Hazelmuis

Hazelmuis gaat in winterslaap

10-NOV-2014 - En bijna een half jaar lang! De hazelmuis gaat rond november namelijk in winterslaap. Daarom behoort hij, net als de eikelmuis, tot de slaapmuizen. Het zijn de enige twee muizensoorten in Nederland die een winterslaap houden.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

En bijna een half jaar lang! De hazelmuis gaat rond november namelijk in winterslaap. Daarom behoort hij, net als de eikelmuis, tot de slaapmuizen. Het zijn de enige twee muizensoorten in Nederland die een winterslaap houden.

Van ongeveer oktober-november tot april kruipt de hazelmuis in zijn winternestje. Het nest is een compact geweven bal van 6 tot 12 centimeter doorsnee. De hazelmuis gebruikt hiervoor plantenmateriaal, vaak bladeren van loofbomen en braam en grashalmen uit de directe omgeving. Hij sluit het nest meestal af met een prop gedroogd gras. Het nest wordt meestal op de grond gemaakt.

Hazelmuis (foto: Griet Nijs)

Als een aapje op zoek naar eten
De hazelmuis vind je in Nederland alleen nog maar in Zuid-Limburg, daar klimt en klautert hij via hagen en struiken door het landschap op zoek naar voedsel: zaden, vruchten en bessen zoals bramen, noten zoals kastanjes, jonge twijgen en bladeren en knoppen van bomen. En uiteraard hazelnoten.

Tijdens die speurtochten naar eten komt hij nauwelijks op de grond, vandaar dat de muis ooit de bijnaam aapje heeft gekregen!

Winternest van de hazelmuis (foto: Goedele Verbeylen)

Meerdere huisjes in een woonwijk
Hazelmuizen leven solitair, maar wel vaak bij elkaar in de buurt. De muizen maken meerdere nestjes om overdag in te slapen, voor de voortplanting en voor hun winterslaap. Al die nesten liggen vaak op tientallen tot enkele honderden meters van elkaar. De muizen leven dus in een soort woonwijk waar ze zich van nest naar nest verplaatsen.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto's: Griet Nijs; Goedele Verbeylen