Natuurberichten

Dossier: Diersporen

Om te bepalen of bepaalde dieren in een gebied voorkomen kun je letten op sporen van dieren. Pootafdrukken in sneeuw of zand, knaagsporen of uitwerpselen. Onderstaande natuurberichten helpen je bij het herkennen van zeer uiteenlopende diersporen.

Pagina 1 van 6 - 54 Resultaten

Zoogdierprenten in de sneeuw

Afgelopen week lag er in grote delen van Nederland een laag(je) sneeuw. Het perfecte moment om op zoek te gaan naar diersporen! Maar waar moet je op letten en hoe herken je de sporen van onder andere vossen, dassen, zwijnen en..


Lees verder 26 januari 2023   2 mnd oud
Parasitaire schimmel Akanthomyces aculeatus op een roesje, een nachtvlinder. De eerste vondst van deze schimmel voor Nederland

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..


Lees verder 31 december 2022   2 mnd oud
Raven en wolf bij kadaver van edelhert op de Veluwe,  EENMALIG GEBRUIK VIA ARK NATUURONTWIKKELING

De Europese bescherming van de wolf heeft geleid tot herstel van de populatie en de terugkeer van de wolf in veel Europese landen. Voor veel schapenhouders, die decennialang zonder de wolf hebben geleefd, is dat flink omschakelen...


Lees verder 1 september 2022   6 mnd oud
Prenten van een bunzing

De vakantieperiode is weer aangebroken! De tijd dat we eropuit trekken en in binnen- of buitenland veel in de natuur te vinden zijn. Een leuke vakantietip om samen te doen is spoorzoeken. Welke zoogdiersporen kan je waar..


Lees verder 21 juli 2022   8 mnd oud
Lepus europaeus. Haas

Hoewel hazen nu in het voortplantingsseizoen in de regel goed zichtbaar zijn, worden er steeds minder gezien. Ze zijn in aantal met meer dan vijftig procent afgenomen sinds 1950 en staan daarom op de Rode Lijst Zoogdieren. Vooral..


Lees verder 23 juni 2022   9 mnd oud
Wild zwijn

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek. Dit gebied van 25.000 hectare bestaat uit moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heiden, hooilanden, weilanden, akkers en..


Lees verder 10 april 2022   11 mnd oud
Verschillende soorten mossen en algen hechten zich aan straattegels, bakstenen en beton.

Hoe kunnen we ‘verborgen’ organismen benutten om bomen beter te laten groeien, beton aantrekkelijk voor groen te maken en hittestress te meten? Gaan stadsbewoners milieubewuster handelen als ze hun tuinen wilder laten groeien en..


Lees verder 2 april 2022   11 mnd oud
Beukengal: op bladeren vind je vele soorten gallen, zoals deze van de beukengalmug

Het zoeken naar diersporen is veel belangrijker dan het lijkt. Dat vinden ervaren spoorzoekers Aaldrik Pot (provinciaal adviseur Staatsbosbeheer en specialist diersporen) en biologe en natuurgids Diliana Welink. In dit opiniestuk..


Lees verder 25 februari 2022   1 jaar oud
Diersporen

Sinds de start van de coronapandemie hebben we de natuur in onze eigen achtertuinen goed leren kennen. Door diverse evenementen zoals de tuintellingen is de interesse in natuur toegenomen. Ook de drukte in de natuurgebieden nam..


Lees verder 3 februari 2022   1 jaar oud
Mooi donker verkleurde walviswervel van de Neeltje Jans

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Deze gratis publieksdienst blikt terug op de natuurvragen van het afgelopen jaar met een..


Lees verder 15 januari 2022   1 jaar oud

Archief