Nature Today

Home

Eerste inheemse vondst van de Gladde kiezelkrab in ons kustgebied (Grevelingenmeer)

Stichting ANEMOON
Op 20 maart werd bij een duik in het Grevelingenmeer bij Den Osse (Nieuwe Kerkweg) op een diepte van 13 meter een zeer bijzonder krabbetje gevonden: de Gladde kiezelkrab. Deze krab is alleen gevonden in diepere delen van de Noordzee, op drijvend materiaal en enkele malen aangespoeld. Uit onze kustwateren waren tot op heden geen ter plaatse levende dieren bekend.
23.04.2017

Klimaatverandering wekt steeds eerder het lentegevoel

De Natuurkalender, Wageningen University
De witte paardenkastanjes komen geleidelijk aan in bloei. Als we het begin van het lentegevoel laten samenvallen met de bloei van de witte paardenkastanje, dan blijkt dat het lentegevoel dit jaar zo’n twee weken vroeger begint dan 50 jaar geleden. Aan het eind van de eeuw zou het lentegevoel gemiddeld wel eens een maand eerder kunnen gaan beginnen dan 50 jaar geleden.
21.04.2017

Van kroeg tot kraamkamer

De Vlinderstichting
Er wordt de komende dagen weer hard in de tuin gewerkt. Veel mensen vinden het leuk als er ook vlinders, vogels en andere dieren van hun tuin gebruik maken. Je tuin kan een kroeg zijn, waar ze wat te eten en drinken halen, maar je kunt er ook voor zorgen dat het een kraamkamer is, waar ze zich ook voortplanten.
21.04.2017

Vleermuizen uit winterslaap

Zoogdiervereniging
Half april zijn alle vleermuizen wel ontwaakt uit hun winterslaap. Waarschijnlijk zijn veel vleermuizen al wakker geworden toen het in maart zulk lekker voorjaarsweer was. De laatste dagen lijkt het echter wel weer bijna winter. Voor de vleermuizen is dat niet zo prettig, want met de lage temperaturen laat ook het insectenaanbod te wensen over.
20.04.2017

Download de app

Android app on Google Play Download on the Apple Store

De ondergang van de vuursalamander en het antwoord van Europa

Stichting RAVON
Een dodelijke schimmel bedreigt het voortbestaan van Europese salamanders en er is momenteel geen kruid tegen gewassen, waarschuwen wetenschappers. Tijd voor Europese actie.
20.04.2017

Agenda

Zeldzame paddenstoelen langs de snelweg

Nederlandse Mycologische Vereniging
De afgelopen dagen schoten de voorjaarspaddenstoelen in flink aantal de grond uit. Ook in de bermen langs de A8 kwamen voorjaarspaddenstoelen tevoorschijn. Je zou denken aan veel voorkomende paddenstoelensoorten die in hoge mate bestand zijn tegen milieuvervuiling, maar dat is niet het geval. Een opvallend aantal paddenstoelen langs de A8 wordt elders in Nederland maar weinig gevonden.
19.04.2017

Loop met ons de March For Science in Amsterdam op zaterdag 22 april 2017, Earth Day!

Wageningen University
Hecht u waarde aan de wetenschap? En ziet u in hoe belangrijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is, voor alle aspecten van de samenleving? Loop mee op 22 april 2017 tussen 12.00 en 16.00 uur op het Museumplein met de March For Science! Wetenschappers, bezorgde burgers, studenten en liefhebbers van wetenschap: iedereen die zijn stem wil laten horen voor de wetenschap is van harte welkom.
19.04.2017

Is groot-hoefbladboorder wel zo zeldzaam?

De Vlinderstichting
De groot-hoefbladboorder staat te boek als een zeldzame nachtvlinder. Toen er gericht naar de rupsen werd gezocht, bleek de soort in Vlaanderen echter veel meer voor te komen dan werd gedacht. Wie weet is de groot-hoefbladboorder ook in Nederland veel algemener dan we denken.
19.04.2017

Kunnen brandganzen het klimaat voorspellen?

NIOO-KNAW
Het broedgebied van Arctische trekvogels zoals de brandgans verandert rap door versnelde opwarming rond de pool. Alleen als ze de klimaatverandering kunnen voorspellen, blijken ze die te kunnen bijbenen. Een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzocht de toekomst van de brandgans en haar kuikens met computermodellen.
18.04.2017

Ei-genaardigheden

Vogelbescherming Nederland
Stel je eens voor: een koolmees legt zo’n 8 eieren in haar nest. Dat kan zelfs oplopen tot 12. Zie je het voor je? Zoveel eieren in één koolmees? Zou ze niet ontploffen?
18.04.2017

Advertentie

Laatste waarnemingen

Uitgelicht

Pasen is weer vroeg dit jaar: help mee eieren zoeken

Stichting RAVON

31.03.2017

Oranjetipje: zwaluw van vlinderaars

De Vlinderstichting

30.03.2017

Leg de groene explosie in je omgeving vast met de GrowApp; Nu ook voor iOS

De Natuurkalender, GLOBE, Wageningen University

30.03.2017

Kosten bestrijding invasieve planten rijzen de pan uit

FLORON, Natuurmonumenten

28.03.2017

Financiers