Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 1 van 19 - 185 Resultaten

Hommel

Heb je ze al gezien, de eerste hommelkoninginnen? Het zachte voorjaarsweer zorgt ervoor dat de eerste krokussen, wilgen, paardenbloemen en dovenetels in bloei komen. En gelijktijdig komen ook de eerste hommelkoninginnen uit hun..


Lees verder 26 februari 2023   1 maand oud
winlocatie Cascade

Cascade, de branchevereniging voor delfstofwinnende bedrijven, heeft samen met De Vlinderstichting een routekaart ontwikkeld om op winlocaties meer leefgebied te creëren voor bestuivers zoals vlinders, bijen en zweefvliegen. Deze..


Lees verder 9 februari 2023   1 maand oud
Parasitaire schimmel Akanthomyces aculeatus op een roesje, een nachtvlinder. De eerste vondst van deze schimmel voor Nederland

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..


Lees verder 31 december 2022   3 mnd oud
Mannetje gewone langhoornbij

Vier bedreigde bijensoorten stonden afgelopen twee jaar centraal in een project op Texel: de gewone langhoornbij, de Texelse zandbij, de ijszijdebij en de moshommel. Onverwacht (maar zeer welkom) kwam daar een vijfde soort bij: de..


Lees verder 15 december 2022   3 mnd oud
Tekeningen hommels

Met hun aaibare uiterlijk en bonte kleuren behoren hommels tot de meest bekende en geliefde insecten. Tegelijkertijd vormen ze één van de meest bedreigde groepen van bijen. Een complete veldgids voor de Lage Landen was er tot nu..


Lees verder 31 oktober 2022   5 mnd oud
Vrouwtje braamtronkenbij

Menigeen heeft ze weleens gezien: tronkenbijen. Kleine bijtjes die ’s zomers voor een insecten- of bijenhotel vliegen of die zenuwachtig met hun achterlijf trillend stuifmeel op composieten verzamelen. Deze onopvallende bijtjes..


Lees verder 20 oktober 2022   5 mnd oud
Rietorchis in kapvlakte, juni 2022

In de winter van 2016/2017 is in twee valleien in het Noordhollands Duinreservaat, een natuurgebied dat PWN beheert, dennenbos gekapt. Het doel hiervan is het ontwikkelen van duingrasland. Dit is een prioritair habitat dat strikt..


Lees verder 19 oktober 2022   5 mnd oud
Bloemrijk gazon op IJsselmonde

Begin 2022 is een nieuw Bijenlandschap gestart op het eiland IJsselmonde, ten zuiden van Rotterdam. Het doel van het Bijenlandschap is om te zorgen voor meer leefgebied voor wilde bijen en andere dieren. Door samen te werken met..


Lees verder 10 oktober 2022   5 mnd oud
Klimopbij (Colletes hederae), Breda, Valkenhorst

Eind augustus tot eind september bloeit de klimop. Niet óp de stoep, maar wel daarnaast en daarboven. Klimop is een stadsplant die zich in mijn bijzondere belangstelling mag verheugen. Dat heeft alles te maken met mijn interesse..


Lees verder 11 september 2022   6 mnd oud

Vorig jaar was het goed toeven voor bijenwolven in de Ooijpolder. Deze graafwesp, die op honingbijen jaagt, slaapt en nestelt in zelfgegraven gangen. Op één plek werden vorige zomer tweeduizend overnachtingsholen van..


Lees verder 14 augustus 2022   7 mnd oud

Archief