Oeverplantencheck

15-mei-2024 - 15-jun-2024

Oeverplantencheck is een jaarlijks burgeronderzoek van Naturalis Biodiversity Center met als doel de oevervegetatie in Nederland in kaart te brengen. Iedereen kan meedoen door een oevercheck uit te voeren. Zo krijgen onderzoekers van Naturalis een beter beeld van de kwaliteit en de biodiversiteit van de oevers in Nederland. De resultaten kunnen bijdragen aan besluitvorming over de inrichting en het beheer van oevers, voor een betere lokale biodiversiteit. Op 15 mei is het zevende seizoen van het Oeverplanten-project begonnen en dat loopt tot 15 september.

Je doet mee door de plantensoorten te noteren die jij tegenkomt langs een sloot of kanaal. Een oevercheck duurt 10 tot 15 minuten, en voer je uit langs een oeverstrook van 40 meter. Bezoek voor je begint eerst Mijnoeverplanten.nl, daar vind je alle informatie die je nodig hebt om een check uit te voeren, zoals de 23 plantensoorten waar je op moet letten. Download vooraf de Oeverplanten-app, daarmee voer je jouw resultaten in. De app begeleidt jou ook door alle stappen van de oevercheck.

Ben je nog geen plantenexpert? Dat is geen probleem. Sommige soorten kent iedereen al, zoals de brandnetel. Voor andere soorten kun je op Mijnoeverplanten.nl oefenen. Daar staan tools en quizzen om snel kennis te maken met de 23 soorten.


Meer agenda