Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 1 van 65 - 643 Resultaten

Garologie Dam After

In 2023 is het recordaantal verwijderde dammen van een jaar eerder gesneuveld. Vorig jaar zijn er bijna 500 barrières uit Europese rivieren verwijderd tegenover 325 in 2022. Tijdens de ‘Free Flow Conference’ in Groningen is een..


Lees verder 19 april 2024   13 uur oud
Droogte in Zambia

Vorige maand verklaarde de president van Zambia dat de huidige langdurige droogte in het Afrikaanse land inmiddels officieel een nationale ramp is. Meer dan 1,59 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere..


Lees verder 5 april 2024   2 wkn oud
Klimplanten in een voortuin in Leiden

Insecten hebben het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is het verdwijnen van bloemrijk groen en rommelige plekken in zowel de stad als het buitengebied. Toch is elke tuin te veranderen in een bloeiende oase met voedsel en..


Lees verder 4 april 2024   2 wkn oud
Organisaties kunnen biodiversiteit in hun omgeving versterken, bijvoorbeeld hier, bij de onderstations bij netbeheerder Alliander.

De biodiversiteitscrisis is een risico voor onze samenleving en economie. Organisaties kunnen hier iets aan doen door biodiversiteitbewuste stappen te maken. Maar waar begin je als organisatie? Alliander, Impact Institute en..


Lees verder 23 maart 2024   3 wkn oud

“Het is moeilijk om de Cerrado te doorkruisen, waar je elke boom kent, elke plant kent. Wetende dat de volgende keer dat je in dit gebied komt, het grotendeels weg is.” Dit zei Isabel Figuieredo - Ecoloog en Coördinator bij ISPN..


Lees verder 22 maart 2024   4 wkn oud
Landbouwveldje aan de rand van Kisumu, Kenia

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op..


Lees verder 16 maart 2024   1 maand oud
Marmerschelpen

Opeens zie je ze op de gekste plaatsen. Zelfs (of juist) op het land! Verse schelpen en soms doubletten van de prachtige Marmerschelp. Ontstaan er in onze wateren populaties? Wie helpt dit gemarmerde raadsel op te lossen?..


Lees verder 15 maart 2024   1 maand oud

Samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen. Dat is het doel van de campagne de 'Week van de Groene Tuin’ die Milieu Centraal van 26 maart tot en met 1 april..


Lees verder 15 maart 2024   1 maand oud
Rivieren-recreatie. brug bij Nijmegen

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap..


Lees verder 14 maart 2024   1 maand oud
Amazoneregenwoud

Jelle de Jong blogt als directeur van het Nederlandse kantoor van WWF over wat hem bezighoudt. In dit blog blikt hij vooruit naar de VN-Biodiversiteitstop die later dit jaar in Colombia wordt gehouden. Wat staat daar op het spel?..


Lees verder 4 maart 2024   1 maand oud

Archief