Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 69 - 685 Resultaten

Tijgermug die begint met nemen van een bloedmaaltijd

Eind augustus werden tijgermuggen aangetroffen in een woonwijk in Ede. Het is de vierenvijftigste gemeente waar sinds 2017 tijgermuggen zijn gemeld. Dankzij intensieve bestrijding door de NVWA heeft de tijgermug zich nog niet..


Lees verder 3 september 2024   4 dgn oud
Roodrugspin (Latrodectus hasselti): een nieuwe soort op de hoog risicolijst.

Invasieve exoten bedreigen de biodiversiteit. Ze verdringen inheemse soorten, verstoren ecosystemen of brengen ziektes over. Die zien we dus liever niet komen. Maar hoe weet je nu welke van de 9 miljoen soorten je in de gaten moet..


Lees verder 29 augustus 2024   1 week oud
Buxusmotten - primair

In 2007 verschenen de eerste buxusmotten in ons land en in de daarop volgende jaren breidde deze micro-nachtvlinder zich razendsnel uit. Inmiddels is de vlinder in het hele land te vinden, maar buxus wordt wel schaarser, dus hoe..


Lees verder 26 augustus 2024   1 week oud

Vissers en duikers treffen in onze Noordzee steeds vaker een grote exotische roofslak aan. Dat voor de kust nu ook eieren aanwezig zijn, doet alarmbellen rinkelen. De grote (schadelijke) Geaderde stekelhoren is in opkomst!..


Lees verder 18 augustus 2024   2 wkn oud
vrouwtje van de Australische huisspin

De Australische huisspin heeft zich gevestigd in Nederland op ten minste één plek. De verwachting is dat ze zich zal gaan uitbreiden, met name rondom bebouwing. Om de opmars te documenteren wordt gevraagd naar deze exotische spin..


Lees verder 17 augustus 2024   3 wkn oud
Japanse duizendknoop

De Aziatische duizendknoop vormt een serieuze bedreiging voor bijzondere beekdalen. Wat als je de veerkracht van een ecosysteem zelf vergroot, in plaats van de invasieve exoot met man en macht blijven verwijderen? Het Europese..


Lees verder 13 augustus 2024   3 wkn oud
Knikkende schroeforchis bij het Beuven op de Lieropse Heide

De Noord-Amerikaanse knikkende schroeforchis leek lange tijd niet invasief in Nederland. De laatste jaren nemen echter zowel het aantal vindplaatsen als de grootte van de populaties flink toe. Of de soort een negatief effect heeft..


Lees verder 13 augustus 2024   3 wkn oud

Vele vruchteloze wandelingen ten spijt werden er de laatste weken nauwelijks paddenstoelen gevonden. Het had geen enkele zin om door te zoeken, want zelfs in de meest beroemde paddenstoelenlanen werd niets gevonden behalve..


Lees verder 7 augustus 2024   1 maand oud
Compleet bedekte watergang

De invasieve Grote waternavel blijft zich verspreiden in Nederland en kan uitgroeien tot dikke matten die waterwegen bedekken en doorstroming blokkeren. Er is verder onderzocht hoe het woekeren van Grote waternavel tegengegaan kan..


Lees verder 7 augustus 2024   1 maand oud
Leadfoto.

De Gladde snavelneut is een relatief nieuwe exoot. Onlangs ontdekten duikers een populatie in het Grevelingenmeer op een nogal obscure plek. Daar waar de bodem zwart ziet en in zuurstofarme omstandigheden overal dieren liggen te..


Lees verder 21 juli 2024   1 maand oud

Archief