Grote jager

Natuurjournaal 4 augustus 2020

Nature Today
4-AUG-2020 - Zwervende jagers en bloeiend schorrenkruid.

Klein schorrenkruid in bloeiVanuit het noorden vliegt de grote jager nu langzaam naar het zuiden. Deze typische zeevogels zijn te zien vanaf de kust boven de zee. Ze broeden niet in Nederland, maar geven de voorkeur aan de kustlijn van Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en IJsland. In de winter zwerven ze tot aan de kust van Afrika. Met name met een stevige westenwind vliegen deze jagers dicht langs de Nederlandse kust. De meeste grote jagers vliegen in september voorbij.

Terwijl de grote jagers weer langs onze kustlijn vliegen, staat op het wad klein schorrenkruid in bloei. Tussen verschillende wieren floreert deze plant op allerlei rottend organisch materiaal. Deze stukken wad zijn daardoor tamelijk voedselrijk. Dit vrij zeldzame plantje is taai genoeg om regelmatig onder water te staan. Zout zeewater deert dit plantje niet. Lang niet alle planten kunnen hier tegen en dat creëert weer ruimte voor het schorrenkruid. 

 

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Bart Vastenhouw (leadfoto: grote jager (links boven) in het gezelschap van verschillende soorten meeuwen) & Ed Stikvoort, Saxifraga