Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 67 - 670 Resultaten

Bijen- en vlindertuin Boshoven - eenmalig gebruik

Droom je van een groenere buurt, wijk of stad, maar geen idee hoe daarmee te starten? In Brabant helpt de provincie om particuliere initiatieven van de grond te krijgen met crowdfunding. Crowdfunding is spannend en vraagt om..


Lees verder 20 september 2021   6 uur oud
Muurzesoog

De winnaar is de kruisspin, gevolgd door de grote trilspin en de gewone huisspin; dat is de uitslag van de Spinnentelling 2021. Er zijn gemiddeld per tuin meer kruisspinnen geteld dan in de afgelopen droge zomers. Deze achtpoter..


Lees verder 19 september 2021   1 dag oud

Paddenpoelen worden steeds populairder. Maar de aanleg van zo’n poel kost wel de nodige voorbereiding. Waar moet je op letten? Atlas gaat in gesprek met Cindy en Ilvy: de één heeft een succesvolle poel aangelegd, de ander moest..


Lees verder 16 september 2021   4 dgn oud
Rupsen dagpauwoog op hop

Rupsen van de dagpauwoog zijn in augustus en september altijd volop te zien. Op maandag 6 september kwam er bij De Vlinderstichting echter een bijzondere melding binnen van deze rupsen. Ze waren namelijk niet op hun gebruikelijke..


Lees verder 9 september 2021   1 week oud
Zakspin, Clubiona spec.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 vindt de jaarlijkse Nationale Spinnentelling plaats, dit jaar voor de negende keer. Net als de afgelopen jaren kan iedereen dat weekend in zijn huis en tuin op zoek naar zoveel mogelijk..


Lees verder 4 september 2021   2 wkn oud
vlasbekuiltje - rups - primair

Alle vlinders zijn eerst rups geweest, dus als je vlinders ziet, betekent dit dat er ook rupsen moeten zijn geweest. Als je eens goed in je tuin gaat speuren, kom je soms hele leuke verrassingen tegen. Zo vonden wij, in ons kleine..


Lees verder 30 augustus 2021   3 wkn oud
Bont zandoogje

Bont zandoogjes in de tuin, engelse alant bloeit...


Lees verder 24 augustus 2021   3 wkn oud

De naam lijkt een scheldwoord: stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. De plant werd in oude tijden in de geneeskunde gebruikt en begon vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen. U komt nu..


Lees verder 15 augustus 2021   1 maand oud
boomblauwtje klimop - primair

Het boomblauwtje heeft een aantal generaties per jaar. De rupsen leven op bloemknoppen. In het voorjaar worden eitjes afgezet op bijvoorbeeld sporkehout en hulst, die dan bloemknoppen hebben. In de zomer is klimop een goede..


Lees verder 12 augustus 2021   1 maand oud
Muurpeper

Tegenwoordig kun je in de stad allerlei vetplantjes tegenkomen, ontsnapt van de vele groendaken. Muurpeper groeit ook op die daken maar is geen nieuwkomer. Al hoeft er maar een blaadje los te raken en het kiemt weer ergens. Ook al..


Lees verder 8 augustus 2021   1 maand oud

Archief