Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 71 - 703 Resultaten

Welke duiven bevinden zich in de tuin?..


Lees verder 26 januari 2022   2 uur oud
Je doet merels een plezier met appels.

Tot onze grote schrik zijn er steeds minder merels in Nederland! Daarom is 2022 het Jaar van de Merel: we onderzoeken wat precies het probleem is. Helpt u de merel een handje? Tel mee met de Tuinvogeltelling en maak een mereltuin..


Lees verder 25 januari 2022   1 dag oud
Tuin akkerwinde - primair

Nectar uit bloeiende planten is belangrijk voor vlinders en veel andere insecten. Het is hun brandstof: veel nectar betekent dat ze veel kunnen vliegen en dus meer kans hebben zich succesvol voort te planten. De aanwezigheid van..


Lees verder 24 januari 2022   2 dgn oud
Klokjesdikpoot

Deze winter organiseert EIS Kenniscentrum Insecten drie gratis online thema-avonden, in samenwerking met IVN Natuureducatie. Op deze avonden komen diverse aspecten van insectenonderzoek aan bod: projecten van EIS, het tellen van..


Lees verder 20 januari 2022   5 dgn oud
scheefbloemwitje ei-afzet

Het scheefbloemwitje heeft een spectaculaire opmars gemaakt in Europa en ook in ons land. In tien jaar tijd is de soort in Europa duizend kilometer opgeschoven naar het Noorden. In Nederland is die uitbreiding ook te zien. Vanaf..


Lees verder 20 januari 2022   5 dgn oud

Was het voor jullie ook zo’n apart jaar? Weer een lockdown… Om moedeloos van te worden. Maar wat kan er nog wel? Omdenken is de energie van een probleem(situatie) gebruiken voor iets nieuws. Atlas-redacteur Jeannine Brand..


Lees verder 6 januari 2022   2 wkn oud
merel sleedoorn lead

Het gaat niet goed met de Merel, een van de talrijkste vogels in ons land. De afgelopen jaren nemen de aantallen gestaag af. In het Jaar van de Merel gaan we op zoek naar oorzaken. Om meer te weten te komen over de invloed van..


Lees verder 31 december 2021   3 wkn oud
Sitta europaea. Boomklever

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland staat weer voor de deur. Op 28, 29 en 30 januari telt heel Nederland alle vogels in de tuin of op het balkon. Alvast warmlopen? Via de webcam kunt u elke dag live..


Lees verder 29 december 2021   4 wkn oud
Het eerste verzamelde meerkoetnest in Vijfsluizen door hoogleraar Barbara Gravendeel van Naturalis Biodiversity Center en senior adviseur ecologie Vincent Nederpel van Heijmans voor onderzoek naar het effect van zwerfafval.

Bouwbedrijf Heijmans en Naturalis Biodiversity Center slaan de handen ineen om gezamenlijk onderzoek te doen naar natuurinclusieve bouwtoepassingen. De samenwerking zal zich focussen op natuurinclusieve bouwmaatregelen die de..


Lees verder 25 december 2021   1 maand oud

Echt iedereen kent de merel, één van meest algemene broedvogels van ons land. Iedere tuin met een gazon en een paar struiken of bomen is al eens door merels bezocht. Een alledaagse vogels dus, maar met onverwachte kanten. ..


Lees verder 21 december 2021   1 maand oud

Archief