Nature Today

Home

De vlucht van fruitvliegen onder de loep

Wageningen University
Een fruitvlieg kan in minder dan een honderdste van een seconde van vliegrichting veranderen. Maar hoe doet hij dat? In de laatste twee decennia is er veel kennis ontwikkeld over hoe vliegende fruitvliegen in de lucht blijven, en recent onderzoek focust op hoe fruitvliegen vliegmaneuvers maken. Een nieuw artikel werpt meer licht op de acrobatische manoeuvres van fruitvliegen.
22.08.2016

Sleedoornpage is een laatvlieger

De Vlinderstichting
De eerste dagvlinders verschijnen al in februari en in mei en juli is het toptijd, maar er zijn ook vlinders die pas in augustus tevoorschijn komt. De sleedoornpage is daar een van. Het is een zeldzame soort, die in ons land heel plaatselijk voorkomt.
22.08.2016

Rugstreeppad profiteert van wisent in Maashorst

ARK Natuurontwikkeling
In het Brabantse natuurgebied de Maashorst is de natuur volop in beweging. Sinds kort zijn er wisenten, Europese bisons, geïntroduceerd. Samen met Exmoorpony’s en Taurossen begrazen zij de graslanden, heidevelden en bossen van de Maashorst. Met hun gegraas en gewoel maken ze ruimte voor andere soorten zoals de rugstreeppad.
21.08.2016

Zeldzaam staartblauwtje in Limburg gezien

De Vlinderstichting
Tot 1933 werd er tien keer een staartblauwtje in Nederland gezien, maar daarna duurde het bijna tachtig jaar voor het weer eens raak was. In 2011 kwam de eerste waarneming van dit piepkleine blauwe vlindertje. Ook dit jaar werden er staartblauwtjes gezien: vorige week kwam er een melding uit Limburg.
20.08.2016

Download de app

Android app on Google Play Download on the Apple Store

De meeste ooievaars vliegen weer naar Afrika

Sovon Vogelonderzoek Nederland
In de afgelopen week kwam de wegtrek van ooievaars mooi op gang. Trektellers zagen groepen van soms tientallen exemplaren in een strakblauwe lucht naar het zuiden gaan. Tegenwoordig vliegt naar schatting meer dan 60% van de Nederlandse ooievaars weer naar Afrika.
20.08.2016

Zomerregens doen het bos goed

Wageningen University
Hoewel niet iedereen blij is met de grote hoeveelheden regen deze zomer, blijkt dat het toch heel goed is voor het Nederlandse bos. Uit continue metingen blijkt dat sinds de regenval is begonnen in eind mei, de groei van de Nederlandse bomen sterk is toegenomen, zegt prof. Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan Wageningen University.
19.08.2016

Walnootboorvlieg rukt op

EIS Kenniscentrum Insecten
Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een straal van zo’n 30 kilometer, wat zou kunnen duiden op een (nog) beperkte verspreiding. Echter, niets blijkt minder waar, dit jaar is de soort in Utrecht en Zeeland opgedoken
19.08.2016

Advertentie

Mossels versnellen kwelderherstel na langdurige droogte

NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Radboud Universiteit
Mossels zijn bekende en belangrijke bewoners van de diepere getijdenplaten en geulen in de Nederlandse kustwateren. In de VS zoeken de mossels het graag hogerop en groeien ze tussen de planten. Onderzoek laat nu zien dat ze daar zorgen dat begroeide getijdenplaten langs de kust beter in staat zijn de gevolgen van de langdurige droogte te weerstaan.
18.08.2016

Overal heidelibellen

De Vlinderstichting
Als je nu met een beetje mooi weer buiten rondloopt kun je er niet omheen: heidelibellen. Ze zijn erg veel aanwezig nu en in tegenstelling tot wat hun naam suggereert komen ze overal voor en niet alleen op de heide. Ook in tuinen zijn ze regelmatig te vinden en zowel op de zandgronden als in klei- en veengebieden kom je ze tegen.
18.08.2016

Agenda

Planten op vakantie in Nederland

FLORON
Voortdurend worden er in Nederland onopzettelijk zaden uit andere landen aangevoerd. Ze komen mee als verontreiniging met bulktransporten van granen of andere zaden, in zaaigoed, vogelvoer of in de potgrond van kamerplanten. Daarnaast neemt menig vakantieganger floristische souvenirs mee naar huis. Planten die uit deze zaden groeien kunnen hier alleen op vakantie zijn, maar soms blijven ze.
17.08.2016

Uitgelicht

Dramatisch jaar voor vlinders door temperatuurschommelingen

De Natuurkalender, De Vlinderstichting

13.05.2016

Alle vlinders en bijen weggemaaid!

De Vlinderstichting

12.05.2016

Fotomast brengt vegetatiestructuur Gelderse Poort in beeld

FREE Nature

09.05.2016

Een andere kijk op exoten

FLORON

03.05.2016

Financiers