Natuurberichten

Dossier: Stikstof

Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.

Pagina 1 van 31 - 302 Resultaten

Lange tijd leek vergrassing van droge heide vooral plaats te vinden met bochtige smele. Maar vanaf de jaren negentig blijkt pijpenstrootje zich uit te breiden en zijn in het heidelandschap grassteppes met pijpenstrootje meer regel..


Lees verder 26 april 2025   3 dgn oud
Blauwalgen en drijfhout

Iedere zomer is het zover: de blauwalgen zijn er weer. Waarom zorgen ze voor overlast, wordt dat erger door klimaatverandering en wat kunnen we ertegen doen? Op dat soort vragen zoekt het Nederlands Instituut voor Ecologie de..


Lees verder 26 maart 2025   1 maand oud
Bossen worden weer gezond gemaakt door bijvoorbeeld nieuwe bomen te planten die beter tegen droogte kunnen

Onze bossen hebben het zwaar door te weinig neerslag en te veel stikstof. Hierdoor verdwijnen planten- en diersoorten. De provincie Utrecht heeft daarom een nieuwe subsidie opengesteld voor kwaliteitsverbetering van bestaand bos...


Lees verder 21 maart 2025   1 maand oud
Veengebied vanuit de lucht

Nederland en Vlaanderen kampen met uitdagingen rond waterbeheer, biodiversiteit en klimaat. Het herstel van natte natuur als veengebieden en wetlands en natte(re) landbouw is cruciaal om Vlaanderen en Nederland weerbaarder te..


Lees verder 18 maart 2025   1 maand oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud
Valkruidvlinder

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de valkruidvlinder, een nachtvlinder die belangrijk is als bestuiver en vogelvoer, maar die nu nog maar op één plek..


Lees verder 13 februari 2025   2 mnd oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   2 mnd oud
Digitalis Ginkelse heide

Deze week is gemeente Ede gestart met het uitstrooien van schelpgruis over het Edese bos. Een helikopter bekalkt 300 hectare natuur. De kalk helpt om verdere verzuring van de bodem tegen te gaan en helpt dieren zoals zangvogels..


Lees verder 28 januari 2025   3 mnd oud
Door een teveel aan stikstof en verdroging domineert pijpenstrootje in dit deel van het Bargerveen.

Stikstofgevoelige natuur heeft het zwaar en staat op omvallen. Het goede nieuws is dat de stikstofneerslag iets lijkt te dalen en dat maatregelen om de natuur te herstellen aanslaan, in ieder geval tijdelijk. “Maar we zijn er nog..


Lees verder 26 januari 2025   3 mnd oud

De afgelopen week werden twee weerschijnzwammen gemeld. In het Spanderswoud (in 't Gooi) werd de vrij zeldzame Beukenweerschijnzwam op een Beuk aangetroffen en in de duinen bij Bergen (NH) de zeldzame Vosrode weerschijnzwam...


Lees verder 25 december 2024   4 mnd oud

Archief