Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn diensten die de natuur aan de mens verschaft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 44 - 431 Resultaten

Stoep plantjes

Stadsplanners krijgen meer en meer oog voor het belang van de plantjes, micro-organismen en diertjes in de bodem. Met het boek BiodiverCITY laat de gemeente Amsterdam zien dat het ze menens is...


Lees verder 16 oktober 2021   6 dgn oud
Schildpadden eten vaak plastic zakken, omdat ze die voor kwallen aanzien.

Je weet vast wel dat plasticvervuiling een bedreiging vormt voor de oceaan en het mariene leven. Maar weet je ook dat het uiteindelijk ook voor jouzelf een grote bedreiging is? Lees er hier meer over en kijk wat jij kunt doen om..


Lees verder 8 oktober 2021   2 wkn oud

Ons natuurlijk kapitaal staat onder druk. De bodem raakt uitgeput, grondstoffen raken op en de biodiversiteit neemt af. Die uitdagingen kun je niet alleen oplossen. In Groene Cirkels gaan bedrijven, kennisinstellingen, overheden..


Lees verder 8 oktober 2021   2 wkn oud
Park, bomen

Groen is belangrijk voor je mentale gezondheid. Met de toenemende verstedelijking hebben stadsbewoners minder toegang tot groen. Tegelijk is in de afgelopen vijftien jaar het aantal Europeanen met mentale problemen met zestien..


Lees verder 4 oktober 2021   2 wkn oud
Recreatie op de Veluwe

De Veluwe is één van de populairste recreatiegebieden van ons land. Dat zoveel mensen genieten van de Veluwse natuur heeft wel een keerzijde: recreatie legt flinke druk op de biodiversiteit. Soms is die druk zo hoog dat we soorten..


Lees verder 1 oktober 2021   3 wkn oud

Voor elk landschap in Nederland een lijstje met minimumeisen voor de natuur: wetenschappers vinden het een goed idee. Deze week wordt hun rapport 'Op weg naar Basiskwaliteit Natuur' aan de Tweede Kamer gepresenteerd...


Lees verder 23 september 2021   4 wkn oud
Drava-Danube. Drava-Donau

UNESCO roept het Mur-Drava-Donau-gebied uit tot het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst vijf landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit,..


Lees verder 17 september 2021   1 maand oud
Duikende potvissen

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden..


Lees verder 10 september 2021   1 maand oud
Groen dak in hofje lead

Groene daken hebben veel voordelen: voor onze directe leefomgeving, maar ook voor onszelf. Denk alleen al aan wateropvang en meer biodiversiteit. Ook maakt een groen dak je huis koeler en gaat je dak langer mee. Twee trotse..


Lees verder 2 september 2021   1 maand oud
Amazone

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Global Sustainability stelt voor het eerst vast dat meer dan 260.000 kilometer vrijstromende rivieren gevaar lopen door plannen voor nieuwe waterkrachtcentrales. Iconische..


Lees verder 11 augustus 2021   2 mnd oud

Archief