verder 3 maart 2023   2 wkn oud

Regenachtig, enige graden boven nul, maar ’s nachts wel vorstvrij. Het weer van vorige week was ideaal voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen in de winter. We togen op pad en inderdaad vonden we flink wat soorten, meestal..


Lees verder 1 maart 2023   2 wkn oud
Kwabaal

In februari zijn de eerste kwabalen weer gehoord in de Beerze, wat betekent dat de paaitijd is begonnen. Deze ernstig bedreigde zoetwaterkabeljauw is een echte 'winterpaaier'. Tijdens de paaitijd maakt de kwabaal met z’n spieren..


Lees verder 1 maart 2023   2 wkn oud
droogte - primair

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Ditmaal voor de provincies en de waterschappen. Er staat deze verkiezingen veel op het spel voor de natuur, het klimaat en de landbouw. Voor Natuurmonumenten, de Natuur en..


Lees verder 27 februari 2023   3 wkn oud
zadellibel net uitgeslopen

De zadellibel is een Zuid-Europese libel, die zelden in ons land werd gezien. In juni 2019 was er echter een invasie van de zadellibel in Nederland en België. Dit resulteerde in veel waarnemingen op verschillende locaties, maar..


Lees verder 24 februari 2023   3 wkn oud
Forsythia in bloei 22 february 2023

Door de zeer warme winter is de biologische lente in feite al begonnen. Forsythia’s, klein hoefblad en speenkruid komen op steeds meer plekken in bloei. Een maand eerder dan 50 jaar geleden. Inmiddels brengen vrijwilligers al 22..


Lees verder 23 februari 2023   3 wkn oud
Klein hoefblad

Klein hoefblad bloeit, je las het wellicht al in het Nature Today-Natuurjournaal van 11 februari dit jaar. Het is een mooie gele vroegbloeier en tevens naaktbloeier. De bloemhoofdjes lijken op het eerste gezicht op die van de..


Lees verder 19 februari 2023   1 maand oud
zwermende heidelibellen - primair

Libellen zie je soms met flinke aantallen boven het water. Maar zwermen van honderden bij elkaar in de lucht zijn wel heel bijzonder. In de hete zomers van 2018 en 2019 werden zeer grote zwermen hoogvliegende libellen waargenomen...


Lees verder 16 februari 2023   1 maand oud

De Vliegenzwam was de paddenstoel van het jaar 2022. De publieksinventarisatie van de Nederlandse Mycologische Vereniging was een groot succes. Tienduizenden waarneming zijn doorgegeven, en ook aan de prijsvraag ‘Wie vindt de..


Lees verder 15 februari 2023   1 maand oud

Archief