
Zwitserse interesse in de Peel: kennisuitwisseling over natuurbeheer
Provincie Noord-BrabantDertien Zwitserse natuurbeheerders en projectleiders reisden af naar Nederland voor een meerdaagse excursie langs diverse natuurgebieden. In Brabant bezochten ze de Peel, waar ze inzicht kregen in hoe Nederland werkt aan ecologische infrastructuur, het herstel van hoogveen en de samenwerking tussen betrokken partijen. Om het belang van goede samenwerking en betrokkenheid te laten zien, werd de Zwitsers delegatie op locatie ontvangen door vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, de gemeente Deurne en de provincie Noord-Brabant.
“Dat onze Zwitserse collega’s hier langskomen om te kijken hoe wij dit aanpakken, is voor ons een groot compliment,” aldus Hagar Roijackers, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant. “Het is heel mooi om te kunnen laten zien waar wij hier mee bezig zijn en waardevol om ideeën van over de hele wereld naar Brabant te halen – om daarvan te leren en onze aanpak verder te verbeteren.”
De kracht van samenwerking
De dag begon bij Natuurpoort de Peel, waar de Nederlandse organisaties de Zwitserse bezoekers bijpraatten over hun rol, samenwerking en uitdagingen. Ook de Zwitserse delegatie presenteerde hun aanpak van natuurbeheer en de uitdagingen die zij ervaren. Onderwerpen als de wisselende politieke context, stijgende grondprijzen en de noodzaak om maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, landbouwtransitie en natuurbescherming met elkaar te verenigen kwamen aan bod.
In een open gesprek tussen alle aanwezigen werd duidelijk hoe essentieel overleg en afstemming zijn. “We werken met veel partijen samen: boeren, overheden, terreinbeheerders. Dat vraagt tijd en geduld, maar ook daadkracht,” zegt Freek Rebel van Staatsbosbeheer. Hagar Roijackers vult aan: “Onze Groenblauwe Gebiedsgerichte Aanpak in Brabant tilt het traditionele poldermodel naar een hoger niveau. We benaderen opgaven integraal en doen dat samen met alle betrokken sectoren. Dat is niet altijd makkelijk, maar er is beweging. Daarom blijf ik mij inzetten – we zijn dit verschuldigd aan de generaties na ons.” Freek beaamt dit: “Staatsbosbeheer draagt bij aan maatschappelijke doelen, onder meer via samenwerking met natuurinclusieve boeren in Brabant. Kennisuitwisseling tussen boeren en boswachters vraagt inzet en het laat zien dat transitie mogelijk is.”
Natuurgebied de Peel
De keuze voor de Peel was geen toeval. In het kanton Zürich zijn nattere gebieden zeldzaam, en 90 procent van de oorspronkelijke veengebieden is verdwenen. Projectleider Beatrice Vögeli van Naturschutz legt uit: “We willen in de Peel van jullie leren welke maatregelen jullie nemen om ervoor te zorgen dat het hoogveen niet verder afneemt. Daarbij hebben jullie in Leegveld een bufferzone rondom het Natura 2000-gebied aangelegd. We hebben nu de kans om te zien hoe dat eruitziet en hoe het helpt bij hoogveenherstel.”
’s Middags trok de delegatie, onder begeleiding van boswachters Martijn van der Linden en Martin Carrée, het gebied in. Gewapend met zonnebrandcrème en verrekijkers ontdekten ze de unieke natuur van de Peel en de zichtbare effecten van de herstelmaatregelen.
Een geslaagde uitwisseling
We kijken terug op een geslaagde dag vol open gesprekken, inspiratie en wederzijds leren. Pas tegen half zes verliet de laatste bezoeker het gebied. Auf wiedersehen!
Wil je een indruk van deze bijzondere dag? Bekijk de video.
Naturschutz Zwitserland bezoekt de Peel (Bron: Provincie Noord-Brabant)
Tekst: Provincie Noord-Brabant
Beeld: Iris de Baat; Provincie Noord-Brabant