Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 64 - 636 Resultaten

Het eiland Texel staat vooral bekend vanwege zijn bijzondere wasplaten. Veel paddenstoelenliefhebbers pakken eind oktober of begin november de boot naar het eiland om daar eens rond te neuzen. En inderdaad, in het poldertje Ceres..


Lees verder 1 oktober 2023   2 dgn oud

Exotische vlokreeftjes die in zelfgebouwde kokertjes leven. Ze komen opeens massaal voor en overwoekeren onder water veel, zelfs levende dieren. Kleine ecoramp of tijdelijk gebeuren? ..


Lees verder 17 september 2023   2 wkn oud
Amerikaanse grondtermiet

Voor het eerst is in Nederland een gevestigde termietenkolonie vastgesteld. De kolonie is al in 2019 vastgesteld, maar pas dit jaar onderzocht. Het betreft een soort die erg schadelijk is voor (constructie)hout: de Amerikaanse..


Lees verder 14 september 2023   2 wkn oud
Alsemambrosia, Morschpoort Leiden

Voer jij de vogels in je tuin? Let dan extra op Alsemambrosia. Deze hooikoortsplant komt in steeds meer particuliere tuinen voor en leidt tot een verlenging van het hooikoortsseizoen. Voor hooikoortspatiënten is dat dramatisch...


Lees verder 12 september 2023   3 wkn oud

Invasieve exoten zijn een snel groeiend probleem, zegt het biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties. Er moet meer gebeuren om ze te bestrijden en om verdere verspreiding tegen te gaan. ..


Lees verder 5 september 2023   4 wkn oud
Naakthalsgrondel vrijstaand

Sinds 2020 is het aantal uitheemse grondels in Nederland flink toegenomen, met nog nèt geen nieuwe grondelsoort per jaar. In 2020 ontdekte RAVON al de Kaukasische dwerggrondel. In 2022 werd de shimofurigrondel voor het eerst in..


Lees verder 24 augustus 2023   1 maand oud

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..


Lees verder 17 augustus 2023   1 maand oud
Blauwe haarkwal op het strand

De laatste jaren is er veel kwallennieuws. Kwallen arriveren steeds eerder in het jaar en uit genetisch onderzoek blijkt dat er soorten bijkomen. Niet leuk voor zwemmers, want sommige steken venijnig. Zoals de Blauwe haarkwal, die..


Lees verder 6 augustus 2023   1 maand oud
Twee alpenwatersalamander mannetjes omringen een vrouwtje en proberen haar in het water te verleiden tijdens de paartijd.

Leidse biologiestudenten hebben de herkomst van exotische Alpenwatersalamanders bepaald. Een speciale DNA-techniek toont aan dat deze dieren uit verschillende uithoeken van Europa afkomstig zijn. Sterker nog: het gaat..


Lees verder 2 augustus 2023   2 mnd oud
Rat.

Ratten zijn een groot probleem geworden voor de Nederlandse Caribische eilanden. Behalve dat ze ziekteverspreiders zijn, kunnen deze eilandindringers ook het delicate ecologische evenwicht op de eilanden dramatisch verstoren door..


Lees verder 8 juli 2023   2 mnd oud

Archief