Tekenbeet

Nog steeds tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl

De Natuurkalender
1-DEC-2013 - Tijdens de meteorologische herfst van 2013 zijn 81 procent meer tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl dan in de herfst van 2012. Het is waarschijnlijk dat de toegenomen bekendheid van de site voor deze toename gezorgd heeft, maar de weersomstandigheden, vooral die in oktober, speelden een rol. Ook nu, aan het begin van de winter is er nog steeds een risico op tekenbeten en daarmee op het oplopen van de ziekte van Lyme.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender en het RIVM [land] op [publicatiedatum]

Tijdens de meteorologische herfst van 2013 zijn 81 procent meer tekenbeten gemeld op Tekenradar.nl dan in de herfst van 2012. Het is waarschijnlijk dat de toegenomen bekendheid van de site voor deze toename gezorgd heeft, maar de weersomstandigheden, vooral die in oktober, speelden een rol. Ook nu, aan het begin van de winter is er nog steeds een risico op tekenbeten en daarmee op het oplopen van de ziekte van Lyme.

Tekenbeet (foto: Fedor Gassner)De Tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl geeft al weer enige tijd ‘Minimaal’ aan. Uit de kaart waarop de meldingen van tekenbeten en Lyme-gevallen worden weergegeven, blijkt dat ‘Minimaal’ niet betekent dat er geen risico op tekenbeten is. De afgelopen week zijn er nog diverse tekenbeten gemeld vanuit alle delen van het land. Daarnaast zijn er ook enkele Lyme-gevallen gemeld. Sinds 1 november zijn er zelfs nog 115 tekenbeten gemeld.

Het aantal tekenbetenmeldingen lag in november 55 procent hoger dan in november vorig jaar. Aangezien de gemiddelde temperatuur van november dit jaar vrijwel gelijk was aan die van november vorig jaar is deze toename mogelijk veroorzaakt doordat de website Tekenradar.nl bekender is geworden. In oktober 2013 lag het aantal gemelde tekenbeten zelfs bijna 100 procent hoger dan een jaar daarvoor en in september 72 procent. Over de hele herfst bezien lag het aantal meldingen dit jaar 81 procent hoger dan vorig jaar toen er ‘maar’ 755 tekenbeten gemeld werden. De oorzaak van de verdubbeling van het aantal meldingen in oktober heeft naast de toegenomen bekendheid van de site ook te maken met de zeer hoge temperaturen.

Aantal gemelde tekenbeten op Tekenradar.nl in de herfstmaanden van 2012 en 2013 (bron: Tekenradar.nl)

In de herfst van 2013 werd 68 procent van de gemelde tekenbeten in het bos opgelopen en 18 procent in de tuin. Bijna 40 procent van de tuinen van waaruit een tekenbeet gemeld werd lag in het bos. In 5 procent van de gevallen wist de persoon die de tekenbeet meldde niet in welke omgeving de tekenbeet was opgelopen. De meeste tekenbeten werden opgelopen tijdens het wandelen, 49 procent. Met 18 procent van de meldingen staat spelen op de tweede plaats en tuinieren staat met 11 procent op de derde plaats.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University; Kees van den Wijngaard, Wilfrid van Pelt, Margriet Harms en Agnetha Hofhuis, RIVM
Foto: Fedor Gassner