Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 1 van 23 - 228 Resultaten

webinar verkleuren - primair

Het beheer van de openbare ruimte kent veel uitdagingen. Hoe geef je biodiversiteit een plek in tijden van woningnood en klimaatverandering? Hoe zorg je ervoor dat het beheer kwalitatief goed is, ecologisch effectief en geborgd..


Lees verder 25 september 2024   2 wkn oud
kleine vuurvlinder - primair

De kleine vuurvlinder is een algemene vlinder die overal in ons land voorkomt. Dit jaar zijn de aantallen van de kleine vuurvlinder vooralsnog laag. Mogelijk kan de derde septembergeneratie daar verandering in brengen. Vaak is..


Lees verder 12 augustus 2024   1 maand oud

De Amethistzwam is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2024. De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft het initiatief genomen om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Amethistzwam in kaart te brengen. Ook wil zij onderzoeken..


Lees verder 9 augustus 2024   2 mnd oud

Vind je nergens paddenstoelen? Ga dan naar het Robbenoordbos. Omdat dit door Jan en alleman steevast wordt beweerd, ging Piet Brouwer naar de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland. En inderdaad: minder slakken dan we de..


Lees verder 20 juli 2024   2 mnd oud
Bermbeheerder - Primair

Joke en Jurtko Boerma zijn gekozen tot Bovenstebeste Bermbeheerder 2024. De prijs is onlangs uitgereikt op hun boerderij in Rottum (Groningen). De bloemrijke en ecologisch beheerde berm is goed voor biodiversiteit, maar is ook..


Lees verder 11 juli 2024   3 mnd oud

In het Kootwijkerveen werden onlangs een aantal Echte tolzwammen waargenomen. Het Kootwijkerveen is een gebied met veel vennen, heide en af en toe een bosje bestaande uit Grove dennen. Hier leven Echte tolzwammen mee in symbiose...


Lees verder 10 juli 2024   3 mnd oud
Groot koolwitje op beemdkroon in Hortus Nijmegen

Beemdkroon of knautia was van de veertig kandidaten voor de verkiezing van de Nationale Bloem, maar beemdkroon haalde de top-vijf niet. Toch is het een graag, en steeds vaker, geziene plant. Wonderlijk: de plant behoort tot de..


Lees verder 7 juli 2024   3 mnd oud
Bovenaanzicht Jakobskruiskruid

Wederom leidt Jakobskruiskruid tot kamervragen. Agrarische lobbypartijen pleiten voor bestrijding van deze plant, voor vee giftig en soms zelfs dodelijk. Hoe giftig is Jakobskruiskruid daadwerkelijk voor vee? En hoe kunnen we de..


Lees verder 26 juni 2024   3 mnd oud
Bijenorchis

De bijenorchis stond bovenaan op de lijst van kandidaten voor de Nationale Bloem. Maar om de top-vijf te bereiken is de plant vermoedelijk nog altijd niet algemeen genoeg. Een ontmoeting met een exotische schoonheid. ..


Lees verder 23 juni 2024   3 mnd oud
Maasdijk

Zomaar een eenvoudige dijk. Je bent er al vele malen langsgekomen en hebt er nooit aandacht aan besteed. Maar als je er even rondneust kom je tot je verbazing allerlei planten en dieren tegen die je nooit eerder zag. En dat gewoon..


Lees verder 22 juni 2024   3 mnd oud

Archief