Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 1 van 37 - 366 Resultaten

Vitaal bos

Het Nederlandse bos staat onder druk door klimaatverandering, stikstofdepositie, verzuring, verdroging en versnippering. Deze factoren leiden tot een afnemende vitaliteit van bossen. Vanwege natuur- en klimaatdoelen is het..


Lees verder 26 november 2024   2 wkn oud
kommavlinder - primair

De kommavlinder is een landelijk bedreigde soort die het vooral in binnenlandse heidegebieden zwaar te verduren heeft. Stikstofdepositie vormt een van de bedreigingen voor zijn leefgebied. De doorwerking van de stikstofovermaat op..


Lees verder 4 november 2024   1 maand oud
Wat zeggen mossen en korstmossen op bomen in centrum Amsterdam over hittestress in de straat?

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project..


Lees verder 25 oktober 2024   1 maand oud
Kleine heivlinder - primair

Het is wellicht de meest bedreigde vlindersoort van Nederland en er is maar één locatie, het Kootwijkerzand, waar de soort nog aanwezig is. Hoe lang zal deze stuifzandbewoner nog in Nederland voorkomen? Het leefgebied staat onder..


Lees verder 14 oktober 2024   2 mnd oud
Illustrator Jeroen Helmer

Jeroen Helmer is al illustrator bij ARK sinds de oprichting vijfendertig jaar geleden. Zijn verhaaltekeningen worden over de hele wereld gebruikt door wetenschappers en mensen die rewilding in de praktijk brengen. Zijn tekeningen..


Lees verder 6 oktober 2024   2 mnd oud
Bruin blauwtjes - primair

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..


Lees verder 30 september 2024   2 mnd oud
Observatie van het landschap samen met Berbers.

Afgelopen voorjaar reisde een team van onderzoekers voor twee weken naar een gebied in Oost-Marokko dat bekend staat als een belangrijk ‘stopovergebied’ voor doortrekkende grauwe kiekendieven. De expeditie was een herhaling van..


Lees verder 1 september 2024   3 mnd oud

De Amethistzwam is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2024. De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft het initiatief genomen om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Amethistzwam in kaart te brengen. Ook wil zij onderzoeken..


Lees verder 9 augustus 2024   4 mnd oud

Vele vruchteloze wandelingen ten spijt werden er de laatste weken nauwelijks paddenstoelen gevonden. Het had geen enkele zin om door te zoeken, want zelfs in de meest beroemde paddenstoelenlanen werd niets gevonden behalve..


Lees verder 7 augustus 2024   4 mnd oud

Bossen kunnen veel water verdampen en daardoor bijdragen aan verdroging. Bosbeheerders proberen hier iets aan te doen, maar dat gebeurt regelmatig op basis van algemene – soms onterechte – aannames. Digitale kaarten met specifieke..


Lees verder 6 augustus 2024   4 mnd oud

Archief