Nature Today

Home

Nieuwe purpermot in Nederland

De Vlinderstichting
Op 14 april 2017 werden in Valkenburg de vraatsporen van de rupsen van een nieuwe nachtvlinder gevonden. Deze micro, die nog geen Nederlandse naam heeft, hoort tot de familie van de purpermotten. De wetenschappelijke naam, Paracrania chrysolepidella, duidt aan dat het om een vlindertje gaat met gouden schubben.
27.04.2017

Lyme kost jaarlijks 20 miljoen euro

RIVM
Het RIVM heeft voor Nederland de maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bepaald. De ziekte blijkt jaarlijks bijna 20 miljoen euro te kosten. Ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van Lyme veroorzaken het grootste deel van deze kosten. Overige kosten werden veroorzaakt door tekenbeten en milde infecties.
26.04.2017

Speur dit voorjaar mee naar scholeksters met kleurringen

NIOO-KNAW
Het aantal scholeksters in Nederland neemt al meer dan een kwart eeuw in razend tempo af. Daarom is een nieuw onderzoeksproject over de scholekster opgestart: CHIRP. Dat staat voor 'Cumulative Human Impact on biRd Populations'. Oftewel: wat is het effect van verschillende menselijke invloeden op de scholeksterpopulatie? Zie je een scholekster met kleurring? Geef hem door via wadertrek.nl.
26.04.2017

Beekprik op weg naar herstel in de Reusel

Stichting RAVON
De herintroductie van de beekprik in de Brabantse Reusel lijkt geslaagd, want onlangs zijn de eerste in de Reusel geboren priklarven aangetroffen. Het lijkt erop dat de uitgezette beekprikken zich succesvol voortplanten.
26.04.2017

Download de app

Android app on Google Play Download on the Apple Store

Groen en geel voor de ogen: herkenning van ‘gele kwikken’

Vogelbescherming Nederland
‘Onze eigen’ gele kwikstaarten komen nu Nederland binnen en zorgen voor meer kleur op de akkers. Tegelijk trekken andere ‘gele kwikken’ door, op weg naar broedgebieden elders in Europa. Je kunt gemengde groepjes kwikstaarten van wel drie soorten treffen. Want de ene gele kwik is de andere niet.
25.04.2017

Juffers sluipen uit

De Vlinderstichting
Al in maart waren er flink wat waarnemingen van de winterjuffers, Dat is logisch, want deze overwinteren als imago, als ‘volwassen’ libel. Van de andere, die als ei of larve overwinteren, is de vuurjuffer er altijd in het voorjaar als eerste bij. En inmiddels zijn er ook al een aantal blauwe juffertjes te zien.
24.04.2017

Agenda

Mijlpaal: 10 jaar wisenten in Nederlandse natuur

ARK Natuurontwikkeling
Op 24 april 2017 is het exact 10 jaar geleden dat het startschot klonk voor het eerste wisentenproject in de Nederlandse natuur. Drie wisenten deden hun intrede in het Kraansvlak bij Zandvoort. Het doel? Ervaring opdoen met begrazing door wisenten in ons Nederlandse landschap.
23.04.2017

Advertentie

Eerste inheemse vondst van de Gladde kiezelkrab in ons kustgebied (Grevelingenmeer)

Stichting ANEMOON
Op 20 maart werd bij een duik in het Grevelingenmeer bij Den Osse (Nieuwe Kerkweg) op een diepte van 13 meter een zeer bijzonder krabbetje gevonden: de Gladde kiezelkrab. Deze krab is alleen gevonden in diepere delen van de Noordzee, op drijvend materiaal en enkele malen aangespoeld. Uit onze kustwateren waren tot op heden geen ter plaatse levende dieren bekend.
23.04.2017

Klimaatverandering wekt steeds eerder het lentegevoel

De Natuurkalender, Wageningen University
De witte paardenkastanjes komen geleidelijk aan in bloei. Als we het begin van het lentegevoel laten samenvallen met de bloei van de witte paardenkastanje, dan blijkt dat het lentegevoel dit jaar zo’n twee weken vroeger begint dan 50 jaar geleden. Aan het eind van de eeuw zou het lentegevoel gemiddeld wel eens een maand eerder kunnen gaan beginnen dan 50 jaar geleden.
21.04.2017

Van kroeg tot kraamkamer

De Vlinderstichting
Er wordt de komende dagen weer hard in de tuin gewerkt. Veel mensen vinden het leuk als er ook vlinders, vogels en andere dieren van hun tuin gebruik maken. Je tuin kan een kroeg zijn, waar ze wat te eten en drinken halen, maar je kunt er ook voor zorgen dat het een kraamkamer is, waar ze zich ook voortplanten.
21.04.2017

Uitgelicht

Pasen is weer vroeg dit jaar: help mee eieren zoeken

Stichting RAVON

31.03.2017

Oranjetipje: zwaluw van vlinderaars

De Vlinderstichting

30.03.2017

Leg de groene explosie in je omgeving vast met de GrowApp; Nu ook voor iOS

De Natuurkalender, GLOBE, Wageningen University

30.03.2017

Kosten bestrijding invasieve planten rijzen de pan uit

FLORON, Natuurmonumenten

28.03.2017

Financiers