Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 1 van 33 - 323 Resultaten

Oliebolzwammen komen meestal tevoorschijn op plaatsen waar brand heeft gewoed, maar niet alle waarnemingen zijn afkomstig van dergelijke locaties. Vorig weekend werden er mooie Oliebolzwammen in het Robbenoordbos aangetroffen op..


Lees verder 23 september 2023   4 uur oud

Zo aan het einde van de zomer is het altijd spannend om te kijken hoe afgelopen broedseizoen is verlopen. Uiteraard met een groot voorbehoud omdat nog niet alle telgegevens binnen zijn. De genoemde aantallen zijn dus zeker nog..


Lees verder 22 september 2023   1 dag oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De zomer begon met relatief weinig muggen en weinig muggenoverlast, zo blijkt uit meldingen van de mate van muggenoverlast en aantal muggen via Muggenradar.nl. Vanaf half augustus nam de overlast sterk toe, mogelijk het gevolg van..


Lees verder 11 september 2023   1 week oud
Vis in drooggevallen beek

Het Wereld Natuur Fonds presenteert het rapport ‘Water for Nature, water for life’ over de waterschaarstecrisis waarmee Europa wordt geconfronteerd. Het onderzoek en het daaruit voortkomende rapport toont aan dat deze schaarste..


Lees verder 8 september 2023   2 wkn oud

Afgelopen zondag was het prachtig fietsweer. Door geruchten over het verschijnen van vele boletensoorten besloten we een flinke fietstocht te maken naar in mijn ogen kansrijke locaties. De tocht naar een laan in Alkmaar eerder..


Lees verder 17 augustus 2023   1 maand oud
Ine Nijveld: “Hier zie je enkele oude heideplanten. Dat is prima, zo lang het er niet te veel zijn. Het gaat om de afwisseling.”

Een zoetgeurende paarse zee, over kilometers uitgestrekt. De heide op de Sallandse heuvelrug is na weken van regen tot volle bloei gekomen. Het ziet er gezond uit. Maar schijn bedriegt. “Het kost ontzettend veel werk om de heide..


Lees verder 16 augustus 2023   1 maand oud

Een aantal Nederlandse ornithologen heeft tussen 2007 en 2019 jarenlang veldonderzoek uitgevoerd om te ontrafelen wat de invloed is van de grote landschappelijke en klimatologische veranderingen in de Sahel in Midden-Afrika. In..


Lees verder 10 augustus 2023   1 maand oud
Amazon canopy

In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...


Lees verder 5 augustus 2023   1 maand oud
heivlinder - primair

De zomer is de tijd dat een aantal typische heidesoorten vliegen. De heivlinder komt vanaf begin juli tevoorschijn en de kommavlinder iets daarna. Beide heidesoorten hebben het erg moeilijk en gaan sterk achteruit. Vooral op..


Lees verder 27 juli 2023   1 maand oud
Pine forest Greece

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog..


Lees verder 21 juli 2023   2 mnd oud

Archief