Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 1 van 36 - 355 Resultaten

Dendrometer

Sinds 2008 wordt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen nauwkeurig gevolgd met dendrometers. De apparaten registreren elk uur of zelfs elk kwartier de groei van een boom met een nauwkeurigheid van een duizendste..


Lees verder 14 juli 2024   1 week oud
haas

Onze bosecosystemen zijn kwetsbaar. Continue bosverjonging is een belangrijk middel om de veerkracht van bossen te verhogen. Het is alleen lastig om die verjonging van de grond te krijgen. De belangrijkste reden: schade aan de..


Lees verder 2 juli 2024   2 wkn oud

Paddenstoelen hebben een sleutelrol in het functioneren van bosecosystemen en ze vormen een groot deel van de biodiversiteit. Milieu- en klimaatveranderingen hebben invloed op het voorkomen en functioneren van deze paddenstoelen..


Lees verder 29 juni 2024   3 wkn oud
Bovenaanzicht Jakobskruiskruid

Wederom leidt Jakobskruiskruid tot kamervragen. Agrarische lobbypartijen pleiten voor bestrijding van deze plant, voor vee giftig en soms zelfs dodelijk. Hoe giftig is Jakobskruiskruid daadwerkelijk voor vee? En hoe kunnen we de..


Lees verder 26 juni 2024   3 wkn oud

In het grootste tropische wetland ter wereld, de Zuid-Amerikaanse regio Pantanal, zijn in de eerste vijf maanden van 2024 al 880 brandhaarden voorgekomen. Dit is bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen..


Lees verder 21 juni 2024   1 maand oud
Veenmosontwikkeling Wisselse veen

Er zijn zorgen over de Veluwe vanwege droogtestress, bodemverzuring en een gebrek aan mineralen. Wanneer we de Veluwe als systeem bekijken, blijken er toch volop kansen te liggen voor revitalisering. Zonder dat dit enorme..


Lees verder 4 juni 2024   1 maand oud
Geul-overstroming juli 2021

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. Op sommige plekken in..


Lees verder 24 mei 2024   1 maand oud
Tuinslak bruin

Het voorjaar is nat. De tuinders-uitdrukking 'regen met bakken geeft plakkende slakken' lijkt voor 2024 zeker op te gaan. Ook 2023 was een rijk jaar voor de slijmerds. Of was dat alleen plaatselijk? Duik in een struik en tel mee! ..


Lees verder 13 mei 2024   2 mnd oud
Veluwe

Klimaatverandering heeft gevolgen voor bomen en bossen. Ze hebben te lijden onder hittegolven en droogte. Hoewel we boomsterfte zien toenemen, is er nog veel onbekend over de onderliggende mechanismen. ..


Lees verder 17 april 2024   3 mnd oud
Droogte in Zambia

Vorige maand verklaarde de president van Zambia dat de huidige langdurige droogte in het Afrikaanse land inmiddels officieel een nationale ramp is. Meer dan 1,59 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere..


Lees verder 5 april 2024   3 mnd oud

Archief