Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 17 - 170 Resultaten

Winnaars Blije Bermverkiezing

De gemeente Hellendoorn heeft de Blije Bermverkiezing gewonnen. Steenwijkerland is op de tweede plaats geëindigd. De gemeente Dalfsen heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen; deze prijs is voor de gemeente die goed op weg is naar..


Lees verder 11 augustus 2022   1 week oud
De Houtakker

Bedrijventerreinen en biodiversiteit een gekke combinatie? Of juist een kans? In opdracht van provincie Gelderland onderzocht NL Greenlabel twee bedrijventerreinen, in Apeldoorn en Barneveld. Hoe kunnen we groen en duurzaamheid..


Lees verder 5 augustus 2022   2 wkn oud

Mensen vinden natuurlijk beheerde bermen mooi of lelijk. Maar wat vindt alles wat daar rondkruipt, vliegt en fladdert er eigenlijk van? Laten we de berm eens van een heel andere kant bekijken: door de ogen van een vlinder...


Lees verder 29 juli 2022   3 wkn oud
Kleine ooievaarsbek

Op een hete zomerdag valt het niet mee toch een stukje te wandelen. Geef uzelf een opdracht en vergeet de hitte. Bijvoorbeeld: speur 's morgens vroeg naar ooievaarsbekjes, en probeer de kleine en de zachte ooievaarsbek uit elkaar..


Lees verder 24 juli 2022   3 wkn oud

Een blije berm. Daarvan worden insecten, vlinders en bijen blij, maar ook vogels en kleine zoogdieren. Want al die kilometers groen langs grote en kleine wegen vormen samen – als ze natuurlijk worden beheerd - een prachtig lint..


Lees verder 19 juli 2022   1 maand oud
Bergbasterdwederik

Bloeiend geven basterdwederiken kleur aan de meer schaduwrijke omgeving waarin zij groeien. De net rijpe vruchten splijten zo mooi open dat er hele series foto’s van worden gemaakt - maar wij konden voor dit stukje net geen mooie..


Lees verder 9 juli 2022   1 maand oud

Heb jij een idee om jouw stad of dorp te vergroenen en klimaatslim te maken? Neem de uitdaging aan: doe mee met de Challenge Groene Icoonprojecten van de provincie Gelderland. Je kunt vanaf 5 september 2022 subsidie aanvragen voor..


Lees verder 8 juli 2022   1 maand oud
Lepus europaeus. Haas

Hoewel hazen nu in het voortplantingsseizoen in de regel goed zichtbaar zijn, worden er steeds minder gezien. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen sinds 1950 en staan daarom op de Rode Lijst Zoogdieren. Vooral..


Lees verder 23 juni 2022   1 maand oud
Smalle weegbree

Wat geeft stoepplantje smalle weegbree z'n bittere smaak en reputatie als geneeskrachtige plant? Chemicus Piet Rieff neemt deze plant tot op scheikundig niveau onder de loep. Leuk om te weten en reden om extra uit te kijken naar..


Lees verder 12 juni 2022   2 mnd oud
Jaap Mekel - primair

Dit voorjaar organiseerde De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting Groenkeur voor de tweede keer de verkiezing van de BovensteBeste Bermbeheerder. Ecologisch hovenier Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer werd door een..


Lees verder 2 juni 2022   2 mnd oud

Archief