eertsejaars vrouwtje Bonte Tapuit

Natuurbericht.be 2011: een overzicht

20-JAN-2012 - Op 8 juni 2011 kopte natuurbericht.be dat de Boomkrekel in opmars was. Dit was het eerste bericht dat Natuurpunt Studie via deze nieuwe site lanceerde. Bij het afsluiten van het eerste (onvolledige) werkjaar, 217 dagen na de opstart, blikt natuurbericht.be terug op een succesvol debuut, vol laagdrempelige, actuele en interessante berichten. Een jaaroverzicht.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Op 8 juni 2011 kopte natuurbericht.be dat de Boomkrekel in opmars was. Dit was het eerste bericht dat Natuurpunt Studie via deze nieuwe site lanceerde. Bij het afsluiten van het eerste (onvolledige) werkjaar, 217 dagen na de opstart, blikt natuurbericht.be terug op een succesvol debuut, vol laagdrempelige en actuele berichten. Een jaaroverzicht.

Sinds de opstart werden 144 berichten gebracht. Aanvankelijk was het wat zoeken naar eigen nieuwtjes en werden vooral items van de Nederlandse collega's overgenomen (39). Toch bracht de Belgische ploeg het voorbije jaar al 105 eigen bijdrages. En net als de berichtenstroom nam ook het aantal abonnees beetje bij beetje toe: op 31 december 2011 stond de teller op 1.332.

De site kon in haar debuutjaar - met 191.177 hits - op behoorlijk wat belangstelling rekenen. Het aanbod aan eigen berichten was divers. Koploper was de categorie 'insecten+' (goed voor 31 items), met 'vogels' op een tweede plek (20 berichten), gevolgd door 'vlinders' (12 bijdrages). Vooral voor planten, vissen en libellen was het (met resp. 3, 2 en 0 eigen berichten) maar een mager jaar.

De top 5 van de meest gelezen berichten (stand op 31.12.2011):

                              1) Bonte tapuit: een nieuwe soort voor België (3.259 hits)
                              2) Springende Bultrug 'Thorny' gefimd voor Belgische Kust (2.402 hits)
                              3) Aapjes roepen weer in het Vlaamse riet (2.379 hits)
                              4) Gezenderde Bastaardarend uit Estland gezien in België (2.134 hits)
                              5) Bosnimf ook in België aanwezig (2.012 hits)

Het natuurbericht over de Bonte tapuit werd in 2011 het vaakst aangeklikt (foto: Vincent Legrand)

Berichten over spectaculaire en nieuwe soorten doen het dus duidelijk goed. Gemiddeld werden de eigen berichten 1.383 keer aangeklikt. Voor bijdrages die ongewijzigd uit Nederland werden overgenomen, lag dit gemiddelde iets lager (1.179). Eigen vogelberichten werden het vaakst gelezen (gemiddeld 1.586 hits), net iets meer dan de berichten uit de categorie 'kust en zee' (gemiddeld 1.551 hits) en zoogdieritems (gemiddeld 1.427 hits). Voor planten- en vissennieuws is de interesse voorlopig het kleinst (resp. 985 en 928 hits).

De eigen berichtgeving werd verzorgd door 49 auteurs. Hofleverancier van natuurbericht.be was Natuurpunt Studie (met 53 berichten), met op de tweede plek de Belgische arachnalogische vereniging Arabel (goed voor 8 berichten), gevolgd door Aculea, de wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt (met 5 aangeleverde items). Voor de eigen berichtgeving kon natuurbericht.be het voorbije jaar rekenen op de medewerking van 26 diensten, instanties, verenigingen, universiteiten of werkgroepen. 

Voor de media was natuurbericht.be een belangrijke bron van informatie. Zo maakte het persagentschap BELGA 25 persberichten waarvoor natuurbericht.be als primaire bron werd gebruikt en vonden heel wat bijdrages hun weg naar radio, krant, websites en tv.

De start was dus stevig en in 2012 hopen we verder te kunnen groeien: meer berichten (die nog korter op de bal spelen), meer auteurs en meer abonnees.  Een aanzienlijke uitdaging die Natuurpunt Studie, samen met jullie, graag wil aangaan. 

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie
Foto: Vincent Legrand