Natuurberichten

Dossier: Diersporen

Om te bepalen of bepaalde dieren in een gebied voorkomen kun je letten op sporen van dieren. Pootafdrukken in sneeuw of zand, knaagsporen of uitwerpselen. Onderstaande natuurberichten helpen je bij het herkennen van zeer uiteenlopende diersporen.

Pagina 1 van 6 - 60 Resultaten

Ingekorven vleermuis

Bij een onderzoek in de regio Woensdrecht hebben Buijs Eco Consult en TAUW verblijfplaatsen van ingekorven vleermuis aangetroffen. Tijdens de oriënterende veldbezoeken werden al sporen van vleermuizen waargenomen, zoals mest en..


Lees verder 26 oktober 2023   7 mnd oud
Gedeputeerde Mirjam Sterk en hoogheemraad Willem van der Steeg leggen rode loper uit voor otters bij otterpassage

De provincie Utrecht is twee otterpassages rijker. Dankzij een houten plank die onder een drukke weg wordt aangelegd, kunnen otters zich nu makkelijker en vooral veiliger van de ene naar de andere plek bewegen. Sporen tonen aan..


Lees verder 6 september 2023   9 mnd oud
Meles meles. Das

De das is een van de grootste landroofdieren in Nederland. Samen met soorten als de wezel, bunzing, boommarter en otter behoren ze tot de familie van machterachtigen. Door hun excentrieke loopje en de kenmerkende zwart-witte..


Lees verder 28 augustus 2023   9 mnd oud
Seba's short-tailed bat (Carollia perspicillata)

Xeno-canto.org, de wereldwijde open database voor natuurgeluiden, verwelkomt nu naast vogel- en sprinkhaangeluiden ook vleermuisgeluiden. De ultrasone geluiden zijn speciaal hoorbaar gemaakt voor het menselijk oor...


Lees verder 24 juni 2023   11 mnd oud
Reukeloze kamille, boerenwormkruid en grote klit profiteren van de bodemwoeling.

Daar gaat weer een kluit aarde de lucht in. Zand wordt met felle schraapbewegingen in wolken omhoog geslingerd en daalt neer op de rug van de stier. We gaan richting de zomer en de stieren van natuurlijke kuddes gaan als een dolle..


Lees verder 7 juni 2023   1 jaar oud
Bever (foto voor eenmalig gebruik)

Dassen hebben met hun gegraaf een hoop teweeggebracht de afgelopen weken. Treinverkeer in delen van Brabant en Friesland werd stilgelegd, en onder de A50 zijn dassenburchten ontdekt. Net als de das, graaft ook de bever zich een..


Lees verder 12 april 2023   1 jaar oud
Zoogdierprenten in de sneeuw

Afgelopen week lag er in grote delen van Nederland een laag(je) sneeuw. Het perfecte moment om op zoek te gaan naar diersporen! Maar waar moet je op letten en hoe herken je de sporen van onder andere vossen, dassen, zwijnen en..


Lees verder 26 januari 2023   1 jaar oud
Parasitaire schimmel Akanthomyces aculeatus op een roesje, een nachtvlinder. De eerste vondst van deze schimmel voor Nederland

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..


Lees verder 31 december 2022   1 jaar oud
Raven en wolf bij kadaver van edelhert op de Veluwe,  EENMALIG GEBRUIK VIA ARK NATUURONTWIKKELING

De Europese bescherming van de wolf heeft geleid tot herstel van de populatie en de terugkeer van de wolf in veel Europese landen. Voor veel schapenhouders, die decennialang zonder de wolf hebben geleefd, is dat flink omschakelen...


Lees verder 1 september 2022   1 jaar oud
Prenten van een bunzing

De vakantieperiode is weer aangebroken! De tijd dat we eropuit trekken en in binnen- of buitenland veel in de natuur te vinden zijn. Een leuke vakantietip om samen te doen is spoorzoeken. Welke zoogdiersporen kan je waar..


Lees verder 21 juli 2022   1 jaar oud

Archief