Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 1 van 22 - 213 Resultaten

Teunisbloem in berm - primair

De eerste bloemen beginnen te bloeien in bermen en er komst steeds meer kleur in, totdat straks de maaimachines langskomen en alles weer kaal maken. Veel mensen worden daar verdrietig en boos van. Toch is maaien nodig en gelukkig..


Lees verder 15 april 2024   6 dgn oud

Deze week vonden we onze eerste Voorjaarspronkridder. We dachten daarmee een primeur te hebben, maar de soort bleek al 24 keer bij Waarneming.nl gemeld en ondertussen zullen er wel meer zijn doorgegeven. Toch waren de vondsten van..


Lees verder 28 maart 2024   3 wkn oud
Bosanemoon

Veertig genomineerden telde de verkiezing van onze nationale bloem. De bosanemoon was geen winnaar, maar evengoed heeft de bloem een warm plekje in het hart van menig plantenliefhebber. Ooit lag ik in mijn jonge jaren op een mooie..


Lees verder 9 maart 2024   1 maand oud

Vorig weekend waagden we het erop om tussen de buien door te kijken of er iets bijzonders te vinden was in het park in de buurt. De weken ervoor had het vrijwel onophoudelijk geregend waardoor de paden erg zompig waren. We..


Lees verder 1 maart 2024   1 maand oud
De Kleurrijk camera - primair

De Vlinderstichting en Wim van Breda werken samen aan de ontwikkeling van een camerasysteem dat automatisch bloemrijkdom in kaart brengt. Deze module 'Kleurrijk' van de MowHawk kan ingezet worden in de openbare ruimte,..


Lees verder 26 februari 2024   1 maand oud

Juist door het huidige vochtige weertype en de hoge temperaturen is er van alles te vinden in uw eigen vertrouwde omgeving. Afgelopen zondag werden er een aantal interessante paddenstoelen aangetroffen op een recreatieterrein in..


Lees verder 17 februari 2024   2 mnd oud
Proefvak met zoden op een dijk

Hoe passen we onze dijken aan zodat ze ons in de toekomst kunnen blijven beschermen? Een team wetenschappers heeft het gebruik van zoden onderzocht. Deze historische techniek kan de Nederlandse dijken op klimaatverandering..


Lees verder 30 januari 2024   2 mnd oud
Paardenbloemen

Het jaar is bijna om en na de afgelopen druilerige weken bloeit er niet veel meer. Maar zodra het zonnetje schijnt staan er hier en daar paardenbloemen te stralen. Speur alvast in de buurt naar een goed rondje voor de..


Lees verder 17 december 2023   4 mnd oud
Peen

Op de lijst van veertig favorieten voor de titel ‘nationale bloem’ kwam wilde peen niet voor. Evengoed is het een mooie plant, die ook nu nog hier en daar in bloei te vinden is. Op een dag met rijp zijn de broze skeletjes van..


Lees verder 10 december 2023   4 mnd oud
Afgraven van watercrassula

Of je nu een berm maait, een sloot baggert, een dijk versterkt of een stuw plaatst; de kans dat je bij het uitvoeren invasieve exoten tegenkomt en verspreidt is groot. Daarom is er een onlangs een Praktisch handelingskader..


Lees verder 13 oktober 2023   6 mnd oud

Archief