Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 1 van 19 - 181 Resultaten

Kruipertje, foto uit de Zakgids Stoepplanten

Vorige week presenteerde masterstudent biologie Nathalie Winkster in de Leidse Hortus haar scriptieonderzoek naar de invloed van de omgeving op stoepplanten. Zij keek naar de 104 soorten uit de Zakgids Stoepplanten. Het kruipertje..


Lees verder 26 november 2022   9 uur oud
Boletus aereus. Bronskleurig eekhoorntjesbrood

Ectomycorrhizavormers en strooiselafbrekers zijn paddenstoelen die van groot belang zijn voor de vitaliteit van bossen. Stikstofdepositie heeft op beide categorieën paddenstoelen een negatief effect. Doordat stikstof nog lange..


Lees verder 16 november 2022   1 week oud
Bezemkruiskruid

Honderd jaar geleden was bezemkruiskruid nog onbekend in Nederland. Woltransport heeft ervoor gezorgd dat deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant in Europa terechtkwam. Nu komt hij hier op steeds meer plekken voor, ook in de..


Lees verder 30 oktober 2022   3 wkn oud
Zilverschoon

De blaadjes lijken haast met een schaartje uitgeknipt. Slanke rode uitlopers trotseren het beton van de stoep, een slinger van kleine plantjes op zoek naar een aantrekkelijk plekje om te wortelen. En dan die heerlijke naam. Speur..


Lees verder 15 oktober 2022   1 maand oud
bloemrijke berm - primair

Steeds meer gemeenten, provincies, waterschappen en andere beheerders zijn zich bewust van de problemen met biodiversiteit in Nederland en de insectensterfte. En steeds meer beheerders willen daar ook echt iets tegen doen. Er..


Lees verder 10 oktober 2022   1 maand oud

Hans Adema was deze keer de eerste die de Zwarte amaniet (15 stuks!) aantrof in Polderpark Cronestein te Leiden. De Zwarte amaniet werd voor het eerst in Nederland gevonden in 2000. Het is een mysterie waar precies de herkomst..


Lees verder 5 oktober 2022   1 maand oud
berm - primair

Ecologisch bermbeheer staat volop in de belangstelling. Op veel plekken zie je bermen en groenstroken waar anders wordt gemaaid dan voorheen. Bij veel gemeenten zijn berichten over biodiversiteitscrisis en insectensterfte..


Lees verder 26 september 2022   2 mnd oud

De langdurige droogte zorgt bij veel ongeduldige liefhebbers van paddenstoelen voor stress. Paddenstoelen die normaal in augustus verschijnen, zoals de grote boleten, hebben zich dit jaar nauwelijks laten zien. In het Heilooërbos..


Lees verder 31 augustus 2022   2 mnd oud

Vorige week was de eerste paddenstoelenexcursie van PWG 'De Noordkop' van deze nazomer. Dat paddenstoelenliefhebbers door de droogte niet veel paddenstoelen verwachtten, bleek uit de magere opkomst van slechts acht personen. Maar..


Lees verder 28 augustus 2022   2 mnd oud
Duizendblad in droog grasveld

De zomers worden warmer en droger. Langere perioden met hittegolven en droogte worden het nieuwe normaal. Als gevolg van de vele weersextremen van de afgelopen jaren zien we een mediterranisering van onze flora. Er zijn winnaars..


Lees verder 23 augustus 2022   3 mnd oud

Archief