Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 49 - 490 Resultaten

Bodemdierendagen 2022

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht..


Lees verder 23 september 2022   3 dgn oud
Impressiebeeld klimaatbuffer IJsselmeer.

Hoe kan natuur een bijdrage leveren aan de zuivering van IJsselmeerwater, de belangrijkste bron van drinkwaterbedrijf PWN? Dit wordt onderzocht in het TKI project ‘Zuiverend Landschap’. De resultaten van dit onderzoek helpen bij..


Lees verder 11 september 2022   2 wkn oud
NL, Noord-Brabant, Steenbergen, Dintelse Gorzen 16,

Hoe wegen we het toenemende recreatieve gebruik van de natuur af tegen de negatieve effecten die dit ook met zich mee brengt? In het Heimans en Thijssesymposium op 1 oktober in Wageningen wordt het thema van vele kanten belicht,..


Lees verder 4 september 2022   3 wkn oud
Pimpelmees met rupsje paardenkastanjemineermot

Op veel plaatsen verkleuren de bladeren van de witte paardenkastanje al. Dit kan komen door de droogte, maar waarschijnlijker wordt de herfstkleuring bepaald door de rupsen van de paardenkastanjemineermot. Koolmezen en pimpelmezen..


Lees verder 30 augustus 2022   3 wkn oud
Mangrove channel

In het mangrovebos van Lac Bay, Bonaire, sterven veel bomen af. De kans bestaat dat het verhogen van de getijdenuitwisseling door het herstellen van mangrovekreken de leefomstandigheden van de bomen kan verbeteren. Daarom zijn de..


Lees verder 29 augustus 2022   4 wkn oud
Tiny Forest header

Weet jij een stuk ongebruikte grond in de buurt dat vraagt om een beetje groen? Of heb je in je eigen tuin een stukje ‘over’? Overweeg een Tiny Forest: een boost voor de biodiversiteit en een koeler, aangenamer klimaat. In de..


Lees verder 19 augustus 2022   1 maand oud
Gras en korstmossen op de stoep

Misschien was het u al opgevallen: de vaste kop 'Stoepplantje van de week' boven onze berichten is de afgelopen weken vervangen door 'Natuur op de stoep.' Het is tijd om de blik te verbreden, want op de stoep groeien niet alleen..


Lees verder 14 augustus 2022   1 maand oud
Tijger in Bardia National Park in Nepal Shutterstock WWF-International

Nepal heeft nu 355 tijgers in het wild: een historische toename van 190 procent sinds 2009. Dit is gelukt dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak..


Lees verder 29 juli 2022   1 maand oud
Waterral

Nederland bestond vroeger voor een groot deel uit dikke veenpakketten. Daar is nog maar weinig van over. En wát er over is, ligt vaak droog. Met bodemdaling, droogte en de uitstoot van broeikasgassen tot gevolg. Het roer kan om,..


Lees verder 26 juli 2022   2 mnd oud

Zoals je misschien wel weet was het prachtige Atlantisch Regenwoud ooit dertig keer zo groot als Nederland. Door grootschalige ontbossing verdween maar liefst vijfentachtig procent van dit gebied. En dat terwijl dit regenwoud het..


Lees verder 25 juli 2022   2 mnd oud

Archief