Nature Today

Home

Maar liefst drie jonge otters geboren in de Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten
De cameravallen in de Nieuwkoopse Plassen hebben drie jonge otters vastgelegd, samen met hun moeder. Natuurmonumenten boswachter John is trots: “Dit is al de derde keer dat er jonge otters geboren zijn en nu maar liefst drie exemplaren! Dit geeft echt aan dat de otters zich hier thuis voelen”.
02.12.2016

Usutu-virus onderstreept belang monitoring en screening dode vogels

Sovon Vogelonderzoek Nederland
De recente uitbraak van het Usutu-virus (let op: niet de vogelgriep) laat zien dat monitoring van dode vogels snel belangrijke informatie over ziektes oplevert. In augustus en september werden 924 dode Merels gemeld. Bij 27 van 38 onderzochte dode Merels werd Usutu aangetroffen. Dit schrijven onderzoekers van o.a. het Dutch Wildlife Health Centre en Sovon in een kort artikel in Eurosurveillance.
02.12.2016

Breng nu de plataanvouwmijnmot in kaart

De Vlinderstichting
In welke stad of welk dorp is er geen plataan te vinden? Deze boom wordt veel gebruikt in het openbaar groen. Dat is mooi voor de plataanvouwmijnmot ook wel plataanvouwmot genoemd, die helemaal op deze boom is gespecialiseerd. De vlinder zien we niet snel, want het is een zeer klein, ’s nachts actief diertje, dat ook nog vaak hoog in de boom aanwezig is. Toch kunnen we de soort nu prima vinden.
01.12.2016

Grauwe Kiekendief: dé ‘Soort van Groningen’

Werkgroep Grauwe Kiekendief
De Grauwe Kiekendief is door de provincie benoemd tot de ‘Soort van Groningen’. Leerlingen van Groningse basisscholen kozen op 18 november voor deze zeldzame roofvogel. Tijdens een eerdere publieksstemming verwierf deze Groningse gast van de tien genomineerde soorten ook al de meeste stemmen. Vol overtuiging kan de provincie dan ook zeggen dat de Grauwe Kiekendief de trots van Groningen is.
01.12.2016

Download de app

Android app on Google Play Download on the Apple Store

Toch enorme uitstoot broeikasgassen door opwarming bodem

NIOO-KNAW
Vijfenvijftig biljoen (12 nullen!) kilo koolstof. Zoveel zal er in 2050 vanuit de bodem extra de lucht in zijn gegaan bij aanhoudende klimaatverandering. En wel in de vorm van broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Dit toont onderzoeker Tom Crowther van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) met zijn team aan in een wereldwijd onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de bodem.
30.11.2016

Meer natuur rondom huis gaat gepaard met minder angststoornissen

Wageningen Environmental Research (Alterra)
In woonomgevingen met meer natuurlijke elementen zoals groen of water hebben bewoners minder vaak last van angststoornissen dan in woonomgevingen die weinig natuurlijke elementen bevatten. Ook ervaren zij een betere algehele gezondheid.
30.11.2016

Bijzondere paddenstoelenvondsten op Vlieland

Nederlandse Mycologische Vereniging
Onlangs bezochten enkele leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging Vlieland om te zien of een aantal in de afgelopen jaren gevonden zeldzame paddenstoelensoorten daar nog steeds voorkomen. Het ging daarbij vooral om de Duinfopzwam, de Olijfgroene aardtong en Microglossum rufescens. Hierbij werd voor het eerst de uiterst zeldzame en ernstig bedreigde Purperbruine aardtong gevonden.
30.11.2016

Agenda

Afval van stortplaats naar zee gespoeld na zware regenval St. Eustatius, Nederlandse Antillen

STENAPA
Recente zware regenval heeft een grote hoeveelheid afval van de nabijgelegen stortplaats naar een van de belangrijkste neststranden voor schildpadden op St. Eustatius gespoeld. Door de ligging van de stortplaats kan dit regelmatig gebeuren, hoewel het zich al geruime tijd niet op deze schaal heeft voorgedaan.
29.11.2016

Advertentie

Druk van tijd en jachtgenoot bepalen of de jager schiet

Wageningen University
Wanneer besluit een jager om een gespot dier te schieten? Wageningse en Noorse onderzoekers ontleedden ruim 180 000 keuzemomenten van jagers die grootwild in hun vizier kregen en al dan niet besloten om te schieten.
29.11.2016

Ook 2016 weer hopeloos broedseizoen voor grutto

Vogelbescherming Nederland
Het broedseizoen van onze nationale vogel de grutto is dramatisch verlopen. Ook in 2016 groeiden er veel te weinig jongen op. De landelijke telling leverde slechts 4.000 vliegvlugge jongen op. Veel minder dan de 11.000 die nodig zijn voor behoud van de grutto voor Nederland. De ontluisterende cijfers laten opnieuw zien dat de weidevogels razendsnel verdwijnen uit ons landschap.
29.11.2016

Uitgelicht

Gesteelde lakzwammen lust voor het oog

Nederlandse Mycologische Vereniging

29.09.2016

Invasie van Tweekleurige vleermuizen

Zoogdiervereniging

28.09.2016

Vogeltrek naar climax

Vogelbescherming Nederland

27.09.2016

Breng kleur in het groen!

De Vlinderstichting

26.09.2016

Financiers