Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 81 - 805 Resultaten

Coralita

Coralita is een sierplant die op verschillende Caribische eilanden is geïntroduceerd, en daarna snel bovenin de invasieve soortenlijsten voor de Nederlandse Cariben is terechtgekomen. De snelgroeiende ranken verstikken en..


Lees verder 17 maart 2023   4 dgn oud
Distelvlinder - primair

Hij is er in vele vormen, kleuren en hoogten: de vlinderstruik. Een plant vol nectar en daarmee een goede voedselbron voor vlinders. Maar voor welke vlinders dan, wanneer moet je de struik eigenlijk snoeien en wat kan je nog meer..


Lees verder 16 maart 2023   5 dgn oud
bruine kikker

Je hoeft niet te wachten tot Pasen met eieren zoeken: RAVON organiseert van 17 tot en met 9 april namelijk de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je..


Lees verder 15 maart 2023   6 dgn oud
Roodborst

Maai uw gras minder vaak. Dat bespaart tijd én u maakt een groot verschil voor de natuur in uw tuin...


Lees verder 7 maart 2023   2 wkn oud
stinkend nieskruid

Zoek de kerstroos in het wild en Perzisch ijzerhout bloeit. ..


Lees verder 2 maart 2023   2 wkn oud
Hommel

Heb je ze al gezien, de eerste hommelkoninginnen? Het zachte voorjaarsweer zorgt ervoor dat de eerste krokussen, wilgen, paardenbloemen en dovenetels in bloei komen. En gelijktijdig komen ook de eerste hommelkoninginnen uit hun..


Lees verder 26 februari 2023   3 wkn oud
Grote bonte specht Saxifraga

Al vroeg in het voorjaar hoor je de roffel van de grote bonte specht. De vogel doet dat niet om muzikaal te zijn, maar om aan andere spechten aan te geven: dit is mijn territorium. Mannetjes en vrouwtjes roffelen ook naar elkaar..


Lees verder 17 februari 2023   1 maand oud
Mol

Afgelopen weekend kon heel Nederland op zoek naar de mol. Niet vanaf de bank, maar lekker buiten in de tuin of een natuurgebied. Vijf jaar op rij organiseerde de Zoogdiervereniging met Tuintelling.nl, Waarneming.nl en Vroege..


Lees verder 17 februari 2023   1 maand oud
Prunella modularis. Heggenmus

De hele winter heeft de heggenmus zijn verborgen bestaan geleid, langs de randen van de tuin, onder stuiken en in heggen. Maar nu schittert de zon en de heggenmus zingt! Een haastig, helder, kwetterend lied. Een lied dat een..


Lees verder 14 februari 2023   1 maand oud

Inwoners van de provincie Utrecht die hun erf willen vergroenen, kunnen gebruikmaken van een bijzondere regeling. Met het erfbeplantingsproject ‘Groene erven in Utrecht’ kunnen de deelnemers een gratis beplantingsplan laten maken..


Lees verder 10 februari 2023   1 maand oud

Archief