Natuurberichten

Dossier: Natuurlijke begrazing

Pagina 1 van 9 - 86 Resultaten

Veldonderzoek op een insectenrijke dijk in Noord-Groningen

Uit onderzoek in verschillende delen van ons land blijkt dat dijken een bijzonder leefgebied kunnen zijn voor talloze insecten en andere fauna. In de Groningse regio het Oldambt zijn veel dijken soortenarm, maar een nieuw..


Lees verder 10 januari 2025   1 week oud
wild van vlinders - primair

Hoefdieren gebruiken het landschap voedselgestuurd. Wat voor rol heeft dat voor verschillende insectenstadia? Welke rol spelen predatoren hier (mogelijk) in? Welke rol heeft een omnivoor als het wilde zwijn? Om deze en nog meer..


Lees verder 23 december 2024   1 maand oud

Het areaal natuurgebied van ARK in Zuid-Limburg is uitgebreid met achttien hectare. Op 24 oktober werden de gronden op Kattenroth – nu nog in agrarisch gebruik – aan ARK Rewilding Nederland overgedragen. Wilde katten en andere..


Lees verder 3 november 2024   2 mnd oud
Heckrunderen op de Slikken van Flakkee

Wie een moestuin heeft weet het: gras wint de concurrentiestrijd met kruiden. Hedendaagse graslanden zijn vaak arm aan kruiden. Dat is niet altijd zo geweest. Een ecologische reconstructie laat zien dat de intensief door grote..


Lees verder 20 oktober 2024   3 mnd oud
Illustrator Jeroen Helmer

Jeroen Helmer is al illustrator bij ARK sinds de oprichting vijfendertig jaar geleden. Zijn verhaaltekeningen worden over de hele wereld gebruikt door wetenschappers en mensen die rewilding in de praktijk brengen. Zijn tekeningen..


Lees verder 6 oktober 2024   3 mnd oud

Midden in Valkenburg ligt het Polferbos, een oud bos gekarakteriseerd door steile hellingen en unieke steilwanden van mergel. Samen met de beheerder lopen we een rondje, om te zien welke maatregelen er nu zijn genomen om de wanden..


Lees verder 10 september 2024   4 mnd oud
Wisenten lopen door het water

Is het een wisent? Is het een Schotse hooglander? In Nationaal Park Kennemerland, tussen Zandvoort en IJmuiden, leven beide soorten. Niet iedere wandelaar kan ze van elkaar onderscheiden. Toch verschillen ze wel degelijk. Niet..


Lees verder 27 augustus 2024   4 mnd oud
Kempische heideschapen voor schapenbegrazing in de Ossendrechtse Duinen op de Brabantse Wal augustus 2024

Wie binnenkort een bezoek brengt aan de Ossendrechtse Duinen heeft grote kans om een grazende kudde Kempische heideschapen tegen het lijf te lopen. Natuurmonumenten zet hier op dit moment namelijk schapenbegrazing in als vorm van..


Lees verder 21 augustus 2024   5 mnd oud
Galloway

Bij een overleden Gallowayrund in de Gelderse Poort werd een wildcamera geplaatst. Wekenlang kwam de kudde terug.  Er werden meer dan driehonderd sociale interacties bij het kadaver waargenomen. 'Rouwen' runderen? Dat is de vraag...


Lees verder 30 juni 2024   6 mnd oud
Nachtvlinders en micro's

Voor het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort in 2022 werden de verwachtingen ruim overtroffen, met in totaal meer dan 6200 soorten. De spectaculaire resultaten zijn nu toegelicht in een magazine vol informatie, foto’s en..


Lees verder 13 april 2024   9 mnd oud

Archief