Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 59 - 587 Resultaten

Afgelopen zomer zagen waarnemers in het Grevelingenmeer rode bollen die delen van de bodem bedekten. De bollen zien er zacht uit en doen denken aan pompons op een wollen muts. Ze worden gevormd door een nieuw roodwier uit de..


Lees verder 5 februari 2023   1 dag oud
macro-opname van een levende kolonie in de Redichemse Waard met uitgestrekte lofoforen

Het zoetwatermosdiertje Hislopia prolixa werd in 2011 in Japan ontdekt en beschreven. Nu, tien jaar later, verschijnt het voor het eerst in Europa. Gaat deze gloednieuwe exoot de wereld veroveren?..


Lees verder 22 januari 2023   2 wkn oud
Ludwigia grandiflora

Al sinds de Europese verordening voor invasieve exoten per 2015 van kracht is gegaan, staan er twee soorten waterteunisbloemen op de Unielijst. Voor de kleine waterteunisbloem geldt volgens deze verordening een..


Lees verder 13 januari 2023   3 wkn oud

Het weer is omgeslagen en de nachtvorst is inmiddels verdwenen. De merels laten zich af en toe horen, waardoor je bijna zou geloven dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Niets is minder waar, want we zitten nog in de eerste..


Lees verder 11 januari 2023   3 wkn oud
Vlinderstruik

Wat hebben boomwurger, hemelboom en vlinderstruik met elkaar gemeen? Het zijn alle drie houtige planten die niet van nature in onze bossen thuishoren en schadelijke effecten kunnen hebben. Het zijn dus invasieve exoten. Ze staan..


Lees verder 10 januari 2023   3 wkn oud

De Oranjerode stropharia is een opmerkelijke paddenstoel. Ook nu nog worden ze nog op houtsnippers aangetroffen. Ze springen in het oog vanwege hun oranjerode kleur, en de soort wordt daardoor waarschijnlijk nauwelijks gemist bij..


Lees verder 1 januari 2023   1 maand oud
Geelvleugelara's Nape en Toos

Met de dood van geelvleugelara Nape, die sinds de jaren 80 rondvloog in de buurt van Haarlem, is er een einde gekomen aan een tijdperk voor veel inwoners van de regio. Nape is dit jaar op 1 oktober overleden en toegevoegd aan de..


Lees verder 24 december 2022   1 maand oud
Een noordelijke oehoe is klaar om te worden vrijgelaten na rehabilitatie in het Beijing Raptor Rescue Center.

Nu 2022 ten einde loopt, kijken we bij IFAW terug op de meest bijzondere manieren waarop we dit jaar dieren hebben geholpen. Dit is onze top 10 van acties voor het behoud, de redding en de bescherming van individuele dieren, hele..


Lees verder 17 december 2022   1 maand oud
geraniumblauwtje - primair

Het geraniumblauwtje is een exoot in Europa, die in het zuiden als invasief wordt gezien. Ook in Nederland duikt dit blauwtje op. Dat geldt ook voor het tijgerblauwtje, maar dat is een soort die in Zuid-Europa een inheemse..


Lees verder 14 december 2022   1 maand oud
Europese Boomkikker (Hyla arborea) (VOOR EENMALIG GEBRUIK)

Leidse biologiestudenten hebben in de Nederlandse kustduinen twee boomkikkersoorten ontdekt die daar van nature niet voorkomen. Een speciale DNA-techniek onthulde deze soorten, die mogelijk schade toebrengen aan de natuur...


Lees verder 1 december 2022   2 mnd oud

Archief