Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 1 van 35 - 347 Resultaten

Veluwe

Klimaatverandering heeft gevolgen voor bomen en bossen. Ze hebben te lijden onder hittegolven en droogte. Hoewel we boomsterfte zien toenemen, is er nog veel onbekend over de onderliggende mechanismen. ..


Lees verder 17 april 2024   1 dag oud
Droogte in Zambia

Vorige maand verklaarde de president van Zambia dat de huidige langdurige droogte in het Afrikaanse land inmiddels officieel een nationale ramp is. Meer dan 1,59 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere..


Lees verder 5 april 2024   1 week oud
Week van de groene tuin - vlinder

Als je alle postzegeltuintjes in Nederland optelt, heb je al snel een oppervlakte zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe. Met al die tuintjes samen kunnen we een zinvolle bijdrage leveren aan het tegengaan van hittestress,..


Lees verder 29 maart 2024   2 wkn oud
Donker pimpernelblauwtje - primair

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met de dagvlinders. Vorig jaar waren er al perioden dat er alarmerend weinig vlinders werden gezien. Nu de resultaten van het Meetnet Vlinders uit 2023 beschikbaar zijn,..


Lees verder 27 maart 2024   3 wkn oud
aanwasboring lariks

Tijdens een recente houtmeetkundige inventarisatie stuitte bosbeheerder Robbin bij een aanwasboring in een Japanse lariks op duidelijke tekenen van droogtestress. De droge zomers van 2018 en 2019 hadden voor een flinke afname in..


Lees verder 12 maart 2024   1 maand oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   1 maand oud

Tropische regenbossen zoals de Amazone en het Atlantische Woud in Brazilië herbergen een schat aan biodiversiteit, maar naderen wereldwijd een kantelpunt. Nieuwe studies voorspellen een drastische achteruitgang van de bossen, die..


Lees verder 17 februari 2024   2 mnd oud
Stadsboom met korstmossen in Amsterdam

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..


Lees verder 12 februari 2024   2 mnd oud
Ons beheer is de laatste jaren gericht op veenmosrietland.

Veenmosrietland is een zeldzaam habitattype dat slecht tegen een te hoge stikstofneerslag kan. In Eilandspolder-Oost is dit type in dertien jaar tijd vertienvoudigd. Dit terwijl de stikstofneerslag honderd procent te hoog ligt...


Lees verder 9 februari 2024   2 mnd oud
De belangrijkste mitigerende maatregelen bij klimaatverandering op riviernatuur

Door de vele neerslag was 2023 het natste jaar ooit. Met als gevolg afgelopen winter hoogwater op beken en rivieren. We weten al langer dat klimaatverandering veel invloed heeft op de waterafvoer in onze rivieren. Vooral het..


Lees verder 8 februari 2024   2 mnd oud

Archief