Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis). Foto: University of Illinois/James Appleby

Aziatische boktor gesignaleerd

De Natuurkalender
31-JUL-2008 - De Plantenziektekundige Dienst van het Ministerie van LNV heeft dit jaar al twee keer de Aziatische boktor gevonden. Deze tor kan bijzonder schadelijk zijn voor bomen en struiken. Er wordt dan ook uit alle macht geprobeerd te voorkomen dat de tor zich hier vestigt.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op donderdag 31 juli 2008

De Plantenziektekundige Dienst van het Ministerie van LNV heeft dit jaar al twee keer de Aziatische boktor gevonden. Deze tor kan bijzonder schadelijk zijn voor bomen en struiken. Er wordt dan ook uit alle macht geprobeerd te voorkomen dat de tor zich hier vestigt.

Op 10 juni 2008 werd de Aziatische boktor gevonden door een bewoner van Berghem. Ook werd de tor gevonden in Enschede. In beide gevallen werd hij gevonden in verpakkingshout van natuursteen. Van een aantal andere meldingen wordt nog gekeken of het inderdaad om de Aziatische boktor gaat. Waar de tor gevonden wordt, wordt het (verpakkings-)hout waarin de tor is gevonden opgehaald en vernietigd. Daarnaast worden bomen en struiken in de omgeving van de vindplek nog jaren in de gaten gehouden.

De Aziatische boktor is 2,5 tot 5 centimeter lang (voelsprieten niet meegerekend) en het lijf is zwart met witte vlekken. De zwart-wit gestreepte voelsprieten zijn even lang of langer dan het lichaam. De poten zijn blauwig met een zwarte tekening.

Aziatische boktorren zijn erg schadelijk voor veel bomen en struiken. De larven van deze boktorren leven van het hout van levende bomen. Ze vreten er lange ovale gangen in die de bomen en struiken ernstig verzwakken en soms zelfs doden. Vooral esdoorns zijn favoriet, maar ze hebben een brede smaak.

De vraat aan bomen en struiken kan economische gevolgen hebben voor boomkwekerijen en telers, maar kan ook loofbomen in bewoonde gebieden en in de natuur aantasten. Oorspronkelijk komen de boktorren voor in China en Korea, waar ze al een plaag vormen voor veel loofboomsoorten.

Meer informatie