Natuurberichten

Dossier: Vorst

Vorst kan grote invloed hebben op de overleving van planten en dieren, zowel positief als negatief. Hieronder de natuurberichten op Nature Today waarin de invloed van vorst aan bod komt.

Pagina 1 van 8 - 74 Resultaten

Paddentrek gewone pad

Een nieuwe studie laat zien dat de gewone pad in warme winters sneller door zijn energiereserves heen is. Hoge temperaturen in de winter maken padden ook kwetsbaarder voor plotseling invallende vorst. De steeds warmere winters..


Lees verder 5 februari 2024   4 mnd oud
Muurleeuwenbek

Wie heeft er met die gure wind en vastgevroren halfgesmolten sneeuw van de afgelopen weken op stoepplantjes gelet? Nu het weer zachter wordt zijn ze er volop. Vaak als kiemplantje of rozetje, klaar om in het vroege voorjaar hun..


Lees verder 28 januari 2024   4 mnd oud
Gewone grootoorvleermuis winterslaap achter schors

Momenteel houden veel verschillende soorten dieren een winterslaap, waaronder zoogdieren, reptielen en amfibieën. Het Klokhuis heeft hier op 19 januari een aflevering over uitgezonden. Onze collega Julia Schepers vertelt in deze..


Lees verder 25 januari 2024   4 mnd oud

De tegenwoordige zachte winters zijn ideaal voor het speuren naar misschien wat veronachtzaamde maar interessante paddenstoelensoorten. Allerlei houtzwammen en korstjes zijn nog in groten getale te vinden. Hoewel dit geen echte..


Lees verder 24 januari 2024   4 mnd oud
Bever -  primair

Bevers hebben frisse vrijpartij en ga op zoek naar de eerste wilgenkatjes...


Lees verder 18 januari 2024   5 mnd oud
Watersnip

IJs en sneeuw zorgen voor (een beetje) vogeltrek...


Lees verder 17 januari 2024   5 mnd oud

Er komen ook paddenstoelen in de winter voor, die niet per se tot de winterpaddenstoelen kunnen worden gerekend. Het zijn soorten die je net zo goed in oktober tegen zou kunnen komen. Een daarvan is het Gekraagd mosklokje dat..


Lees verder 14 januari 2024   5 mnd oud
witte els katjes

Welke els bloeit eerder, wit of zwart? En muggen met antivries...


Lees verder 13 januari 2024   5 mnd oud
ijshaar

Bijzonder verschijnsel: ijshaar. En ontmoet het kleinste zoogdier van Nederland...


Lees verder 8 december 2023   6 mnd oud
Kleine winterjuffer parend - primair

Als je rond een uur of vijf, zes, in het donker naar huis fietst en je ziet in het lamplicht wittige vlindertjes vliegen, dan zijn dat vast de mannetjes van de kleine wintervlinder. De vrouwtjes zijn het zeker niet, want die..


Lees verder 4 december 2023   6 mnd oud

Archief