Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 49 - 488 Resultaten

Salix caprea. Boswilg

Boswilg bloeit en eenden in beweging...


Lees verder 7 maart 2024   1 week oud
Red Knot (Calidris canutus islandica) in the breeding grounds.

Klimaatverandering kan het verschijnen van insecten in noordelijke landen aan het eind van de winter vervroegen. Broedvogels die vanuit het zuiden aankomen, kunnen hierdoor te laat komen om van de insectenpiek te profiteren, als..


Lees verder 27 februari 2024   2 wkn oud
Trekkende kraanvogels

Het uitzonderlijk warme weer deze februarimaand heeft zichtbaar invloed op de natuur. Ook kraanvogels worden getriggerd door het vroege voorjaarsweer. Vorige week was er daardoor al een eerste grote piek te zien in de..


Lees verder 20 februari 2024   3 wkn oud
Vrijwilligers van het jaar 2024. Mario Bullens (vrijwilliger), Fien Oost (coördinator soortenbescherming Brabants Landschap), Guiljo van Nuland (voorzitter Brabants Landschap) en Bert de Koning (vrijwilliger)

In Brabant steken ruim 750 vrijwilligers en 1.700 agrariërs de handen uit de mouwen voor de weide- en akkervogels. Met enthousiasme, passie, plezier en liefde voor vogels. Zo ook Bert de Koning en Mario Bullens. Tijdens de..


Lees verder 11 februari 2024   1 maand oud
Watersnip

IJs en sneeuw zorgen voor (een beetje) vogeltrek...


Lees verder 17 januari 2024   2 mnd oud
kemphanen lead

De aanblik van duizenden kemphanen op slaapplaatsen is snel aan het vervagen in Nederland. Het gaat tegenwoordig eerder om honderden. En dan vooral in Fryslân, van oudsher de belangrijkste provincie voor deze steltlopers om..


Lees verder 12 januari 2024   2 mnd oud
He-Bo Peng is observing the birds

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar een niet-destructieve vorm van aquacultuur wordt bedreven, gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. "Het kweken van schelpdieren moet je zeker niet zien..


Lees verder 9 januari 2024   2 mnd oud
Grutto's

In februari komen de eerste grutto’s in Nederland aan. De meeste hebben overwinterd in West-Afrika. In Spanje en Portugal maken deze vogels een tussenstop. Twee voor hen belangrijke gebieden staan er onder zware druk: Coto Doñana..


Lees verder 9 januari 2024   2 mnd oud
Roeken en kauwtjes in de mist

Een winderige dag in oktober. De verre roep van een roek, al snel gevolgd door helder gekakel van kauwtjes. Het duurt even, maar dan ontdek je nauwelijks te ontwaren stipjes hoog in de lucht. Het blijkt een breed front arriverende..


Lees verder 15 december 2023   3 mnd oud
Rosse Grutto's arriveren op de toendra broedgebieden rond de tijd van het smelten van de sneeuw.

Door het veranderende klimaat dreigt het verschil tussen twee ondersoorten van de rosse grutto langzaam te verdwijnen. Die waarschuwing uiten trekvogelonderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee..


Lees verder 13 december 2023   3 mnd oud

Archief