Natuurberichten

Dossier: Stikstof

Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.

Pagina 1 van 22 - 212 Resultaten

Millingerwaard

Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Dat blijkt uit het nieuwste Living Planet Report Nederland 2023 – Kiezen voor natuurherstel. Maar dit rapport heeft ook meteen een hoopvolle boodschap: natuurherstel werkt en kan ons..


Lees verder 30 maart 2023   5 uur oud
Vrouwe Justitia

Mooi Wageningen en Wageningen University & Research organiseren op zaterdag 1 april een symposium over burgerparticipatie en de vraag of en hoe de gang naar de rechter in het natuurlijk domein kan worden voorkomen. ..


Lees verder 7 maart 2023   3 wkn oud
droogte - primair

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Ditmaal voor de provincies en de waterschappen. Er staat deze verkiezingen veel op het spel voor de natuur, het klimaat en de landbouw. Voor Natuurmonumenten, de Natuur en..


Lees verder 27 februari 2023   1 maand oud
heivlinder - primair

Twintig jaar geleden presenteerden onze Vlaamse collega’s de situatie van de dagvlinders in Vlaanderen als een Europees rampscenario, vergelijkbaar met de Nederlandse situatie. Nu zijn de ontwikkelingen in Vlaanderen opnieuw op..


Lees verder 20 februari 2023   1 maand oud
lead bericht eiwitboeren

De toekomst van de Nederlandse landbouw is natuurpositief. Maar hoe ziet dat eruit? Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds langs bij vier boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals..


Lees verder 11 februari 2023   1 maand oud
Harige manteltruffel

Tijdens een paddenstoeleninventarisatie in natuurgebied het Roderveld te Rossum (OV) werden de volgende nieuwe paddenstoelsoorten voor Nederland gevonden: Pezoloma cilliiferum en Pachyphlodes melanoxanthus. Daarnaast werden er in..


Lees verder 9 februari 2023   1 maand oud
Dominantie van grijs kronkelsteeltje na verwijderen van dennenopslag in het Nationaal Park Maasduinen

Grijs kronkelsteeltje is een invasieve exoot die in heide, stuifzanden en kustduinen voor flinke problemen kan zorgen. Mede door hoge stikstofdepositie walst de mossoort over de bodem heen, waardoor veel biodiversiteit verloren..


Lees verder 7 februari 2023   1 maand oud
Plantwerk

Het late najaar en de vroege winter is doorgaans de beste periode om jonge boompjes te planten. De bodem is nog vrij warm en meestal ook vochtig, waardoor de kans op aanslaan het grootst is. Deze maanden gaan er ook weer duizenden..


Lees verder 29 januari 2023   2 mnd oud
raaf op kadaver, gespiegeld

Vraag een willekeurige voorbijganger naar hét natuurgebied van Nederland en de kans is groot dat het antwoord ‘De Veluwe’ luidt. De Veluwe is met haar ruim 90.000 hectare weliswaar een van onze grootste natuurgebieden, maar de..


Lees verder 18 januari 2023   2 mnd oud

Het weer is omgeslagen en de nachtvorst is inmiddels verdwenen. De merels laten zich af en toe horen, waardoor je bijna zou geloven dat de lente zijn intrede heeft gedaan. Niets is minder waar, want we zitten nog in de eerste..


Lees verder 11 januari 2023   2 mnd oud

Archief