Nest eikenprocessierups in Noord-Limburg op 23 mei 2014

Al veel meldingen van nesten eikenprocessierups

De Natuurkalender
26-MEI-2014 - Van Noord- tot Zuid-Nederland zijn al de eerste nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit eerder zijn er in mei al zo veel nesten gezien. Het aantal eikenprocessierupsen lijkt ook hoger te liggen dan in voorgaande jaren.

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups [land] op [publicatiedatum]

Van Noord- tot Zuid-Nederland zijn al de eerste nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Nog nooit eerder zijn er in mei al zo veel nesten gezien. Het aantal eikenprocessierupsen lijkt ook hoger te liggen dan in voorgaande jaren.

Nest van eikenprocessierups in Noord-Limburg op 23 mei 2014 (foto: Silvia Hellingman)De eikenprocessierupsen kwamen dit jaar door de zeer warme winter en het zeer warme voorjaar recordvroeg uit het ei. Door de aanhoudende hoge temperaturen hebben ook de rupsen zich snel kunnen ontwikkelen. Het gevolg is dat vanuit heel Nederland al de eerste eikenprocessierupsnesten gesignaleerd worden. Uit de volgende provincies zijn al meldingen gedaan: Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Brabant en Limburg. Daarnaast hebben veel rupsen zich verzameld om binnenkort nesten te vormen. Hoewel het nog vroeg is om met zekerheid uitspraken te doen over het aantal eikenprocessierupsen lijkt het er op dat ze in 2014 massaler voorkomen dan in voorgaande jaren. De periode van heftige regens heeft geen invloed gehad op de ontwikkeling van de rupsen. De vroege nestvorming lijkt parallel te lopen met de ontwikkeling van de rupsen in 2011. In dat jaar was er ook sprake van een forse uitbreiding.

Wat wel opvalt is dat de spreiding in de ontwikkeling van de rupsen groter is dan in voorgaande jaren. Er zijn nog veel rupsen in het derde en vierde larvale stadium terwijl er ook al nesten zijn. De grote spreiding komt mogelijk door de lange periode waarin de vlinders in 2013 gevlogen hebben.

Nest eikenprocessierups in Noord-Limburg op 23 mei 2014 (foto: Silvia Hellingman)

Brandharen
Nu de eikenprocessierupsen nesten beginnen te vormen bezitten ze ook de brandharen die bij aanraking voor flinke overlast kunnen zorgen bij mens en dier. Met de komende vrije dagen adviseren wij om extra alert te zijn op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Het is verstandig om honden maar ook paarden en ander vee uit de buurt te houden van de nesten.

Boomverzorgers dienen extra alert te zijn tijdens snoeiwerkzaamheden en nu er al nestvorming plaatsvindt moeten eventuele spuitactiviteiten tegen de eikenprocessierups per direct gestaakt worden om verwaaiing van brandharen te voorkomen. Indien u een eikenprocessierupsnest tegenkomt, waarschuw dan de gemeente en/of de eigenaar van de boom. De gemeentes en provincies adviseren we al in de komende week te starten met inspecteren van de bomen en eventuele nesten tijdig en professioneel te verwijderen.

Tekst: Kenniscentrum Eikenprocessierups: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies; Henry Kuppen, Terra Nostra; Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University; Jan Buijs en Ronald Jelsma, GGD Amsterdam; Henk Jans, arts Maatschappij en Gezondheid, Medische Milieukunde
Foto’s: Silvia Hellingman